lun. apr. 15th, 2024

Cele mai faimoase pasari ale Antarcticii sunt pinguinii. Sunt peste 18 specii de pinguini in Antarctica si prin Noua Zeelanda, Australia sau America de Sud, Africa, Insulele Galapagos care incearca sa supravietuiasca zi de zi in conditii extreme indiferent unde s-ar afla. Desi crezi ca stii destule lucruri despre aceste creaturi simpatice s-ar putea ca multe dintre informatiile de mai jos sa te uimeasca si sa te ajute sa iti imbogatesti cultura generala.

Se misca ciudat, par ca sunt costumati „la patru ace” mereu, stiu sa isi poarte de grija si sunt foarte simpatici. Discutam astazi despre pinguini, niste animale, pasari mai exact, care au stiut dintotdeauna sa aiba grija de ele si sa ne arate ca se poate trai si in conditii extreme daca te ajuta mama natura si ai o inteligenta nativa.

Sunt foarte multe lucruri despre pinguini pe care vei fi uimit sa le afli si pe care poate nu le-ai inteles pana acum. In articolul de fata ne propunem sa le lamurim pe cele mai interesante.

Pinguinii traiesc doar in emisfera sudica. Cele 18 specii de pinguini sunt de gasit in emisfera sudica. Pinguinul de Galapagos e singura exceptie, el poate ajunge spre nordul ecuatorului, mergand spre emisfera nordica. Insa cei mai multi ii vom vedea in Antarctica. Si rezista foarte bine acolo datorita corpului lor foarte bine „izolat” si hranei din abundenta, pradatorii sunt putini acolo.

Marimea unui pinguin e undeva intre 30 cm si 1.3 m. Inaltimea nu depaseste 30 cm, greutatea este de 1.2-1.5 kg, pinguinii pitici sunt cei mai mici din familia pinguinilor. Pinguinul imperial este mai mare si mai greu, are 1.1-1.3 m inaltime si cantareste si 40 kg.

Pinguinii au o multime de modalitati prin care isi pastreaza temperatura corporala. Penele foarte bine amplasate si straturile gandite in asa fel incat sa etanseze perfect, plus depozitele suficiente de grasime asigura izolarea perfecta. Si tot pinguinii secreta si ulei cu ajutorul unei glande speciale, care se imprastie pe penaj pentru a izola corpul si a imbunatati viteza in apa.

Pinguinul imperial a dus la alt nivel procesul de izolare corporala. El are doua straturi de pene pe corp si pe membre, expunerea la temperaturile foarte scazute fiind minime. Grasimi speciale se gasesc la nivelul membrelor inferioare pentru a preveni inghetul. Cand e foarte frig afara masculii formeaza niste grupuri uriase, se ingramadesc unii in altii ca sa treaca de perioadele dificile.

Pinguinii si „zburatul” prin apa. Pinguinii pot sa inoate foarte rapid prin apa si par sa zboare de multe ori. Pinguinii Gentoo inoata extrem de repede, ating viteze in inot de 35 km/h, insa pingunii imperiali ajung la adancimi si de 500m si pot sta acolo pentru mai bine de 20 de minute. De multe ori sar inainte sa se scufunde in apa ca sa poate imbunatati hidrodinamica prin generarea de bule de aer din pene.

Pinguinii au oase solide. Cam toate pasarile de pe fata pamantului au oase „goale” ca sa ajute la zbor. Nu si pinguinii. Ei au oasele solide, ca sa poata sa se scufunde mai usor in apa si mai adanc si sa atinga viteze uriase in timpul inotului.

Pinguinii sunt parteneri devotati si loiali. Toate speciile de pinguini vor demonstra devotament fata de parteneri. Insa pinguinii Adelie se vor reintoarce in acelasi loc pentru a intampina aceeasi pereche in fiecare sezon de imperechere. Intr-o colonie aglomerata, cu numerosi pinguini, femelele pinguinului imperial pot sa isi recunoasca perechea, prin sunete tipice, asta dupa ce stau luni intregi departe in timpul iernilor din Antarctica.

Cromatica si modul in care sunt aranjate penele la pinguini, ca un costum, reprezinta cel mai bun camuflaj. Viata in oceane este periculoasa chiar si pentru cei mai buni inotatori, la fel si viata de la suprafata apei sau de la sol. Negrul de pe spate ii ajuta sa fie una cu oceanul intunecat daca sunt vazuti de deasupra. Burtile albe sunt asemanatoare cu suprafetele albe, deschise la culoare daca te uiti de dedesubt.

Masculii pinguini sunt niste tatici fantastici. Masculii se implica 100% in cresterea puilor. Cei mai preocupati de pui sunt pinguinii imperiali. Inca inainte de aparitia lor au grija de oua, le tin cald cat e iarna de lunga in Antarctica. Femelele pleaca la pescuit si gasit de mancare vreo doua luni, masculii ingrijesc de oua in toata aceasta perioada.

Pinguinii nu au dinti. Au totusi niste spini la nivelul ciocului, care arata ca niste dintisori minusculi. Acelasi tip de mecanism cu spini e si pe limba lor, ambele seturi de spini pozitionati inspre spate. Doar asa pot tine in gura prada, pestele, si pot inghiti mancarea capturata.

Pinguinii mananca multa proteina de calitate. De regula pinguinii mananca peste si crustacee. In functie de tipul de pinguin si de locul unde stau se modifica si meniul zilnic. Pinguinii mai mari inoata la adancimi mai mari, pescuiesc mai usor calamar si sepie, cei mai mici se multumesc si cu krillii de sub gheata. Ce gaseste fiecare va fi si meniul zilei respective. Nu se vor feri de sardine, sprot, alte specii de peste mic.

Pinguinii si apa sarata. Nu au nicio problema cu apa sarata, o beau fara probleme pentru ca au o glanda supraorbitala crea ii ajuta sa filtreze sarea din sange. Prin pasajele nazale e impinsa toata sarea afara din corp.

Populatia globala de pinguini este intr-un declin continuu. Deja avem cinci specii pe cale de disparitie. Ca sa prevenim disparitia mai multor specii putem sa actionam ca sa le mentinem oceanele in care stau curate, sa le oferim un mediul sanatos si acces la suficienta hrana. Schimbarile climatice si controlul lor, dar si zonele in care pinguinii vor trai protejate de orice fel de interventie a omului vor ajuta enorm la conservarea speciei.

By Mimo