mar. ian. 14th, 2025

Sezoanele sau anotimpurile de peste an sunt un fenomen natural, firesc, care aduce schimbari de vreme, de peisaje, de comportament pentru toate organismele de pe Terra. Sunt parte esentiala a ciclurilor vietii pe Pamant, influentand orice, de la cresterea plantelor la migratia animalelor. Fiecare sezon are caracteristicile sale, e diferit, si ofera o varietate impresionanta de experiente pentru cei care apreciaza minunile naturii.

Avem patru anotimpuri si le cunoastem prea bine. Doua sunt mai placute, vara si primavara, doua nu prea ne plac deloc, iarna si toamna. Dar nu avem ce face, anotimpurile se succed asa cum se succed si zilele si noptile si nu ne ramane decat sa ne bucuram de fiecare in parte si sa fim multumiti cu ce primim de la natura de fiecare data. In continuare vei descoperi cele mai interesante informatii despre sezoane si anotimpurile de peste ani ca sa iti imbogatesti cultura generala si sa stii foarte bine de ce apar si ce efecte mai au:

Sezoanele apar din cauza inclinarii axei Pamantului. Pe masura ce se misca, orbiteaza in jurul Soarelui, Pamantul se inclina in raport cu axa sa, de unde si succesiunea sezoanelor asa cum o cunoastem.

Sezoanele incep de doua ori. Sunt doua tipuri de sezoane, astronomice, meteorologice. Cele astronomice se bazeaza pe pozitia Pamantului in raport cu soarele, cele meteorologice se bazeaza pe variatiile de temperatura si pe conditiile meteorologice diferite din anumite perioade ale anului.

Echinoctiul marcheaza mereu inceputul primaverii si al toamnei. Ziua si noaptea sunt egale in ziua respectiva, adica in jurul datei de 20 martie si 22 septembrie. Solstitiul de vara si de iarna aduce zilele cele mai lungi si cele mai scurte.

Schimbarile climatice de pe glob, din diferite zone, determina si cele patru sezoane. De la regiunile tropicale spre Ecuator spre regiunile polare, climatul si sezoanele au diversitate impresionanta, influentand flora, fauna, mediul inconjurator.

Schimbarea sezoanelor peste an au un impact semnificativ asupra vietii salbatice. Hibernare, migratie, ciclurile de reproducere naturala, toate sunt influentate de sezoane, afectand comportamentul si supravietuirea unor specii diverse de animale de pe Terra.

Toamna, schimbarea culorii frunzelor e determinata doar de pigmenti. Clorofila din frunze incepe sa se schimbe toamna, scotand la iveala alti pigmenti, carotenoizi, de exemplu, rezultand in cromatica uimitoare pe care o tot vedem toamna de toamna, mereu aceeasi, mereu uimitoare prin nuantele noi aparute.

Tulburarile afective sezoniere sunt tipuri de depresie asociate cu schimbarile sezoanelor. Unii indivizi reactioneaza imediat la schimbarea anotimpurilor, au probleme cu emotiile, cu intensitatea lor, cu starea de spirit, cu nivelul de energie, mai ales cand e frig afara si e mai intunecat, nu e soare deloc afara zile intregi.

Inclinarea axei Pamantului ramane constanta de-a lungul anului, in toate cele patru sezoane. In ciuda schimbarii sezoanelor, axa Pamantului are aceeasi inclinare, 23.5 grade fata de planul orbitei. Inclinarea afecteaza si variatia orelor din timpul zilei. Diferite latitudini primesc cantitati diferite de lumina pe masura ce Pamantul se tot invarte in jurul Soarelui.

Distanta de la Pamant la Soare nu are nicio legatura cu diferentele de temperatura si de lumina de pe Terra. La 100.000 de ani orbita sufera si ea schimbari, iar in situatii extreme se ajunge la radiatii solare ce cresc in intensitate si cu 30 de procente, afectand climatul destul de mult.

Inclinarea axei Pamantului si sezoanele ar fi fost rezultatul unei coloziuni cu o roca spatiala de marimea planetei Marte. S-ar fi intamplat acum peste 4.5 miliarde de ani. Aceasta inclinatie variaza in functie de niste cicluri specifice, de 40.000 de ani, intre 22.1 si 24.5 grade.

Inclinarea influenteaza si cat de frig sau de cald e pe Terra. Temperatura poate varia daca inclinarea e mai mare, avem veri mai calduroase, ierni mai reci, iar daca avem inclinare mai mica avem temperaturi optime si variatii foarte mici de la o perioada la alta.

Animalele au foarte multe modalitati prin care s-au adaptat la schimbarea sezoanelor. Pasarile migreaza in functie de sezoane, animalele mai mari, ursii, hiberneaza, cele mai mici si insectele se ascund si intra intr-o stare de veghe permanenta luni intregi, fara sa faca mai nimic. Si animalele marine migreaza, chiar daca migrarea nu e geografica. Multi pesti, pentru ca variaza cantitatea de oxigen din ape de la un sezon la altul, dar si crustaceele si molustele se muta in zone mai inalte sau mai joase unde e si curs de apa prielnic pentru dezvoltare si viata fara probleme.

Sezoanele influenteaza si coloniile de microbi, bacterii. La oameni si la animale, insecte e vorba si de dieta, microbiomul in sezoanele mai uscate si mai umede se schimba radical. In afara oamenilor si animalelor, insectelor coloniile de microbi si bacterii respecta cu sfintenie succesiunea sezoanelor si se adapteaza din mers, inclusiv pe partea de inmultire, replicare.

By Mimo