joi. oct. 3rd, 2024

In ultimii ani s-a tot discutat despre schimbari climatice si despre impactul lor asupra noastra si asupra mediului inconjurator. Schimbarile climatice par de neoprit si cu toate astea singurii vinovati de ele suntem noi, oamenii. Chiar daca nivelul lor variaza si facem deja multe lucruri ca sa ne protejam planeta si pe noi, tot nu e suficient avand in vedere amploarea schimbarilor climatice observate an de an si evolutia lor. 

Constientizarea punctului in care ne aflam si a efectelor activitatilor noastre ar putea fi doar un punct de plecare spre evitarea unor dezastre naturale si schimbari climatice majore, periculoase. Crezi ca stii deja destule despre schimbarile climatice? Cu siguranta mai ai de invatat si articolul de fata iti aduce in atentie doar cateva informatii pe care, poate nu le stiai, si care te vor ajuta sa contribui si tu la protejarea Pamantului.

De multe ori te gandesti ca schimbarile climatice nu te privesc, ca nu ai nicio vina si ca nu poti face nimic. E total fals. Cu totii suntem vinovati de ele si putem sa facem foarte multe lucruri ca sa evitam o accelerare si o inrautatire a lor.

Si totul porneste de la a sti si de la a te informa, de la a afla cat mai multe despre schimbarile climatice din prezent si efectele lor, efectele activitatilor noastre… Cu informatiile interesante de mai jos ai putea incepe si tu constientizarea pericolului din spatele schimbarilor climatice. E un pas mic pentru tine, dar un pas urias pentru binele planetei si al omenirii…

Cresterea temperaturilor globale din 1950 pana in prezent a fost cauzata de activitatile umane. Da, putem discuta despre cauze naturale ale schimbarilor climatice, eruptii vulcanice, de exemplu, criza climatica prin care trecem in prezent ne este datorata in totalitate. Ce am facut gresit de am ajuns la schimbari climatice dramatice si la temperaturi atat de mari?

Am ars combustibili fosili pentru a produce energie, am vrut carne si recolte la niste proportii exagerate si am exagerat cu agricultura si fermele, am defrisat tot ce se putea si inca defrisam ca sa construim fel de fel de cladiri, spatii diverse pentru activitatile noastre. Gazele cu efect de sera au influentat direct temperatura globala, de unde si gradele tot mai multe din termometre mai ales pe timp de vara sau toamna, chiar si iarna.

Doar in ultima 100 de ani temperaturile pe glob au crescut cu 1 grad Celsius in medie. Ultimii cinci sau sase ani au fost cei mai caldurosi din istorie. Se asteapta ca in urmatoarele decade temperatura globala medie sa creasca cu peste 1.5 grade Celsius, ceea ce e infricosator.

SUA este al doilea responsabil de emisiile de CO2 ajunse in atmosfera. 4.4% din totalul populatiei lumii traieste in SUA. Gazele cu efect de sera sunt o problema acolo, de acolo vin cantitati uriase. Daca s-ar fi ars combustibili fosili si am fi trait toti precum o fac cei din SUA acum aveam nevoie de vreo patru planete Pamant pentru a avea resurse necesare pentru toata populatia planetei. De unde vin atatea gaze cu efect de sera? Din agricultura, transport, industrii producatoare de energie, dar si din emisii rezidentiale.

Nivelul marilor si oceanelor va creste in medie cu 0.5 pana la 1.5 metri pana la finele secolului nostru. Oceanele incep sa se incalzeasca, se tot extind spre uscat, gheata de la Poli se tot topeste pe zi ce trece, asa ca e firesc sa ne asteptam la un asemenea nivel al apelor. Cam toate tarile si orasele care se afla acum aproape de oceane, mari ar putea sa aiba probleme mari si sa fie inghitite treptat de apele care nu stiu sa faca diferenta intre un uscat nelocuit si un uscat unde exista si oameni, asezari umane.

Rata extinctiei noastre este de 1.000 de ori mai mare decat rata naturala. Mai bine de 50% din populatia de amfibieni se afla in pericol si poate disparea din cauza schimbarilor climatice. Extinctia speciilor e un fenomen natural, cam cinci specii pe an dispar fara sa putem face prea multe. Dar dupa unii experti ne-am afla in cea de-a sase extinctie in masa, cauzata de activitatile umane. La jumatatea secolului nostru 30% pana la 50% din totalul speciilor ce traiesc pe Terra vor fi disparut pentru ca rata extinctiei e inspaimantator de mare acum, de 1000 de ori mai mare decat rata naturala. Pentru ca nu avem grija nici de noi, si nici de tot ce traieste pe langa noi in cateva sute de ani nu prea vom mai avea ce face pe Pamant pentru ca vom fi singuri si fara nicio perspectiva…

In atmosfera e mai mult dioxid de carbon decat in orice fel de punct din ultimii 800.000 de ani. NASA ne spune ca in cei 650.000 de ani inainte de 1950 nivelul dioxidului de carbon din atmosfera nu a fost niciodata peste 300ppm. Cat e astazi aceasta valoare? 400ppm. De unde asa valoare? Activitatile umane sunt iarasi raspunzatoare de dioxidul de carbon in exces. Oprirea oricaror forme de poluare a mediului ar putea ajuta la scaderea dioxidului de carbon din atmosfera.

Cladirile sunt responsabile de o treime sau mai mult din emisiile de gaze cu efect de sera inregistrate la nivel global. Pe langa treimea pe care si-o asuma, cladirile mai sunt responsabile si de 40% din energia folosita la nivel global. Emisiile pornite de la cladiri si sectoare care se ocupa de constructii nu au CO2 si gaze cu efect de seara, sunt generate de sistemele de racire, de refrigerare, de izolari. Cladirile „verzi” si initiativele care pun pe primul plan sustenabilitatea pot salva planeta si mediul nostru. Acoperisurile verzi, peretii verzi in constructii sunt in tendinte cand vine vorba de amenajari si constructii de tot felul, asa ca o speranta mai exista.

Zonele urbane sunt mai vulnerabile in fata schimbarilor climatice. Zonele urbane aglomerate sunt pline de oameni, si unde sunt multi oameni e si o problema legata de schimbarile climatice si de efectele lor asupra populatiei de acolo. Toate structurile economice si sociale vitale sunt in orase, orice dezastre naturale vor afecta mai mult decat ne inchipuim zonele respective si oamenii de acolo. In orasele de coasta fenomenele naturale extreme sunt si mai intens resimtite si pagubele devin mai mari, riscurile pe care si le asuma oamenii devin exponential mai mari.

Zonele urbane ar trebui sa fie foarte bine construite, gandite, organizate in asa fel incat sa fie luata in considerare si natura si mediul din jur si tot ce s-ar putea intampla in caz de schimbari climatice si mai dramatice. Orasele sustenabile si „responsive” vor fi idealul arhitectilor si constructorilor care tin la mediu si la clima.

Desertul Sahara devine… verde pe fondul schimbarilor climatice severe. In Africa clima e si mai aspra, seceta si temperaturile prea mari fac ravagii in zona. Incalzirea globala va transforma deserturile lumii in niste cuptoare imense cu temperaturi si mai mari si cu o uscaciune imensa la nivelul solului.

Cu toate astea, potrivit National Geographic, oamenii de stiinta vad deja ceva surprinzator: in Sahara si regiunile din jur totul devine verde incet, incet, din cauza ploilor in exces. Ploile puternice ar putea sa transforme complet zonele unde e uscaciune prea mare si temperaturi exagerat de mari. Asa ca pe viitor vom putea vedea o Sahara care nu mai e desert ci … o savana luxurianta, cum era acum 12.000 de ani.

Aprovizionarea globala cu alimente e amenintata de schimbarile climatice. Suntem prea multi pe planeta, nivelul veniturilor creste, cererea va fi mai mare pentru agricultura globala, pentru mancare. Practicile din agricultura depind de conditiile de mediu si de vremea dintr-o zona, schimbarile climatice afecteaza agricultura imediat, pentru ca tot ce tine de acest domeniu este caracterizat de o sensibilitate foarte mare. Valorea nutritionale si problemele de sanatate legate de produsele agricole vor avea un impact serios si asupra schimbarilor extreme de la nivelul climei.

Acidifierea oceanelor. Tot dioxidul de carbon care ajunge in atmosfera va fi absorbit si in oceane. Doar emisiile de dioxid de carbon absorbite de stratul superior al apelor oceanelor cresc cu peste 2 miliarde de tone pe an. Carbon absorbit va cauza o reactie chimica care reduce pH-ul apei, de unde si aciditatea. NASA avertiza asupra faptului ca aciditatea apelor ocenelor si marilor e mai mare cu pana la 30% fata de perioada de la inceputul Revolutiei Industriale.

Ecosistemul marin e amenintat la modul serios, multe specii care traiesc in apa vor disparea in curand pentru ca nu vor mai putea sa aiba o viata normala in apele prea acide.

By Mimo