sâm. dec. 7th, 2024

Daca esti roman nu ai cum sa nu fi auzit si sa nu fi gustat celebra si gustoasa zacusca. E vorba despre o specialitate culinara traditionala romaneasca, de o pasta vegetala care se consuma de obicei ca aperitiv sau garnitura. Pregatita de regula din vinete, ardei copti si rosii, ceapa, ulei cu multe condimente adaugate dupa gust si sare, zacusca a trecut prin multe modificari in ultimele decade, astfel ca astazi gospodinele prepara zacusca si din alte ingrediente la care nici nu te-ai fi gandit in trecut.

Zacusca cu vinete si ardei este delicioasa, dar nu e pe placul tuturor. Gustul de vinete, uleiul din belsug si condimentele pot sa o faca inaccesibila pentru anumite categorii de pofticiosi. Cum romanul e inventiv si vrea neaparat sa se bucure de zacusca chiar si fara vinete sau ardei la interior a inventat o multime de alte retete culinare de zacusca… fara vinete si fara ingredientele de baza pentru orice… zacusca.  Si gustul este chiar mai bun de multe ori decat al zacuscii clasice.

Daca ti-am starnit curiozitatea iti oferim trei retete de zacusca altfel pentru gusturi fine si arome unice, de incercat musai mai ales odata cu venirea toamnei.

Zacusca de peste. Desi poate te-ai obisnuit sa faci zacusta din legume, vinete, trebuie sa stii ca zacusta poate fi facuta si din peste. Pentru cea mai gustoasa zacusca de peste ai nevoie de 4 kilograme peste fitogaf, fara multe oase, 2.5 kg gogosari copti, 2 kilograme de ceapa, 1.5 kg morcov, 500 ml ulei de floarea-soarelui, 1 litru suc rosii proaspat, 200 ml otet 9 grade, 4 linguri de sare, doua linguri de piper, 2 linguri de zahar.

Se adauga 1 lingura cimbru uscat, 6 frunze de dafin.

Se incepe cu o curatare minutioasa a pestilor, de solzi, maruntaie, se spala pestele si se taie bucati. Se lasa in apa cu otet si piper, zahar, se fierbe pentru 20 de minute.

Gogosarii se vor coace si se vor curata de seminte, se taie bucati mai mici, se trece prin masina de tocat optional. Morcovii se rad si se taie si ceapa subtire, se soteaza in ulei pana la caramelizare. Intr-o oala se amesteca toate ingredientele, ceapa, gogosari, morcovi, peste, se pun condimente, foi de dafin si rosiile. Se fierbe totul la foc mic si se mai amesteca sa nu se lipeasca.

Borcanele si capacele vor fi incalzite, se umplu cu zacusca luata de pe foc rapid, se inchid cu capacele, se dau la cuptor toate in baie de apa pentru sigilare. Dupa racire toate borcanele merg in loc racoros, fara soare, pentru pastrare.

Zacusca de ciuperci, cu ardei. E o reteta clasica, dar se pun ciuperci si ardei si alte legume pentru un gust autentic. Ai nevoie de 4 kg ciuperci champignon, 5 kg ardei copti, kapia, ardei gras, 2 kg ceapa alba, 4 kg rosii, 500 ml ulei floarea-soarelui, 4 linguri sare, 3 frunze dafin, piper boabe, cateva boabe, dupa gustul fiecaruia.

Incepem cu procesul de coacere a ardeilor, cu decojire si curatare de seminte, cu spalarea ciupercilor, fara curatare. Se taie in 3 bucati fiecare daca sunt mai mari si se pun in tava pentru cuptor. Se lasa la cuptor 45 minute dupa ce au fost stropite bine cu niste ulei, se ameste de 2-3 ori intre timp.

Intre timp tocam ceapa marunt, se trece si prin masina de tocat daca vrem, rosiile se taie in 3-4 bucati, se dau prin robot daca e necesar. Se incalzeste uleiul intr-un ceaun mai mare, se adauga ceapa pana la rumenire, rosiile, dupa care fierbeti totul 30 minute, cu amestecare permanenta.

Ciupercile coape se vor toca, marunti in robot, se adauga peste toate ingredientele din ceaun, la fel si ardeii copti care au fost tocati si maruntiti. 3-4 ore se va fierbe totul la foc mic, se amesteca mereu ca sa nu se lipeasca.

Se adauga sare, frunze dafin, boabe de piper cu o ora inainte de a se pune zacusca de ciuperci in borcan.

Borcanele se pun 30 de minute la cuptor dupa igienizare, spalare, se umplu cu zacusca, dupa care se pun capacele si se lasa la cuptor pentru sterilizare la 150 grade nu mai mult de 30 de minute.

Dupa ce sunt scoase din cuptor se racesc borcanele bine si se pun la depozitat in spatii racoroase, ferite de razele soarelui.

Zacusca de dovlecei. E un pic mai ciudata pentru ca are dovlecei, dar gustul e uau la final. Ai nevoie de doua bucati dovlecei mai mari sau mai multi dovlecei pentru cantitati mai mari, 2 cepe albe mai mari, 3 morcovi sau mai multi in functie de cantitatea folosit, 3 bucati ardei rosu mai mari, 3 rosii medii, 5 catei de usturoi, o lingurita mica de sare,

Dovleceii se dau la cuptor in tava, unsa bine cu ulei, dupa ce au fost curatati de coaja si de seminte. Se adauga ceapa taiata si morcovii rondele. Se pun ardeii si rosiile peste legume dupa ce au fost curatati, spalati. Se da totul la cuptorul preincalzit la 250 grade Celsius. La jumatatea orei cat va sta la cuptor tava se amesteca bine legumele ca sa nu se lipeasca, sa se faca uniform.

Nu se scoate tava imediat din cuptor dupa oprirea focului, mai sta acolo 20 de minute. Ardeii si rosiile se curata rapid de coaja, legumele se bun in blender si se maruntesc, se obtine pasta fina.

Zacusca astfel obtinuta e turnata in ceaun, se adauga sare, usturoi pisat, se fierbe totul 15 minute la foc mic, 40 de minute e recomandat ca sa incapa bine in borcane. Borcanele umplute cu zacusca de dovlecei se dau la cuptor in baie de apa pentru sterilizare si se pun dupa racire intr-o camara, beci, pentru depozitare.

By Mimo