J. iul. 10th, 2025

Nu ai timp pentru retete prea complicate, dar vrei sa mananci ceva satios, bun si sanatos, simplu, fara prea multe ingrediente. Banalul ou te poate ajuta sa pregatesti pentru tine si pentru familie cel putin doua sau trei feluri de mancare si chiar deserturi delicioase.

Ouale contin proteine de calitate, grasimi sanatoase, vitamine si multe minerale esentiale. Avem vitamian D, vitamina B12, seleniu si fosfor, in galbenus se gasesc in cantitati mari vitamine si minerale, vitaminele A, D, E, K, fier, fosfor, zinc, colina. Ai si antioxidanti, luteina, zeaxantina si o compozitie echilibrata care asigura o sanatate optima daca le consumam cu moderatie.

Oul este prezent in foarte multe retete traditionale si in cele de peste hotare, este versatil si usor de gatit, de folosit in aproape orice. Daca nu ai idei despre cum sa folosesti oul in asa fel incat sa obtii ceva delicios si sa il transformi in vedeta farfuriei tale ti-am pregatit 3 retete pe baza de ou pe care ar trebui sa le incerci neaparat:

Omleta cu malai. E o reteta simpla in care oul este vedeta din farfurie. Ca sa obtii cea mai buna omleta ai nevoie de 2-3 oua, o lingura de malai de calitate, de preferat grisat, 15 g cascaval, doua fire ceapa verde, o lingura de ulei si sare, dupa gust.

Ouale se bat cu sare si cu jumatate de lingura de apa. Se adauga malaiul peste ulei in tigaie si se lasa la foc mediu 30 de secunde. Ouale se pun in tigaie peste malai si se distribuie in mod egal pe toata suprafata tigaii incinse. Se asteapta ca oul sa se coaguleze usor, de preferat cu capacul pus. La final presaram peste jumatate de omleta si cascaval ras, ceapa verde rondele, dupa care se umple cu jumatatea goala de omleta intr-un fel de pachetel. Asteptam iar 30 de secunde si o putem servi calda, cu niste rosii sau o salata asortata.

Shakshouka italiana cu ou. La baza e o reteta simpla cu ou, sos de rosii picant si toast cu parmezan. Ca sa iti iasa perfect ai nevoie de 750 g rosii dulci, o linura pasta de carne cu ardei iute, 3 catei usturoi, o lingura de zahar si un fir de busuoic proaspat, doua linguri ulei de masline, sare. Adaugi 4-5 oua, 12 rosii cherry, 10 frunze busuioc, o lingura parmezan razuit. Pentru toasta cu parmezan, care merge perfect la Shakshouka italiana vei folosi doua felii paine taraneasca, ulei de mslaine, doua lingurite parmezan razuit, piper negru, dupa gust.

Incepem cu rosiile, care se vor taia in doua, se rad pe razatoare pana la coaja. In tigaie adaugam ulei si pasta de carne, lasam la topit totul, punem si usturoi, calim totul 1 minutel. Venim imediat cu piureul de rosii, sarea si zaharul, se fierbe bine la foc mediu si pe final la foc mic, cand mai scade sosul. 20-25 de minute sunt necesare pentru un sos perfect. Se pune sare, busuioc, si sosul ramane acoperit pana il folosim. La servirea oualor se incalzeste sosus si se adauga si rosii cherry taiate si fierte 5 minute in sos.

La oua e simplu: se sparg in sosul fierbinte, se lasa la foc mic 1-2 minute, se pune parmezan ras si piper negru. Vasul cu oua si sos se da la cuptorul incins la 160 grade Celsius timp de 4-5 minute, ca sa se faca albusul bine.

Toastul e si mai simplu. Punem pe feliile de paine ulei pe ambele parti, le prajim, punem parmezan pe o parte, piper, intoarcem painea pe cealalta parte si o gatim in continuare 1 minut, pana cand vedem parmezanul topit. Ouale se vor servi doar fierbinti, alaturi de toast, cu mult sos.

Omleta umpluta, rulata. E o omleta clasica pentru care folosim 3 oua, 2 linguri faina, 5-6 g, o lingura apa sau chiar lapte, sare, doua lingurite de ulei. La crema de telemea avem nevoie de 80 g iaurt grecesc, 40 g telemea, feta, doi ardei iuti murati, jumatate ceapa rosie tocata, piper negru. Pentru umplutura vom folosi doua lingurite za’atar, doua maini bune de verdeturi, spanac, valeriana si rucola, un avocado, 8 frunze menta proaspata, o lingura ulei de masline.

Se amesteca telemeaua cu iaurtul, se freaca pana cand avem o crema omogena. Adaugam ardei, ceapa, piper dupa. Tocam menta, taiem avocado in cuburi mici, presaram si sare peste avocado.

Ouale se bat cu sare, adaugam faina, apa sau lapte. La final avem cam 160 ml. Ungem o tigaie cu ulei, ca atunci cand ne pregatim sa facem clatite, turnam doar jumatate din amestec, 80 g, si coacem omleta pe ambele parti, 10 secunde pe fiecare parte, nu mai mult.

Dupa ce am facut si urmatoarea omleta ungem omleta cu jumatate din crema de telemea, punem o lingurita za’atar, presaram jumatate din cantitatea de menta tocata-in loc de menta folosim patrunjel sau marar.

La un capat al omletei punem jumatate din cantitatea de avocado, deasupra avem verdeturi cat de multe, peste care se va pune jumatate lingura de ulei. Se ruleaza omleta bine si se serveste dupa ce se taie pe diagonala.

Optional, omleta se unge cu ulei, se presara si fulgi de chili, za’atar, seminte susan.

By Mimo