S. mart. 22nd, 2025

A fi corect este o calitate pe care o gasim tot mai greu si mai rar la oamenii moderni. Desi ne dorim sa fim corecti viteza in care evolueaza totul in jurul nostru ne obliga sa trecem peste ea si sa incercam sa ne incadram cum putem in societate. Corectitudinea este mai mult decat un concept despre care se tot vorbeste in domenii cheie, el e un construct la care trebuie sa lucreze atat individul, cat si grupul, populatia dintr-o anumita zona.

Dar ce importanta are corectitudinea si cat de mult mai conteaza astazi? Raspunsul la aceste intrebari ramane sa il descoperiti in randurile ce urmeaza.

Corectitudinea nu este altceva decat o perceptie a comportamentului ce reuseste sa diferentieze sau sa clasifice intentii, decizii, actiuni, permitand distinctia intre bine/etic si rau pentru propria persoana sau pentru altele, pentru sisteme sociale. Desi este o notiune abstracta in esenta o putem observa foarte usor in jurul nostru.

De exemplu, in cazul eticii in afaceri, corectitudinea este esentiala pentru a avea practici etice cat mai relevante si bine implementate. Consumatorul, clientul are incredere in tine daca esti corect. Aceeasi corectitudine apare si in cazul institutiilor sociale, politice economie, increderea in institutii e mai mare cand ea devine o constanta a angajatilor.

In media si in cazul informatiei corectitudinea devine si mai importanta pentru mentinerea integritatii informatiilor. Publicul e informat obiectiv, clar, corect, jurnalistii si oamenii din presa trebuie sa fie corecti si sa arate aceasta corectitudine prin toate mijloacele pe care le au la dispozitie.

Sistemul judiciar este bazat si el pe corectitudine, putem repera si acolo aceasta perceptie interesanta. Asigurarea proceselor echitabile si aplicarea legii in mod just sunt la baza mentinerii ordinii si echitatii in orice societate.

Si la nivelul relatiilor interpersonale observam prezenta corectitudinii, care se manifesta prin onestitate, respect reciproc. Oamenii corecti sunt apreciati in societate, ai o multime de avantaje daca dovedesti ca esti corect si ca ai intentia de a fi corect mereu, indiferent ce ai de facut si cu cine interactionezi.

Mai intalnim corectitudinea si e important sa o avem acolo in inovatie si cercetare, pentru validarea descoperirilor si pentru avansarea cunoasterii, dar si in educatie, pentru transmitere de informatii precise si dezvoltarea unui mediu perfect pentru invatare.

Ce avantaje aduce corectitudinea? In primul rand corectitudinea contribuie la construirea increderii si credibilitatii. Formarea opiniilor si relatiilor se bazeaza informatii corecte si precise. Se adauga stabilitatea sociala, importanta aici e corectitudinea in comunicare, dezvoltarea personala mai bine articulata, abilitatea de a recunoaste sau a corecta greseli incurajeaza cresterea si invatarea, eficienta organizationala-iei decizii mai bune cand ai informatii corecte si transparenta.

Daca esti corect ai si respectul din partea celorlalti, relatiile construite vor fi solide, produsele si serviciile se imbunatatesc, eviti erorile costisitoare, problemele juridice, e promovata mereu inovatia, oamenii sunt incurajati sa impartaseasca idei, sa experimenteze, sa fie mai creativi. La nivel individual daca esti corect ai si o sanatate psihica mai buna, esti onest, corect in relatii si in comunicare, nu mai esti stresat.

De ce nu mai e corectitudinea asa de importanta in societatile moderne si de ce nu ne mai dorim sa fim corecti?

  • Aparitia relativismului moral-deja oamenii considera ca standardele morale nu mai sunt asa de importante, ceea ce consideri corect variaza si subiectivitatea e prea mare, exista variatii in functie de contextul cultural si personal;
  • Presiunile economice si competitia-tot timpul e o presiune uriasa de a face totul rapid si de a obtine castiguri, lucrurile cat mai bine si mai eficient. Asa apar mereu compromisurile etice, pentru obtinerea de avantaje economice sau pentru succesul e termen mediu si scurt;
  • Ascensiunea comunicarii digitale-corectitudinea informationala e mai greu de definit si de pus in practica, avem multe informatii false greu de combatut peste tot prin social media si pe internet. Corectitudinea in aceasta era este un obiectiv mult prea greu de atins si de multe ori nu avem timp sa ne ocupam de filtrarea informatiei;
  • Schimbari de paradigma in domenii cheie-de multe ori vedem, in anumite medii, schimbari de paradigma si de valori, se pune accent tot mai putin pe corectitudine in favoarea unor abordari ceva mai superficiale si mai rapide. In cercurile sociale si in anumite industrii multe practice considerate in trecut neetice sunt tolerate si acceptate acum;
  • Lipsa responsabilitatii sociale-avem mereu justificari pentru actiuni incorecte sau pentru lipsa de corectitudine prin diferite motive, presiune sociala, lipsa de resurse si alte scenarii pe care nimeni nu le poate combate. Nu mai stim si nu mai vrem sa ne asumam responsabilitatea sociala si sa ne gandim la corectitudine;
  • Complexitatea si fluiditate conceptului de corectitudine-in trecut defineam si intelegeam mai usor corectitudinea, in termeni simpli. Dar astazi avem asa de multe interpretari ale corectitudinii incat se ajunge rapid la conflict si la confuzie;
  • Diversitatea societatii moderne-nu mai avem societati omogene ca in trecut, nu se ajunge la un consens legat de corectitudine. Diversitatea politica, religioasa, culturala nu a facut decat sa zadarniceasca incercarea de consens si de corectitudine atinsa in orice fel de domeniu;
  • Contestarea corectitudinii si conceptului din spatele sau in multiple domenii-de exemplu, in educatie au aparut controverse legate de termeni precum negru sau indian, s-a cautat inlocuirea lor cu termeni neutri, in mass-media a aparut problema reprezentarii unor anumite grupuri de oameni, femei, persoane de culoare, persoane cu dizabilitati, se doreste reprezentare mai realista si pozitiva, daca se poate.

Corectitudinea conteaza enorm in societatile moderne, ea devine fundamentala daca ne dorim evolutie si daca incercam sa ne mentinem pe linia de plutire. Indiferent ca e vorba despre corectitudinea la nivel individual sau de corectitudinea la nivel de natiune, industrie, domeniu, popor, ea isi va pastra importanta si va trebui urmarita mereu, indiferent de eforturi si de sacrificiile facute.

By Mimo