Dum. sept. 8th, 2024

Sunt simpatice, discrete, elegante, au mustati si… torc cat e ziua de lunga. Pisicile ca animale de companie au ramas la fel de „pretioase” precum rivalii lor, cateii. In toata lumea avem peste 300-600 de milioane de pisici, chiar peste 1 miliard de feline daca ne luam dupa cele mai recente statistici, 220 de milioane fiind pisici-animale de companie. Desi pare ca stim totul despre ele si viata lor o incursiune in istoria speciei ne va dezvalui o multime de informatii inedite despre simpaticele feline.

O pisica nu e un mister pentru nimeni. Ai vazut la viata ta atat de multe pisici pe strada sau poate ca ai deja acasa una sau mai multe si le cunosti comportamentele, ai mai citit cate ceva despre ele. Insa cu siguranta nu stii foarte multe lucruri extrem de interesante despre ele, informatiile inedite putand sa te ajute sa fii si mai curios si sa le apreciezi si mai tare.

Al sasele simt. Nu e ceva paranormal, doar ca pisicile pot simti mult mai rapid si mai usor vibratii, anumite frecvente pe care oamenii nu le pot percepe. De pilda, orice fel de pisica poate detecta chiar si cele mai mici schimbari din aer, simte cand se apropie pericolul, poate detecta si cutremurele mai rapid decat o fac oamenii.

Laptele, bautura preferata, dar cu probleme. Nicio pisicuta nu se poate abtine sa nu bage boticul in laptic. Insa nu toate pisicile pot digera laptele la fel de bine. Lactoza din lapte le provoaca indigestie de multe ori, depinde mult si de rasa si de alimentatia generala a felinelor. Da, le poti da laptic, dar cu moderatie, in cantitati mici si niciodata in combinatii „fatale”. Si sunt si tratamente pentru pisicile cu intoleranta la lactoza, le poti administra daca vrei sa ii dai pisicutei tale lapte fara sa aiba probleme la stomacel.

Vederea pe timp de noapte. Spre deosebire de oameni, care nu pot vedea cu ochiul liber in intuneric, pisicile pot sa vada foarte bine. Cum e posibil asa ceva? Au niste celule speciale care reflecta lumina inapoi prin retina. De aici si ochii de pisica ce stralucesc in intuneric. Vederea lor e foarte buna, vad si la distanta si in conditii in care lumina e foarte slaba.

Vanatori innascuti. Pisicile sunt vanatori excelenti si putem lua oricand lectii de la ele. Au un instinct fenomenal cand vine vorba de vanatoare, simturile „ascutite” le ajuta mult, transformandu-se in pradatori de top. Prind orice fel de prada cu o agilitate si o viteza uimitoare, mai ales daca prada e vreo rozatoare care isi face veacul prin apropierea lor.

Gustul dulce, o necunoscuta pentru feline. Limbuta pisicilor nu are papile care pot detecta gustul dulce. De vina ar fi dieta lor, bogata in proteine, deci nu prea ai nevoie de papile pentru dulce. In urma cu milioane de ani genetica a hotarat ca una din doua gene necesare pentru a avea si receptori pentru dulce sa nu mai existe deloc la pisici.

„Limbajul social” al pisicilor. Daca ai vazut vreodata o „discutie” intre doua sau mai multe pisici ai observat cu siguranta ca ai niste sunete cu frecvente diferite, plus limbaj corporal si mirosul care poate face diferenta, marcajele sunt importante. Asa exprima foarte multe emotii si intentii, de la afectiune la agresiune sau chiar teama. Pisicile se inteleg si din priviri intre ele si le place sa domine „adversarii” cu tot ce au in dotare pentru a se impune sau a cuceri si a asigura perpetuarea speciei.

Mirosul pisicilor nu poate fi batut prea usor. Pisicile au un miros de 14 ori mai puternic decat al oamenilor. Prin miros detecteaza prada, identifica alte feline, isi marcheaza si teritoriul. Dar cu acest miros puternic vin si multe inconveniente pentru pisici. Pot dezvolta usor alergii, nu pot sa stea prea mult in locuri cu mirosuri foarte puternice si in niciun caz nu au cum sa faca fata la zone unde ai poluare de orice fel si mirosuri peste tot ce pot ele suporta.

Prima pisica-animal de companie. Dateaza de acum 9.500 de ani. Pana nu demult s-a crezut ca egiptenii antici ar fi domesticit pisicile. Dar arheologii francezi au descoperit mormantul unei pisici vechi de 9.500 de ani in Cipru. Asta inseamna ca suntem cu 4000 de ani peste perioada egipteana cand s-ar fi crezut ca a aparut si pisica domestica.

Pisicile sunt niste somnoroase. Cam 70% din toata viata lor o petrec dormind. O pisica doarme in medie 13-16 ore pe zi, poate si mai mult. Ce face in rest? Se joaca, mananca, toarce, sta pe langa stapan si incearca sa isi mai umple cateva ore inainte sa se culce iarasi. De ce dorm pisicile atat de mult? Nu se stie cu exactitate, insa pare ca ar fi vorba despre organismul lor si de metabolism, de ceasul lor biologic, total diferit de cel al omului.

Pisica-primar din Alaska. Vreme de 20 de ani o pisica a fost… primar de oras in Alaska. Stubbs era numele ei, a fost primar al Talkeetna, un orasel din indepartata si friguroasa Alaska. A fost realeasa sa ocupe functia de primar de mai multe ori si, desi nu a avut un program electoral si campanie electorala cu multe promisiuni, a devenit iubirea vinovata a orasenilor si a turistilor vreme de peste 20 de ani. Si nimeni nu i-a contestat „autoritatea” de… pisica-primar.

Pisica de Cartea Recordurilor. Cea mai lunga pisica din lume are 48.5 inch. Stewie e numele pisicii care detine acest record ciudat. Stim deja ca pisicile-animale de companie sunt micute, plapande si nu prea sunt asa de … lungi. Si daca to suntem la recorduri sa mai spunem si ca exista si recordul pentru cea mai inalta pisica, il detine Arcturus, cu 19.05 inch in inaltime.

Pisica cea mai bogata. Cea mai bogata pisica din lume are peste 7 milioane de lire. O cheama Blackie si a primit averea impresionanta de la stapanul decedat. Milionarul a refuzat sa lase vreun banut familiei si a preferat sa dea tot ce agonisise familiei.

Pisicile si mersul lor ciudat. Pisicile merg precum… camilele si girafele. Prima data pasesc cu piciorul drept, dupa care vine stangul, asa ca isi misca jumatate din corp intr-o singura secventa. Daca observi girafa sau camila vei vedea ca deplasarea e fix la fel. Desi nu au nicio treaba si speciile sunt total diferite, cele trei animale par sa aiba, cel putin genetic, niste trasaturi aproape identice.

Inventatorul usii pentru pisici. Cu siguranta nu ai stiut pana acum de Isaac Newton ca inventator al usitei pentru pisicute. Pe cand facea niste experimente la Universitatea Cambridge, Newton era mereu intrerupt de pisica lui care tot dadea cu ghearele pe usa semnalizand ca voia afara. Asa ca a chemat de urgenta un lemnar de la Cambridge si l-a rugat sa faca doua gauri in usa, una pentru pisica si alta pentru pui. Si astazi se mai pot vedea aceste gauri comandate de celebrul Newton.

Nu doar Laica a iesit in spatiu… In 1963 o pisica a reusit performanta de a ajunge in spatiu. Pe 18 octombrie 1963, Felicette, Astrocat cum a fost cunoscuta in epoca, a fost prima si singura felina, pisica ce a ajuns in spatiu. Asa ca nu doar cateii si maimutele pot sa se laude cu mersul in spatiu, acum avem si pisicile care pot fi la fel de mandre.

Schimbarea… culorii. La pisicile Siameze se intampla des acest fenomen. Temperatura corpului dicteaza si schimbarea culorii, fie vei vedea fire de par „blonde”, fie vor fi maro. De vina ar fi niste gene intalnite la cei cu albinism, care functioneaza doar la temperatura corporala constanta de 36 grade Celsius.

By Mimo