Un desert al copilariei, adorat de generatii la randul, placinta este printre cele mai simple si mai gustoase preparate din bucataria traditionala si locala. Se face foarte simplu, dureaza putin pregatirea ingredientelor si coacerea, prajirea, aroma si mirosul sunt unice, difera in functie de umpluturi si de aluat. Ca sa stii si tu sa pregatesti acasa, pentru prieteni si familie, o placinta perfecta ti-am pregatit in randurile ce urmeaza cele mai populare si mai bune retete de placinta clasica, traditionala.
O placinta buna are cel putin trei ingrediente de baza: un aluat fraged, de casa, facut cu faina de calitate si cu oua de tara, umplutura cu ingrediente cat mai simple, fara prea multe combinatii inedite si timpi de prajire, coacere respectati. Daca nu te pricepi la placinte sau vrei sa incerci si altceva decat placinta pe care o faceai mereu acasa, cea cu mere poate sau cu dovleac, avem pentru tine unele dintre cele mai interesante si mai gustoase retete de placinta traditionala, clasica.
Placinta cu branza sarata. E o reteta traditionala de placinta, simplu de facut si cu un gust deosebit. Pentru a iesi asa cum trebuie placinta are nevoie de un aluat bun. Aluatul il obtii folosind 550 grame faina, 20 grame drojdie proaspata, o lingurita zahar, o lingurita sare, 300 grame iaurt natur, simplu, 50 ml ulei, doua oua.
Branza sarata din placinta va fi si mai simplu de realizat. Ai nevoie de 400 grame branza vaci proaspata, 250 grame telemea de capra, oaie sau orice fel de telemea doriti, trei oua, 4 linguri de iaurt, smantana cu un continut redus de grasime.
Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei inainte de a incepe sa le pregatesti pentru placinta. Peste drojdie se pun zaharul si putina apa calduta, pentru activare. Se adauga maiaua in faina, dupa ce e cernuta, se amesteca si se pun si ouale, iaurtul. Se va framanta usor pana la obtinerea aluatului, se adauga si ulei spre final ca sa nu fie foarte lipicios. Dupa ce avem aluatul il lasam la crescut, acoperit, intr-un loc mai calduros.
Pregatim si umplutura de branza rapid, pana creste aluatul. Faramitam branza de vaci, telemeaua se va rade si se adauga peste branza de vaci, iar la final venim cu iaurtul si smantana, cu putin sare, plus adaugam ouale.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, timp in care facem formele placintelor si intindem aluatul, punem branza, rulam. In tava punem si hartie de copt, adaugam placinta si o dam la cuptor cel mult 30 de minute sau cat timp e necesar pana la rumenire. Dupa ce le scoatem le ungem cu apa fierbinte si acoperim cu un stergar, prosop curat. Se servesc caldute, nu foarte fierbinti, doar ce scoase din cuptor.
Placinta poale-n brau. E un tip de placinta traditionala, e foarte buna si potrivita indiferent de ocazie. Ca sa o pregatesti acasa ai nevoie de doua linguri zahar, 25 g drojdie proaspata, de calitate, doua oua, 250 ml lapte cald, 50 g unt, o lingurita de sare, 500 g faina, 60 ml ulei, doar pentru framantat. Branza din placinta se va obtine din 300 g urda, o lingurita smantana, doua linguri zahar, doua linguri zahar pudra vanilat, un ou si un albus, stafide si coaja de lamaie rasa, iar optional un galben cu lapte pentru ungere.
Drojdia se va farama, se dizolva in lapte cu zahar, se adauga si ouale, restul de lapte nefolosit inca, unt la temperatura camerei si sare. Se pune si faina pana la obtinerea consistentei dorite a aluatului. Framantam apoi aluatul, adaugam si ulei spre final, ca sa nu se lipeasca. Se lasa coca la crescut cel putin o ora, intr-un loc mai cald, acoperita.
Urda mai uscata se da pe razatoare, se amesteca cu un ou, un albus batute bine. Se pune si smantana rapid, zaharul, zaharul pudra vanilat. Se intinde cate o bucata de aluat, se adauga branza, stafidele, coaja de lamaie. Marginile sunt unse cu galbenus de ou batut, care are si ceva lapte, se ruleaza cu o tehnica speciala simpla, aducem impreuna colturile opuse, se lipesc cu galbenus cu lapte. Dupa ce se ung bine si deasupra cu oul si laptele se pun in tava in care avem deja foaie de copt.
Preincalzim cuptorul la 180 grade, lasam tava cu placinta la foc mediu 5 minute, dupa care se scade focul la minim. Cand s-au rumenit se scot din cuptor si se lasa la racit, nu se servesc fierbinti.
Placinta cu salata, leurda si branza feta. E o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru zilele mai calde de vara. Se face rapid si are un gust fresh, plus umplutura foarte sanatoasa. Ca sa iti iasa foarte bine vei folosi pentru aluat 300 ml apa calda, 100 ml lapte batut, o lingurita de sare si o lingura de zahar, 3 linguri ulei de masline de calitate, 650 g faina, drojdie uscata un plic. Umplutura e si mai simplu de pregatit: iei o salata, o legatura de leurda proaspata, putina sare, 150/200 g branza feta, ulei.
Aluatul se obtine la fel ca la celelalte retete de placinte din acest articol. Se farama drojdia, se dizolva in lapte cu zahar, se adauga si oua, se pune faina pana cand aluatul are consistenta dorita. Dupa care se framanta, se adauga si ulei la final ca sa nu fie foarte lipicios si se lasa la dospit acoperit 20-30 minute.
Salata, leurda se spala, se lasa la uscat, se taie fasii, se da cu sare, se lasa si la inmuiat 5 minute. Aluatul se intinde, se adauga salata, leurda in cantitati potrivite, deasupra se pun bucati mici de branza feta. La fiecare placinta tragem marginile spre mijloc, aplatizam si gata, am terminat.
Se incinge ulei in tigaie, nu foarte mult, trei linguri vor fi suficiente, adaugam cate o placinta si o prajim rapid 5 minute pe fiecare parte, focul fiind mic mereu. La servire, dupa ce se racesc putin, se poate folosi o cana de lapte sau de iaurt proaspat, la temperatura camerei pentru un gust uau! de fiecare data.
Placinta cu varza. Daca nu ai gustat niciodata sau nu ai facut aceasta placinta nu stii ce pierzi. Varza e delicioasa cand e facuta la cuptor si cand are si aluat pe langa ea, iar gustul si aroma sunt inconfundabile, vor cuceri pe oricine.
Aluatul si placinta finala se vor obtine folosind 500 g faina, 300 ml lapte, doua oua, sare, 10 g drojdie uscata, ulei, trei linguri bune, o varza, o ceapa, piper si cimbru.
Stim deja acum cum sa pregatim aluatul. Dizolvam drojia din lapte cald, punem faina in recipient mai mare, adaugam drojdia, lapte, oua, amestem, framantam. Nu uitam de ulei, sare.
Framantam aluatul, il lasam dupa la dospit 40 de minute sau pana la dublarea volumului.
Nu pierdem timp cat dospeste aluatul si ne ocupam de umplutura. Varza se rade, se adauga sare, ne oprim 20 de minute sa lase apa varza.
Se va cali ceapa, se adauga si varza stoarsa bine, calim pana la transluciditate. Punem piper, cimbru dupa gust si dam la racit varza. Dupa ce intindem bine cate o bucata de aluat adauga o lingura mare de umplutura, aducem colturile aluatului spre mijloc, intindem iar bila obtinuta cu grija mare sa nu rupem aluatul.
Punem aluatul astfel obtinut in tigaia cu ulei incins bine, prajim pe ambele parti 3 minute, focul e mereu mic spre mediu. Daca vrem sa evitam prajeala le dam la cuptor, in tava cu hartie de copt, dupa ce preincalzim cuptorul la 180 grade-asteptam rumenirea lor la cuptor atat cat e necesar, in functie de aragaz, tipul lui.