joi. mai 2nd, 2024

De aproape doi ani traim cu teama escaladarii unui conflict ce pare ca nu se va termina prea curand, cel din Ucraina. Mai nou, din 7 octombrie a.c. avem si conflictul si razboiul israelo-palestinian, cu Hamas in centrul atentiei. Si razboaie de acest fel sunt in toata lumea la un moment dat, au amploare mai mare sau mai mica, dar ele continua sa fie o constanta. De ce apar insa conflictele intre natiuni si ce putem face sa le prevenim?

Cauzele care duc la aparitia conflictelor sunt multiple. In prima faza avem cauze politice. Se ajunge la dispute teritoriale, la dispute legate de resurse umane, vezi conflictul vechi India-Pakistan pentru regiunea Kashmir si controlul sau. Se adauga diferente de regim politic, cel mai elocvent exemplu e conflictul dintre SUA si URSS din timpul Razboiului Rece. Uneori e vorba si despre interventie militara, cand o natiune incearca sa intre pe teritoriul altei natiuni ca sa rezolve niste probleme politice de fond-a se vedea invazia Irakului de catre SUA in 2003.

Pe langa aceste cauze avem cauze economice pentru conflictele aparute. Concurenta economica e cauza cea mai frecventa. SUA si China se lupta pentru dominatia economica globala si sunt mereu in conflict. Inegalitatea economica e importanta si e pe lista cauzelor economice ale conflictelor dintre natiuni. Aici vedem deja urmarile conflictului Israel-Palestina, alimentat mereu de diferentele de trai dintre natiuni. Saracia va fi mereu sursa de revolte si de conflicte intre natiuni.

Cauzele sociale sunt foarte importante si ele cand discutam despre conflicte intre natiuni. Ele pot avea la naza conflicte etnice, vezi conflictul din Rwanda, 1994, cu urmari greu de imaginat la inceput, peste 800.000 de oameni morti. Conflictele religioase duc mereu la conflicte intre natiuni, cel dintre Israel si Palestina, alimentat si de diferentele religioase, este un exemplu excelent in acest sens. Inegalitatea sociala va fi sursa de conflicte si de razboaie, revolutii-doar daca ne gandim la conflictul din Venezuela, alimentat perpetuu de diferentele dintre nivelul de trai ale unor clase sociale diferite ne dam seama cat de mult inseamna inegalitatea in conflictele aparute intre tari.

Sa nu uitam ca avem si cauze culturale. Diferente culturale, de pilda dintre SUA si China, valori si traditii diferite, toate pot duce la conflicte si mai departe la razboaie, diferente lingvistice, vezi conflictul India-Pakistan, istorice, vechiul conflict China-Japonia a fost alimentat si de razboiul sino-japonez din al Doilea Razboi Mondial.

Schimbarile climatice ce duc la insecuritatea alimentara, migratie masiva in perioade reduse de timp, instabilitate politica, extinderea terorismului, escaladarea violentelor, dar si cresterea inegalitatii globale, instabilitate sociala pronuntata, toate ar putea fi foarte bine cauze globale ale conflictelor si eventualelor razboaie.

O trecere in revista a cauzelor conflictelor intre natiuni nu rezolva prea multe lucruri. Firesc ar fi sa ne indreptam atentia si spre modalitati de prevenire a conflictelor.

Ce se poate face? Intelegerea si cooperarea intre natiuni e cea mai simpla si mai buna solutie. Educatia, cultura, diplomatia, toate pot sta la baza schimbarii de optica. Prin educatie cresti gradul de constientizare si respectul pentru alte culturi din jurul tau, cultura, la randul sau, ofera o platforma pentru dialog real, intelegere intre natiuni, iar diplomatia contribuie la rezolvarea diferentelor si promoveaza mereu cooperarea.

Institutiile internationale, cum e ONU, pot preveni conflictele foarte usor, oferind platforme pentru dialog, cooperare intre natiuni, prevenind escaladarea conflictelor. Reducerea inegalitatii si saraciei ajuta mult la prevenirea conflictelor deschise intre natiuni, dezvoltarea economica e importanta aici, la fel si educatia, asistenta sociala. Si banala reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, adaptarea la efectele schimbarilor climatice si sprijinirea unor comunitati vulnerabile vor face minuni cand e vorba despre conflicte intre natiuni.

Cooperarea internationala, combaterea actelor de terorism, contra-terorismul, dezvoltarea sociala si constientizarea factorilor care duc la conflicte si crize majore globale, alaturi de promovarea democratiei reale si drepturilor omului.

Vestea proasta este ca nu ai o solutie magica pentru a preveni conflictele intre natiuni. Cooperarea, intelegerea intre natiuni si abordarea obiectiva si inteligenta a cauzelor conflictelor ar putea duce la un moment dat la o lume mai pasnica si lipsita de atat de multe conflicte intre natiuni atat de brutale. Pana la atingerea acestui ideal nu avem decat sa speram si sa ne uitam cu sufletul la gura la tot ce se intampla la ora actuala in lume. Schimbarea porneste de la noi, oamenii, natiunea e o reflexie a populatiei si a poporului, deci schimbandu-ne pe noi si atitudinea avuta putem schimba si natiunea si putem preveni conflictele intre natiuni.

By Mimo