Un thriller bun are actiune, actori buni, scenariu care nu te lasa sa te ridici de pe canapea pana la ultima scena si suspans. Sleeping Dogs reuseste sa bifeze toate aceste cerinte, Russel Crowe are un rol complex si foarte bine gandit si dezvoltat pe tot parcursul filmului, asa ca merita sa il vezi intr-o seara, singur sau cu prietenii, familia sau intr-o sala de cinema.
Sunt multi cei care isi vor aminti cu siguranta de Christopher Nolan si de „Memento”, au trecut deja vreo 24 de ani. Sleeping Dogs-Fantomele trecutului are ceva elemente imprumutate din acest film, insa jocul actoricesc si scenariul sunt duse la alt nivel fata de ce am vazut in „Memento”.
Russell Crowe, un titan al filmelor de actiune, interpreteaza rolul unui fost politist, Roy Freeman, care sufera de amnezie din cauza unei afectiuni neurologice. Pentru ca memoria de scurta durata nu il mai ajuta deloc, din pricina unui Alzheimer ajuns in faze destul de inaintate, Roy e nevoit sa isi puna remindere peste tot ca sa poata avea o viata cat de cat normala. Electrozii experimentali ii sunt si ei de mare ajutor ca sa nu ajunga sa nu mai se descurce deloc si sa uite absolut totul.
In rest, Roy poate face ce isi doreste si are o viata aparent linistita. Desi stim ca la pacientii cu dementa memoria de scurta durata se pierde prima, in cazul lui Roy vedem amintiri care par sa fie foarte vii in memoria sa si modalitati prin care acesta reuseste sa tina cont de tot ce se intampla si sa nu uite chiar tot.
La un moment dat, Roy e contactat de o organizatie care isi propune sa elibereze condamnatii nevinovati si e rugat sa ajute in cazul unui puscarias pe care chiar el l-a adus dupa gratii in urma cu mai multi ani. La insistentele condamnatului, Roy se aventureaza in rezolvarea cazului, o crima, despre care nu prea isi mai aduce aminte.
Romanul din spatele scenariului este „The Book Of Mirrors”, deci ne cam dam seama de unde vine si titlul, Sleeping Dogs.
Richard Finn (Harry Greenwood) devine de la un punct personajul principal al filmului, un arogant ce devine obsedat de Laura Baines (Karen Gillan), care s-ar putea intre timp sa aiba o aventura cu profesorul ei, Dr. Joseph Wieder (Marton Csokas). Si acest Wieder este victima in cazul redeschis de catre Roy.
Greendwood are ceva din Brad Dourif, Adam Cooper e la debutul sau regizoral, Bill Collage semneaza scenariul filmului, e un film noir ca la carte pana la urma. De la un anumit moment filmul te poarta in alta directie doar ca sa te aduca din nou spre final in directia dorita de regizor si sa iti dai seama ce s-a intamplat in trecut, ce e cu respectiva crima.
Tommy Flanagan este vechiul partener al lui Roy, Karen Gillan nu reuseste pana la urma sa isi faca rolul de femeie fatala pana la capat, scenariul nu e unul ofertant pentru ea. Dar per total filmul e salvat de Pacharo Mzembe, care joaca rolul acuzatului initial.
Scenariul este in asa fel construit incat sa vezi povestea din mai multe perspective, fiecare personaj vine cu versiunea sa. Pana la urma personajul lui Crowe isi va da seama ca e mult mai implicat in toata povestea decat isi inchipuia la inceput. Sleeping Dog-Fantomele trecutului este un film usor de urmarit, interesant si ingenios construit, regizat, Crowe are un rol foarte important in numarul de vizionari pe care le-a avut si le va avea pelicula.
Ce mai e de adaugat legat de Sleeping Dogs e maniera in care se dezvaluie fiecare parte a filmului, pentru ca sunt mai multe fire epice pana la urma. Scenaristul si regizorul au incercat sa transforme filmul si firul epic intr-un fel de tesatura crosetata cu mare atentie in asa fel incat privitorul sa nu ajunga sa se plictiseasca deloc. Si le-a reusit, dovada si incasarile bune din primele zile de dupa lansarea oficiala.
Nu dezvaluim mai mult. Mergi in cinema si vezi ce se mai intampla sau asteapta sa apara pe platformele favorite ca sa il vezi din confortul canapelei tale. Sleeping Dogs e tipul de film pe care nu il vei intelege la inceput, dar care te va face sa cauti raspunsuri pe parcurs si sa ramai cu gura cascata la final, cand iti dai seama ca nu ai intuit deloc ce se va fi intamplat cu adevarat.