lun. apr. 29th, 2024

Fotbalul este un sport care te „prinde” odata ce ai inceput sa te uiti la meciuri si sa tii cont de ce se intampla pe teren sau in afara lui, intre partide. Cu o istorie indelungata si foarte multe etape parcurse pe repede inainte, fotbalul modern uimeste de fiecare data si nu inceteaza sa surprinda chiar si dupa atatia ani. Istoria fotbalului este plina de informatii insolite si de superlative pe care le poti include cu usurinta in lista de cunostinte generale excelente pentru imbogatirea culturii generale.

Cand spui fotbal, spui dedicare, pariuri, adrenalina, meciuri tai si echipe care dau totul pe teren pentru un scor cat mai bun. Insa dincolo de ce se intampla pe teren, fotbalul continua sa fie in centrul atentiei chiar si prin istoria sa si superlativele pe care le-a oferit si le ofera mai mereu. Pe cele mai interesante dintre acestea le veti descoperi in randurile urmatoare.

Primul meci de fotbal a avut loc in 1863. Meciul inaugural oficial a avut loc pe 19 decembrie 1863, organizat fiind de Asociatia de Fotbal in Anglia. Evenimentul istoric a marcat un nou inceput pentru acest sport. Au jucat Barnes si Richmond, au fost cate 15 jucatori de ambele parti ale terenului, dupa jumatate de ora s-a declarat remiza. Si asa se puneau bazele fotbalului organizat.

Cupa Mondiala FIFA este cel mai urmarit eveniment sportiv din lume. La fiecare patru ani fanii fotbalului stau cu ochii pe Cupa Mondiala si pe toate meciurile dintre cele mai mari si mai importante echipe din lume. Miliarde de urmaritori deschid televizoarele la orele la care sunt programate toate meciuril, urmaresc cu sufletul la gura evolutia echipei favorite si incearca sa estimeze care sunt scorurile pariind mai mult decat in orice perioada din an.

Cel mai rapid gol din istoria fotbalului a fost inscris in 2.8 secunde. In 2001, Hakan Şükür, jucator al echipei Turciei, a reusit sa inscrie la doar 2.8 secunde de la inceperea meciului impotriva Coreei de Sud. Cu o executie demna de Cartea Recordurilor, jucatorul si-a asigurat un loc fruntas in cartile de istorie ale fotbalului si a avut aprecierea intregii planete.

Primul meci international a avut loc in 1872. Partida s-a desfasurat intre Scotia si Anglia, a fost pe 30 noiembrie la Hamilton Crescent, Patrick, Glasgow. La meci au participat peste 4.000 de spectatori de toate varstele, scorul final fiind 0-0, deci o remiza de toata frumusetea.

Recordul pentru cele mai multe goluri inscrise de un singur jucator intr-un an este de 91. Cum era de asteptat si probabil ca te gandesti si tu la acelasi jucator, Lionel Messi, superstarul argentinian a reusit la aceasta performanta incredibila in 2012 in timp ce juca pentru FC Barcelona. 91 de goluri intr-un an calendaristic e un record exceptional, dovedind talentul si priceperea lui Messi, care isi merita banii si faima.

Cel mai vechi club de fotbal din lume este Sheffield FC. A fost fondat in 1857, este cel mai vechi club recunoscut din lume. Clubul exista si astazi, are meciuri, mentinand spiritul jocului viu in continuare. Se afla in Dronfield, North Derbyshire, este in competitie in Northern Premier League Division One East. Clubul a adoptat noile reguli FA de abia din 1878, pana atunci juca dupa propriile reguli.

Mingea de fotbal are o forma si dimensiuni standardizate. Mingea din meciurile profesioniste de fotbal trebuie sa fie sferica, sa aiba circumferinta cuprinsa intre 68-70 cm. Standardizarea asigura un meci fair si uniformitate in toate partidele, permitand jucatorilor sa isi demonstreze abilitatile folosind fix acelasi tip de minge, cu aceleasi caracteristici.

Fotbalul devine sport olimpic din 1900. Inca de la introducerea sa la Olimpiade, fotbalul a devenit rapid un element de interes pentru spectatori si privitori. Nu conteaza ca pe teren sunt barbati sau femei, fotbalul a ramas unul dintre sporturile care au fost mereu deliciul olimpiadelor defasurate de-a lungul anilor.

Cel mai mare stadion de fotbal din lume. Rungrado May Day este cel mai mare stadion din lume si se afla in Coreea de Nord. Are 114.000 locuri, are cea mai mare capacitate din lume, atmosfera de pe stadion la meciuri sau evenimente diverse este fenomenala, de neegalat. A fost finalizat pe 1 mai 1989, special pentru a 13-a editia a Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor. Aici se desfasoara anual Festivalul Arirang. La momentul de fata capacitatea totala ajunge la 150.000 locuri. Comparativ, cea mai mare arena din lume are 384.000 de locuri si se gaseste in Franta, este vorba despre Circuit de la Sarthe.

Cea mai de succes echipa de fotbal din istorie. Cum era de asteptat discutam aici despre Brazilia, a castigat Cupa Mondiala FIFA de cinci ori, un record-anii 1958, 1962, 1970, 1994, 2002. Stilul vibrant al jocului pe teren, fotbalistii legendari au adus Brazilia in top si locul e unul meritat.

Originea penaltiului este de gasit in rugbi. Celebrele lovituri de penalti din care s-au tot inscris goluri in poarta adversarilor au aparut prima data in jocul de rugbi. In rugbi penaltiuri erau niste penalizari pentru incalcarea regulilor. Dar in fotbal au fost adoptate si au devenit un element important, oferind oportunitati nenumarate de a inscrie un gol.

Prima liga de fotbal din lume si cea mai veche. A aparut in Anglia, in 1888. Astazi se numeste Liga de Fotbal Engleza, EFL, dar la origini a pus bazele pentru competiile organizate, bine structurate, inspirand ligile din toate colturile lumii. Din Liga fac parte cluburi profesioniste de fotbal din Anglia si Wales. Pana in 1992 a fost cea mai importanta liga din Anglia. Cele 22 de cluburi au format din acel an Premier League, din sezonul 2016-2017 Footabll League devine English Football League. EFL e divizata in Campionat, Liga I, Liga II, in fiecare divizie sunt 24 de cluburi, 72 in total, au loc promovari si retrogradari mereu.

Limbajul fotbalului este unic. Daca esti microbist stii deja ca in fotbal avem gesturi, semnale, limbaj unic, original. Pe teren se tot comunica prin gesturi, de pe marginea terenului sau din teren chiar. De la semnale cu mana indicand un fault la steaguri ridicate cand e ofsaid, limbajul nonverbal este crucial pentru un joc cat mai eficient si rezultate bune la final de partide.

By Mimo