Tot auzim discutandu-se in ultima vreme despre economie puternica, stabila, si de cat de bine ar fi sa fie caracterizata de aceste atribute. Economia puternica si stabila este caracterizata de o serie de aspecte importante care vor reflecta sanatatea economica si capacitatea de sustinere a unei cresteri pe termen lung. Care ar fi totusi aceste aspecte?
In prima faza cresterea economica constanta, dar asta pe termen lung. Vedem expansiunea productiei, a investitiilor, a veniturilor, cresterea PIB-ului anuala. Cresterea economica sustinuta este poate cel mai bun semn ca economia e cu adevarat puternica si are o stabilitate care o ajuta sa evolueze pe un trend ascendent.
Stabilitatea preturilor se adauga pe lista de caracteristici cheie ale economiei puternice si stabile. Inflatia e la nivel moderat, e important sa subliniem atributul moderat, pentru ca o infatie prea mare erodeaza rapid puterea de cumparare a monedei nationale, iar deflatia afecteaza negativ cheltuielile de orice fel si investitiile. Cu cat inflatia este tinuta in frau si gestionata mai bine, cu atat vom avea si o economie cu adevarat puternica.
Stabilitatea si puterea economiei va rezulta si atunci cand sunt suficiente locuri de munca pentru forta de munca disponibila in piata, somajul fiind mereu la un nivel redus. Cresc si veniturile, economia incepe sa se „intareasca”, oamenii pot sa aiba o viata mai buna.
Sectorul financiar e unul robust intr-o economie puternica, stabila, reglementarea sa este una excelenta. Piata de capital va furniza finantare pentru investitii si inovatie, institutiile financare functioneaza toate corect, bancile sunt „sanatoase”. Excedentul comercial si balanta comerciala echilibrata apar si ele, se exporta mai mult decat se importa, se consolideaza rezervele de valuta si pozitia financiara.
Economiile stabile stiu sa incurajeze inovatia si dezvoltarea tehnologica prin investitii in cercetare si dezvoltare. Este mentinuta si competitivitatea pe piata globala, cresterea economica pe termen lung.
Aceeasi economie puternica, stabila are infrastructura dezvoltata, solida, retele de transport bine puse la punct, comunicatii si energie eficiente. Bunurile si serviciile se pot oferi si misca fara probleme, productia e sprijinita, cresterea e incurajata. Responsabilitatea in privinta politicilor fiscale si monetare este cruciala cand vrei o economie stabila si puternica, se adopta politici fiscale si monetare responsabile mereu, echilibrul intre stimularea cresterii si evitarea dezechilibrelor macroeconomice se afla mereu pe primul plan.
Intr-un final economia stabila si puternica e rezistenta la socurile economice, la recesiuni, reusind sa le faca fata prin politici adecvate si flexibilitate economica mare.
Dincolo de ce face statul si fiecare individ in parte poate sa contribuie la binele economiei si la mentinerea stabilitatii economice. Ce vei avea de facut daca iti doresti o economie nationala stabila si cu ajutorul tau?
- Consum responsabil-cererea pentru bunuri si servicii va fi influentata de consumul responsabil. Consum responsabil inseamna si evitarea risipei de alimente, risipei materiale, de bani, asta pentru a avea cerere constanta si a se ajunge la stimularea cresterii economice durabile;
- Investitie permanenta in educatie si in formare profesionala-cu ajutorul sau cresc abilitatile si calificarile individuale, adaptarea la schimbarea economica e mai mare. O forta de munca instruita si adaptabila este importanta pentru inovare si pentru competitivitate, stabilitatea economica fiind garantata asa pe termen lung;
- Economii si investitii-contribui la acumularea de capital, esentiala pentru cresterea economica pe termen lung, asta daca iti plasezi banii in instrumente financiare, investitii productive ce sprijina dezvoltarea afacerilor si infrastructurii, impactul pozitiv fiind si asupra economiei;
- Adoptarea practicilor etice in afaceri si in viata profesionala-o economie durabila se va construi si prin adoptarea unei astfel de atitudini. Prin conducerea etica se promoveaza increderea in institutiile de piata, element esential pentru functionarea stabila a economiei;
- Implicarea permanenta in voluntariat si comunitate-coeziunea sociala e consolidata, se reduc inegalitatile. O societate care reuseste sa fie coeziva prin indivizii sai este mult mai rezistenta la socurile economice si la instabilitate;
- Responsabilitatea fiscala-respectarea obligatiilor fiscale individuale, plata impozitelor la timp vor fi mereu pe primul plan daca vrei economie puternica si furnizare de servicii publice esentiale. Finantarea proiectelor de infrastructura, a programelor sociale, stabilitatea economica sustinuta depind toate de colectarea fiscala permanenta si la timp de la fiecare individ.
Contributiile individuale au impact semnificativ asupra directiilor in care se indreapta economia si sanatatii economiei unei tari. De aceea nu trebuie sa te gandesti niciodata ca nu poti face nimic in ce priveste economia. Implicarea ta e mai importanta ca oricand mai ales in perioade cu o instabilitate economica mai mare.
Economia puternica si stabila porneste in primul rand de la comunitati si populatie si apoi si de la guverne, institutii ale statului. Atat timp cat vizam atributele puternica si stabila trebuie sa muncim alaturi de stat pentru a avea mereu economia pe care ne-o dorim si de care avem nevoie.
Constientizarea nevoii de implicare individuala si a unei economii care trebuie sa fie puternica si stabila va fi de baza si va trebui cultivata atat la nivel individual, cat si la nivel de mesaj transmis de autoritatile locale si nationale. Schimbarea porneste si de la indivizi, dar ca sa putem avea schimbari in economie e obligatoriu sa avem indivizi informati si capabili sa inteleaga ce e nevoie sa faca pentru economie…