mar. oct. 8th, 2024

In fiecare zi, noi, doamnele, avem anumite perioade in care incercam sa ne pregatim pentru ziua ce urmeaza sau sa ne pregatim pentru culcare. Rutina de ingrijire a pielii face parte din aceste perioade si e respectata cu sfintenie indiferent de varsta. Nu trebuie neaparat sa mergi la salon, la profesionisti, ca sa ai o rutina de ingrijire a pielii perfecte. O poti pune in practica si acasa cu cateva produse de calitate si fara prea mare efort.

Rutina de ingrijire a pielii cuprinde toti acei pasi si produsele aferente pe care o persoana le va folosi pentru a ingriji si intretine, mentine sanatatea si aspectul pielii. Scopul rutinei de ingrijire a pielii este unul simplu de inteles: o sanatate mai buna a pielii, hidratare excelenta si protejare de factorii daunatori, soare, poluare, imbatranire prematura.

Orice rutina de ingrijire a pielii e personalizata, variaza in functie de tipul de piele, uscata, grasa, sensibila, mixta, de obiectele personale de ingrijire, de preferintele legate de produsele de ingrijire, de metodele folosite si suportate in timpul rutinelor.

Nu exista vreo reteta perfecta pentru rutinele de ingrijire a pielii, de aceea am ales sa prezentam doar cateva linii generale legate de acest subiect, de la care poti porni oricand si iti poti personaliza rutinele proprii.

Hidratarea, la superlativ. Ai grija sa ai pielea si corpul hidratat cat mai bine. Pe langa consumul de lichide, peste 2.5 l pe zi, e bine sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii si creme hidratante mai ales dupa o noapte de somn odihnitor, cand pielea ajunge sa fie mult prea deshidratata. Alege cremele si substante pentru hidratare cat mai simple si fara prea multe chimicale, cremene cu extracte naturale si aplica in strat cat mai subtire, maseaza bine. Repeta procesul dimineata si seara si iti vei asigura astfel o rutina de ingrijire a pielii de baza excelenta.

Spala bine fata inainte de culcare. Dupa ce te demachezi obligatoriu e bine sa te speli pe fata cu apa calduta si sa folosesti creme si produse care curata si hidrateaza pielea. Poti folosi un sapun care nu ataca pielea, natural, pentru a curata bine porii si a fi pregatit sa te culci si sa te simti bine in corpul tau. Daca mai faci si exercitii fizice inainte de a ajunge acasa sau a te culca e bine sa nu uiti de dus pentru a curata tot corpul si a nu permite porilor sa se „infunde”. Curatarea fetei este obligatorie mai ales daca vrei sa te machiezi zi de zi si folosesti multe substante pentru acest lucru, produse de machiaj de tot felul.

Clateste dimineata tenul, pielea, nu o spala. O spalare usoara cu apa calduta, o clatire rapida este tot ce ai nevoie cel putin pentru ten si pentru pielea din zonele mai sensibile. Daca ai curatat bine pielea inainte de culcare pielea e curata si dimineata si nu are nevoie de o curatare in profunzime la 8-9 ore de la ultima spalare. Folosirea de produse de curatare agresive nu va face decat sa stimuleze productia de uleiuri si sa iti faca munca si mai grea cand vrei sa termini rapid cu spalatul dimineata, pielea va avea de suferit.

Exfolierile saptamanale acasa. Pielea noastra continua sa produca celule noi. Cand se aduna insa celulele „vechi” ale pielii porii vor fi astupati si pielea va arata imbatranita si isi va pierde stralucirea, aspectul perfect. Exfolierea saptamanala, nu zilnica, este perfecta. De la sapunuri sau geluri pana la creme si alte produse cat mai naturale, toate te ajuta sa scapi de celulele moarte si sa ai de fiecare data un ten si o piele care arata bine si nu are probleme cu porii.

Protectia impotriva radiatiei solare si razelor UV. Din rutina zilnica de ingrijire trebuie sa faca parte si aplicarea cremei cu protectie solara. De preferat sa ai produse doar pentru aceasta protectie, nu cele care ofera si protectie solara. Asa eviti sa ai linii pe ten si piele si riduri si pielea ta va fi mai sanatoasa si mai usor de intretinut. Mai ales daca lucrezi mai mult afara, mergi mult pe jos, e vara sau poate e primavara, iarna ori toamna, crema cu protectie solara trebuie sa aiba SPF de 30 sau mai mult ca valoare inscrisa pe produs. Important este sa iti cumperi una care nu astupa porii si care se aplica rapid in strat subtire, care intra in pori foarte bine. Asteapta cel putin 20 de minute dupa ce aplici crema si de abia dupa iesi afara in soare.

Nu complica lucrurile. Ingrijirea pielii nu ar trebui sa fie complicata. E de ajuns sa ai creme si produse de ingrijire, sa speli fata, gatul, decolteul la femei, intreg corpul si sa ai grija mai mare la zonele mai sensibile. Cu cat alegi produse si solutii mai simple de ingrijire a pielii, cu atat vei avea o rutina mai simplu de pus in aplicare si o piele care arata foarte bine in orice sezon.

Aplica un toner de calitate. Aplica mereu tonerul dupa ce iti cureti tenul bine si inainte sa mai faci orice. Intinde pe toata fata solutia, iar daca ai toner cu exfoliere e bine sa il folosesti doar pe timp de noapte, seara. Formulele hidratante se folosesc de doua ori pe zi, nu se foloseste insa toner exfoliant cu retinoizi in acelasi timp.

Aplica seruri pentru piele, ten. Dimineata e momentul perfect sa folosesti ser cu substante hranitoare, cu vitamina C, de exemplu, ca sa ai pielea protejata impotriva radicalilor liberi pe care ii vei intalni peste zi. Serurile cu acid hialuronic si cele de hidratare sunt pentru perioada noptii, mai ales daca folosesti si tratamente pentru acnee. Serul poate contine si substante exfoliante, AHA, acid lactic. Sub produsele hidratante se aplica mereu serul pe baza de apa, cele pe baza de uleiuri se aplica dupa hidratare.

Aplicarea cremelor pentru zona ochilor. Sub ochi poti sa folosesti creme de hidratare obiesnuit, insa e mai bine sa iei creme speciale pentru zonele de sub ochi, ca sa poti sa le apllici sub cremele, produsele hidratante, cremele pentru ochi sub mai fine si intra in piele mai rapid. Pune cremele, produsele pentru ochi in frigider ca sa eviti si pungile de sub ochi de dimineata. Folosirea cremelor hidratante pe timp de noapte sub ochi nu va face decat sa incurajeze retinerea de lichid in tesuturi si ochii vor fi umflati in dimineata urmatoare.

Tratamentele pentru punctele negre, pentru acnee. Se folosesc doar noaptea, cand corpuls e reface. Nu combina cremele cu substante ca acizii salicilici cu retinolul pentru ca te vei trezi cu iritatii urate. Pielea trebuie sa fie calmata si iritata mai ales noaptea, deci alege doar tratamentele care mai si hidrateaza si au grija de pielea ta, indiferent unde vei aplica tratamentele primite de la dermatolog.

Aplicarea retinoizilor. Derivatele din vitamina A ce includ retinolul pot reduce punctele negre si liniile fine prin stimularea celulelor pielii, insa pot irita destul de rau pielea sensibila. Se folosesc doar noaptea, pielea devine prea sensibila dupa aplicarea lor, deci cremele cu protectie solara sunt obligatorii pe timp de zi.

Aplicarea uleiului pentru piele, pentru ten. Se aplica mereu dupa ce se folosesc alte produse de vreme ce nu vei mai putea utiliza niciun produs dupa el-substantele din ele nu vor avea cum sa treaca de pelicula de ulei deja aplicata. Nu aplica in exces uleiul pentru piele, foloseste cantitati moderate si aplica doar seara pentru a nu avea probleme pe timpul zilei.

By Mimo