Sunt usor de pregatit, foarte gustoase, au o aroma unica si e foarte simplu sa le asociezi cu o serie de condimente preferate. Discutam despre vinete, vedeta lunilor iulie si august, baza pentru celebra zacusca pe care o mancam de placere cat e iarna de lunga. Si pentru ca vara e pe sfarsite si toamna bate la usa veti descoperi in articolul de astazi cele mai bune retete cu vinete proaspete, pe care sa le faceti pana cand aceste legume dispar de pe piata.
Consumul de vinete e recomandat in sezon pentru ca vinetele contin vitamine si minerale, au continut scazut de grasimi, calorii mai deloc. In fiecare vanata ai antioxidanti naturali, mangan, potasiu, niacina, vitaminele K, C si B6, cupru si magneziu, fier, tiamina, acid patoteic, legumele de culoare mov sunt bune si pentru silueta, o vanata are 35 calorii, indice glicemic scazut, au fibre multe pentru tranzit intestinal excelent.
Tot vinetele contin bioflavonoide, excelente pentru reglarea nivelului de colesterol si pentru circulatie, pentru sange, creierul functioneaza mai bine daca avem un consum mai mare de vinete preparate fara prea mult ulei insa. Scade si riscul afectiunilor cardiovasculare, deci inca un motiv sa consumam vinete in sezon.
Daca nu stii ce retete sa mai faci cu vinete proaspete iti propunem trei retete excelente, simplu de facut si cu arome si gusturi de nota 10.
Vinete proaspete cu sos de rosii si mult usturoi. E o reteta clasica, usor de pregatit in sezonul cald, e gustoasa si mirosul este demential. Ca sa prepari vinete cu sos de rosii si usturoi din belsug nu ai nevoie decat de doua sau trei vinete mai mari, rosii cuburi o conserva/400 ml rosii pasate in prealabil, cinci catei de usturoi, doi ardei grasi, 70 ml ulei, jumatate lingura de zahar, sare si ceva piper, dupa gust.
Se curata vinetele, se taie cuburi, se lasa in apa cu sare 30 de minute. Se scot vinetele cuburi din apa, se storc de apa. Incingem intre timp tigaia cu ulei de calitate, punem vinetele la prajit in patru transe si se amesteca bine din cand in cand.
Cand s-au rumenti vinetele se scot pe servetele pentru a se elimina excesul de ulei.
Sosul se prepara cu doua linguri ulei, ardei taiati cuburi, usturoi pisat. Se da totul la foc molcom, se acopera cu capac, se amestec si se asteapta inmuirea ardeilor. Se adauga si rosiile, zahar, piper, sare. Se lasa pe foc 10 minute sosul.
Vinetele prajite se pun peste sos, se amesteca totul pentru omogenizare si se lasa la fiert in continuare inca 15 minute cel mult. Daca sosul scade se adauga 100 ml apa si se lasa in continuare la foc mic.
Dupa ce se opreste focul se adauga imediat patrunjel tocat marunt proaspat si se serveste calda mancarea delicioasa cu vinete.
Vinete crocante, la cuptor. Iarasi o reteta foarte buna de facut in sezon, cand gasesti vinete peste tot in piata si la preturi bune. Se iau doua vinete de marime medie, 250 g pesmet, 150 g parmezan, 5 linguri drojdie inactiva, trei linguri ulei, sare si piper dupa gust.
Se incepe cu taierea vinetelor in felii de 0.5 cm. Se adauga ulei intr-un vas, in altul se pune parmezan si pesmet, drojdia, sare si piper.
Procedam in continuare ca la snitele, luam feliile de vinete, le dam prin ulei, se dam prin pesmet, parmezan. Toate feliile de vinete merg in tava unsa bine si cu hartie de copt, se coc la temperaturi de 190 grade Celsius in cuptorul preincalzit, nu mai mult de 30 minute. Nu uitam sa intoarcem vintele cand am trecut de jumatatea timpului de coacare, dupa 12-15 minute.
Se servesc caldute sau reci cu niste verdeata proaspat tocata deasupra daca doriti.
Musaca de vinete cu dovlecei si rosii. Pentru a pregati musacaua de vinete cu legume din belsug avem nevoie de 400 g carne tocata de curcan, e mai buna si gustul e deosebit, 1 iaurt mai gras, cu 2% grasime de preferat, 6 oua prepelita sau doua oua de gaina, o ceapa mare, o legatura marar, un dovlecel potrivit, o vanata medie, doua rosii mai mari.
Deasupra preparatului vom folosi 2 linguri de iaurt gras, 4 oua de prepelita sau un ou de gaina, trei linguri de apa, o legatura marar tocat.
Se caleste mai intai carnea tocata 20 de minute. Se adauga ceapa tocata marunt, 50 g apa, sare, piper, se lasa vasul cu capac 10 minute la foc mediu. Adaugam si mararul tocat bine. Se taie vanata in rondele nu foarte groase.
Intr-o tava yena de preferat punem straturi de rondele vinete, dovlecei, rosii 0.5 cm grosime, unul peste altul. Carnea se pune peste legume intr-un strat cat mai uniform.
Amestecam tot acum iaurtul cu ouale, 200 ml apa, sare si punem peste carne lichidul, 2/3 din aceasta compozitie.
Peste carne vor veni iarasi vinete, dovlecei, rosii, suprapuse. Iarasi turnam iaurtul cu ouale si apa, ce ne-a mai ramas. Se da tava la cuptorul preincins la 180 grade Celsius 40 de minute.
Se toarna intre timp si amestecul de iaurt, oua, apa si marar peste legume. Se lasa la cuptor 20 de minute inca, fara capac.
De preferat a fi servit preparatul caldut, dar merge si o servire cand musacaua e rece.