Istoria mancarii si a ingredientelor e extrem de complicata, complexa si foarte lunga. Ca sa supravietuim a trebui sa mancam. Nu conteaza ca mancam tot ce gaseam prin jurul nostru la inceput, important era sa ne hranim si sa avem energie. De-a lungul secolelor de cand tot incercam sa ne hranim cat mai bine si cat mai diversificat au fost si multe momente inedite in care mancarea sau ingredientele au fost in centrul atentiei si au trezit si zambete sau ingrijorare.
Poate te gandesti ca nu prea ai ce gasi in istoria mancarii si ingredientelor, ca stii deja totul despre ele. In realitate sunt atat de multe informatii mai putin cunoscute din istoria mancarii si foarte interesante pe care ar merita sa le stii si sa le folosesti ori de cate ori vrei sa impresionezi pe cei din jurul cu bagajul tau de cunostinte. Iata doar cateva dintre acestea:
Homari pe post de… fertilizator. A fost o perioada cand in apele din apropierea SUA erau asa de multi homari incat pe plaja erau mereu gramezi de 60 cm grosime cu homari stivuiti unul peste altul. Oamenii au inceput sa ii foloseasca tot mai des in diverse preparate, ii mancau, ii foloseau pe post de momeala pentru a prinde peste si au ajuns pana la a folosi doar homari pentru fertilizarea solului si pentru culturile din care traiau.
Fulgii de porumb, remediul ideal impotriva… masturbarii. Inventatorul lor, Mr Kellogg, credea ca ar fi vorba despre o „autopoluare” daca mancai orice sau erai implicat si in alte activitati cu tenta erotica. Fulgii de porumb te ajutau cand te plictiseai si erai tentat sa te indrepti spre masturbare pentru ca nu prea mai aveai ce sa faci ca sa te simti bine. Erau dulci, erau crocanti, senzatia oferita era excelenta.
Tomatele nu vin din Italia, chili nu vine din Asia. America de Sud e tara care le ofera cam peste tot in jur, in Schimbul Columbian, restul lumii primeste porumb, cacao, cartofi dulci, arahide. E o modalitate simpla de a asigura un comert cat mai diversificat regional si a avea mereu bani din exporturi.
Ciabatta a aparut prima data prin anii 1980. In 1985, un brutar italian a inventat Ciabatta ca raspuns la popularitatea baghetei frantuzesti chiar in tara de origine. De atunci specialitatea din paine este cautata in toate brutariile sau supermaketurile pentru gustul sau si aroma inconfundabila.
Piperul negru a valorat pe vremuri mai mult decat greutatea sa in aur. Nu te-ai fi gandit niciodata ca un banal condiment poate fi atat de valoros. Istoria ne spune insa ca, atunci cand Alaric a cucerit Roma in 410 d.Hr. ar fi cerut 1360 kg de piper pe post de rascumparare. Intre timp piperul negru nu mai valoarea atat de mult, se gaseste peste tot si e foarte util in pregatirea celor mai delicioase preparate din bucatariile traditionale si internationale.
Furculita nu era pentru zei. Prin 1004 o verisoara a imparatului Bizantin a folosit o furculita din aur la propria nunta. Un venetian dezgustat a afirmat atunci ca avem deja niste furculite „naturale”, degetele, deci e o insulta pentru zeitate sa inlocuiesti naturalul cu artificialul, cu furculita din metal cand mananci. Pana in 1608, un Marea Britanie, utilizarea furculitelor a fost ridiculizata si multa lume s-a ferit de furculite.
Boabele de cacao, pe post de moneda in comunitatile aztece. Boabele de cacao erau asa de apreciate si de pretioase in lumea aztecta incat pentru un curcan bun, greu, plateai si 100 de boabe. Pulpa era fermentata pentru bautura inca din anii 1400 i.Hr., pastaile se foloseau si ele de mii de ani.
Bananele si pastarnacul. In Al Doilea Razboi Mondial, in 1940, ministrul britanic care se ocupa de tot ce tine de mancare a ordonat interzicerea importurilor de banane. Asa ca britanicii au inventat „banane” adaugand esenta de banana la… pastarnac. Nu era o banana, dar macar aveai senzatia ca mancai banane.
Bomba din… ciocolata. Tot in Al Doilea Razboi Mondial germanii au planuit sa il omoare pe Churchill oferindu-i pe ascuns o ciocolata care exploda. Ideea era ca in sala in care Churchill lua masa sa fi fost amplasata ciocolata cu explozibil. Dupa ce se desfacea ciocolata explozibilul era detonat la doar cinci secunde. Agentii MI5 au prins de veste si o tragedie a fost evitata la mustata.
Floricelele de porumb exista de mii de ani. Oamenii de stiinta au gasit stiuleti de porumb si chiar floricele de porumb vechi de sute de ani, asta sugerand faptul ca peruanii mancau delicioasa gustare acum 6.700 de ani. Gustul nu era la fel de bun ca astazi probabil, dar in esenta savoarea se pastra, chiar daca nu aveai sare, sirop, zahar chiar peste ele.
Sunca… de pe Luna. Sunca sau baconul a facut parte din prima masa luata pe Luna. Pe langa ea au fost si niste cuburi dulci din zahar. Baconul era ceva mai uscat si deshidratat probabil, gustul nu se compara cu ce obtinem prin prajire si servire alaturi de alte ingrediente din micul dejun. Cel care a mancat prima data in afara Pamantului a fost americanul John Glenn. A mai avut sos de mere semi-lichid, spaghete, friptura de vita in meniul sau diversificat. Problema era ca se mai rupeau bucatele din mancare si tot pluteau prin jurul astronautilor, fiind tot timpul ingrijorari legate de echipamente si functionarea lor.
Nixon si supa. Presedintele Americii Richard Nixon a interzis supa la Casa Alba, mai ales la cinele, mesele „de stat”, cand avea invitati importanti. De ce? Nu pentru ca era buna sau pentru ca avea vreo alergie, ci pentru ca tot timpul o varsa pe el. Pana la urma, dupa plecarea sa, supa a fost servita iarasi si nimeni nu s-a mai plans ca pateaza si strica de la rochii si costume la fete de mese si… chef de discutii importante.