S. apr. 19th, 2025

Corpul uman e o masinarie in care fiecare organ si fiecare tesut, fiecare set de celule stie exact ce are de facut ca sa ne simtim bine si sa putem face tot ce avem nevoie si sa supravietuim. Urechile si auzul sunt foarte importante nu doar pentru orientare sau pentru a auzi sau a asculta muzica preferata, dar si pentru echilibru sau pentru starea noastra de bine in general.

Urechea umana are la baza o mecanica foarte bine pusa la punct. Sunt cateva oase micute care reusesc sa transmita sunetul si sa ajungem sa intelegem ce auzim si sa percepem sunetul, vorbirea noastra si a celor din jur. Stim de la anatomie cum functioneaza urechea si cat de bine e pus la punct totul. Insa sunt si multe informatii interesante pe care poate nu le-ati stiut sau nu ati fost constienti de ele, cateva dintre acestea fiind prezentate in randurile ce urmeaza.

Fara auz si urechi ne-am pierde echilibrul. In urechea interna avem un labirint foarte complicat de structuri cunoscut ca sistme vestibular. Aici avem trei canale micute umplute cu lichid si cu celule foarte mici de par ce detecteaza orice fel de miscari ale capului. De fiecare data cand se schimba unghiul canalului semi-circular creierul poate sa isi dea seama ca apare o miscare la nivelul capului. Muschii, ochii primesc toate informatiile procesate de la creier pe baza acestor semnale si de aici si echilibrul pe care il avem si cunoasterea pozitiei corpului nostru. Dar pe o barca vom avea semnale contradictorii care intervin, de la alte organe, ochi de exemplu, de unde si senzatia de ameteala, de rau, de greata.

Urechile umane cresc odata cu inaintarea in varsta. Poate ai auzit ca urechile si nasul sunt singurele organe din corp care cresc pe parcursul vietii, dar asta nu inseamna ca vor ajunge la dimensiuni foarte mari. E mai degraba o combinatie de imbatranire naturala si efectul gravitatiei. Da, urechile par mai mari pe masura ce imbatranim, dar asta pentru ca avem un cartilaj care se distruge incet, tesutul de acolo nu mai are aceeasi consistenta ca la inceput, gravitatia il alungeste in timp.

Urechile au sistem de autocuratare. Nu ne place deloc cand scoatem ceara din urechi, insa ea are un rol foarte important pentru igiena urechii. Productia normala de ceara e semn clar ca urechea functioneaza foarte bine si ca se poate curata fara interventie din exterior. Asa urechile noastre raman hidratate si protejate si auzim si foarte bine. E nevoie din cand in cand de o curatire a canalului unde se mai acumuleaza ceara, cand suntem raciti tindem sa avem mai multa ceara pentru ca productia e mai mare, dar asta nu inseamna ca avem ceva cu urechea. Imediat ce ne simtim mai bine revine si productia de ceara la normal.

Urechile nu dorm niciodata. Chiar daca dormim urechile noastre nu isi inceteaza functia si ne ajuta sa auzim tot, 100% din ce se intampla in jurul nostru. Nu suntem constienti de zgomotele din jur cat dormim, creierul proceseaza insa toate sunetele din jur si incearca sa le inteleaga. In timpul somnului, creierul continua sa genereze raspunsuri neuronale in functie de ce se intampla in jurul nostru, si orice fel de sunet puternic sau care ar putea indica o problema care ne-ar afecta ne va trezi imediat-de exemplu, zgomotul puternic de la un cutremur.

Urechile au celule de fire de par foarte importante si nu se regenereaza. Ne ajuta sa ne mentinem echilibrul, ne ajuta sa auzim in mod corect si sunt foarte sensibile, se pot deteriora la un moment dat. Partea proasta este ca nu se regenereaza. De ce se „strica” celulele de fire de par din ureche? Pentru ca suntem expusi la zgomote, sunete puternice, pentru ca imbatranim in mod natural, pentru ca avem infectii la nivelul urechii. E important sa ne protejam urechile si sa nu ne expunem la zgomote puternice, sunete puternice, sa nu mai ascultam muzica in casti cu volumul la maxim.

Expunerea la sunete puternice e a doua cauza a pierderii auzului. Aceasta pierdere a auzului face parte din categoria pierderii auzului din motive senzorioneuronale. Nu se intampla dintr-odata, e nevoie de expunere pe o durata mare de timp si repetata la sunete puternice sau cu frecvente foarte mari ca sa iti pierzi auzul si se poate intampla fara probleme la orice varsta, oricui. De aceea e foarte important sa te prezinti la medic ori de cate ori ai probleme cu auzul ca sa primesti un diagnostic si tratamente din timp.

Urechile te ajuta sa rezisti la schimbarile de presiune. Cand esti in avion ai senzatia ca iti „pocnesc” urechile. Urechea medie are o anumita presiune in jurul sau, dar si un tub micut, Trompa lui Eustachio, care conecteaza urechea cu spatele gatului ca sa mentinem presiunea egala pe ambele parti ale timpanului uman. Asa nu ai presiune prea mare cand presiunea din jurul tau se modifica. Uneori e nevoie ca Trompa lui Eustachio sa se deschida ca sa se elimine presiunea in acumulare cand inghitim, ceea ce va duce la un echilibru intre presiunea din interiorul si din exteriorul urechii noastre. De aici si senzatia de ureche care „pocneste” cand suntem in avion.

Urechile sunt conectate direct cu nasul si gatul. De aceea avem si ORL si doctori care stiu sa trateze la „pachet” cele trei organe foarte importante. O problema la ureche va cauza alte probleme la nas si gat si tot asa, oricare parte din cele trei se va imbolnavi va duce la complicatii si la celelalte. O infectie la gat ajunge rapid la urechi, asta si pentru ca trompa lui Eustachio conecteaza toate cele trei organe si le ajuta sa functioneze fara probleme cat sunt sanatoase. Mentinand urechile in perfecta stare de sanatate te asiguri ca vei avea si nasul sau gatul gata sa te ajute sa duci o viata normala, fara griji.

Pierderea auzului declanseaza declinul cognitiv. Da, pierderea auzului e un factor de risc pentru dementa. Doar o pierdere partiala a auzului va creste riscul de aparitie a dementei de pana la trei ori. Chiar daca nu ai probleme cu gandirea si cu memoria tot vei ajunge si la dementa daca nu ai grija de auz si ai deja pierdere medie de auz. Stimularea creierului nu mai e asa de puternica pe masura ce iti pierzi auzul, apare izolarea, depresia, toate contribuind la declin cognitiv accelerat.

Avem doua urechi dintr-un motiv foarte important si serios. Doar asa stim de unde vin sunetele, din ce directie. Daca ai probleme cu auzul la o ureche e foarte greu sa stii de unde vine un sunet anume. E important sa folosesti doua proteze auditive chiar daca nu ai probleme atat de mari la ambele urechi ca sa stii mereu de unde vin toate sunetele din jurul tau, sa te poti deplasa pe strada, in trafic in siguranta si sa poti traversa.

Alte superlative ale urechilor noastre: cele mai mici oase din corpul uman este in urechea medie, nu sunt mai mari de un banut de 10 bani; urechile ne afecteaza si gustul din cauza unui nerv special chorda tympani, o parte a nervului facial care transmite mesajele legate de gust catre creier prin urechea medie; pielea din canalul intern al urechii tot creste, cam 1.3 inchi pe an, vei avea un canal nou intern la fiecare 12 luni.

 

By Mimo