joi. ian. 23rd, 2025

Sistemul solar, asa cum il cunoastem noi astazi, a luat nastere in urma cu 4.6 miliarde de ani. Si totul a inceput cu o nebuloasa solara si a continuat cu dezvoltarea treptata a sistemului solar. De atunci au trecut sute de ani si oamenii inca mai au foarte multe lucruri pe care nu le inteleg sau nu le cunosc cand vine vorba de sistemul nostru solar. Cele mai interesante informatii si superlative le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

NASA este principala sursa de informare cand vine vorba de sistemul solar, de univers. Toate misiunile spatiale si dispozitivele complexe trimise in spatiu au adus pana acum o multime de informatii si imagini care ne-au ajutat sa intelegem mai bine ce se intampla in sistemul solar si in univers. Dintre aceste informatii am extras cateva mai interesante pe care le prezentam mai jos, intr-o maniera cat mai prietenoasa pentru cititorii nostri:)

Sistemul nostru solar este imens. Voayager 1, sonda spatiala a celor de la NASA, a fost lansata in 1977. In 2012 era primul obiect realizat de om care intra in spatiul interstelar, trecand de marginea heliosferei. Insa ca sa ajunga sa „viziteze” tot sistemul solar, sonda Voyager 1 ar mai avea nevoie de 14.000 sau 28.000 de ani chiar pentru a putea sa ofere o imagine de ansambul asupra intregului sistem solar.

Planeta Uranus se roteste in lateral. Uranus e o planeta gigantica care apare ca o bila albastra. Planeta se roteste in lateral, pe o parte, se invarte in jurul Soarelui ca o minge. Pozitia sa nefireasca daca o comparam cu alte planete se datoreaza unor coliziuni uriase din trecut. Cauzele inclinarii planetei sunt sezoanele extreme din sistemul solar. Un sfert dintr-un an pe Uranus avem soare stralucitor direct pe polul sud sau nord al planetei. Cam 20 de ani in ani pamantesti Uranus nu vede pic de soare. Si peste toate, pe Uranus sunt si furtuni violente, deci misterul se adanceste.

Luna lui Jupiter, Io, are eruptii vulcanice uriase. Pe luna Io a planetei Jupiter avem sute de vulcani si e cea mai activa luna din sistemul solar, norii de sulf se ridica in atmosfera planetei pana la 300 kilometri. In fiecare secunda vulcanii acestia emit o tona de gaze si particule in apropierea planetei. Luna e expusa la niste forte uriase cauzate de campul magnetic si gravitational. Oamenii de stiinta inca mai incearca sa isi dea seama cum circula caldura in interioul lunii Io.

Planeta Marte are un vulcan mai mare decat Hawaii. Olympus Mons este cel mai mare vulcan descoperit vreodata in sistemul solar si e pe Marte. Are inaltime de 25 km si este de 100 de ori mai mare decat cel mai mare vulcan de pe Terra, Mauna Lao, suprafata ocupata fiind de peste 602 km. De ce ajuns sa fie vulcanii de pe Marte asa de mari? Din cauza fortelor gravitationale mai slabe decat cele de pe Pamant. Crusta de pe Marte nu se mista mereu, de aici si dimensiunile vulcanilor care au timp sa se dezvolte cat vor.

Planeta Venus si furtunile cu o forta nemaivazuta. Pe Venus totul e la superlativ. Temperatura ridicata, presiune mare la suprafata. Vantul de pe Venus este mai puternic de 50 de ori si mai rapid decat rotatia planetei. In timp vantul de pe Venus, care are forta unui uragan de pe Terra, tinde sa fie din ce in ce mai puternic si mai periculos. In norii de pe Venus s-a descoperit si fosfina, un semn al degradarii materiei biologice, alt mister ce asteapta sa fie dezlegat in timp.

Nava spatiala a vizitat fiecare planeta. In cei 60 de ani de explorare a spatiului si sistemului solar navele spatiale au ajuns pe toate planetele sistemului solar, dar si pe doua planete pitice, Pluto si Ceres. Voyager 1 si 2 de la NASA au reusit mare parte din aceasta performanta. Sondele spatiale au putut vizita si Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun odaca ce a aparut si alinierea perfecta.

Planeta Mercur se micsoreaza in continuu. Planeta Mercur este cea mai mica planeta din sistemul solar, excluzand Pluto, fireste, care e planeta pitica, dar si planeta care are a doua cea mai mare densitate dupa Pamant. Dar devine si mai densa, si mai mica pe masura ce trec anii. Oamenii de stiinta credeau ca Terra era singura planeta activa din punct de vedere tectonic din sistemul nostru solar. Dupa prima misiune orbitala la nivelul planetei Mercur lucrurile s-au schimbat. S-a mapat toata planeta la o rezolutie mare si s-au observat detalii importante. S-au descoperit forme de relief asemanatoare stancilor, escarpe de falie foarte mici care sunt semnele clare ale contractiei planetei la 4.5 miliarde de ani de la aparitia sistemului solar.

Planeta Pluto si muntii sai. Multa vreme oamenii de stiinta au crezut ca Pluto are un relief plat iar din loc in loc mai sunt si niste cratere. NASA a descoperit cu ajutorul unei nave spatiale trimise spre Pluto ca exista munti de gheata de 3.300 metri inaltime. Deci Pluto a avut activitate geologica inca de acum 100 milioane de ani. Dar ca sa ai activitate geologica ai nevoie de energie si nu se stie de unde vine acea energie pe Pluto.

Atmosfera de pe Pluto e ciudata si ea, ceata se extinde la 1.600 km inaltime. 20 de straturi din atmosfera de pe Pluto sunt mai reci si mai compacte decat te-ai fi asteptat. Tone de nitrogen gaz sunt eliberate la fiecare ora, insa Pluto reface rezerva de nitrogen. De unde apare nitrogenul? Din activitatea geologica puternica.

Planeta Jupiter si Mare Punct Rosu, care se tot micsoreaza. Jupiter se poate lauda cu o furtuna uriasa, cea mai mare din sistemul solar. Furtuna are kilometri intregi inaltime, punctul sau central e din ce in ce mai mic insa pe masura ce trece timpul. In 2014 deja furtuna avea doar 16.500 km, la jumatate din cat masura la inceputuri.

Planeta Neptun este mult prea fierbinte. Neptun e la o distanta de 30 de ori mai mare decat distanta dintre Pamant si Soare. Dar caldura radiata este mult mai mare si are activitate mai mare si mai intensa in atmosfera. Planeta Uranus e mai aproape de Soare si ajunge sa radieze aceeasi cantitate de caldura precum Neptun. Vantul de pe neptun ajunge la 2400 km pe ora. De unde vine aceasta energie uriasa? De la Soare, de la nucleu planetei, de la contractiile gravitationale? Oamenii de stiinta inca incearca sa isi dea seama care e raspunsul corect.

Planeta Saturn si luna sa yin-yang. Iapetus este luna planetei Saturn, are o emisfera foarte intunecata care e mereu in partea opusa planetei, partea luminata este mereu spre planeta. Iapetus straluceste foarte puternic uneori, e foarte usor de reperat cu un telescop rudimentar sau cu unul profesional. Luna lui Saturn ar fi facuta din gheata, iar cand gheata se incalzeste apare roca mai inchisa de sub ea. Pe masura ce partea mai calda a lunii pierde din gheata incalzirea e mai rapida de fiecare data cand se afla cu „fata” la Soare, deci se pierde si mai multa gheata.

Atmosfera solara e mai fierbinte decat suprafata Soarelui. Fotosfera, suprafata vizibila a Soarelui, are cam 5.500 grade Celsius, atmosfera superioara ajunge la temperaturi de milioane de grade Celsius. Bombele de caldura, care apar cand campurile magnetice se realiniaza in coloana si trec unele pe langa altele, prin altele, dar si valurile de plasma care se misca de pe suprafata solara in coroana ar putea fi cauzele acestei anomalii.

By Mimo