Drobul este un preparat traditional, facut din organe de miel si multa verdeata, condimente. Il vedem doar pe masa de Paste in general, uneori apar si la alte evenimente, acolo unde sunt pofticiosi. Insa drobul nu este doar din miel, se poate face din aproape orice doresti. Dovada stau si retelele delicioase prezentate in acest articol, potrivite si pentru cei care nu suporta carnea de miel sau cei care au nevoie de un preparat mai light.
Drobul nu este un preparat de data recenta. Exista in bucataria popoarelor din lumea-ntreaga sub diferite denumiri de secole. Romanii au fost primii care au folosit maruntaie tocate de la miel, dupa care au venit celtii si popoarele scandinave. Versiunea scotiana a fost cea mai populara, e vorba de haggis, cu primele retete aparute prin anii 1400.
Suedezii au Pölsa, germanii au Saumagen, spaniolii au chireta. In America este interzis drobul sau varianta americana de drob pentru ca are plamani de oaie, niste organe toxice pentru om. La noi, drobul este pe mese si il savuram pe nerasuflate. Daca vreti sa pregatiti ceva bun si usor pentru masa de sarbatori sau pentru ocaziile speciale din viata dvs. va puteti inspira din cele trei retete diferite de drob pentru toti gurmanzii.
Drob de miel. E gata in 80 de minute, e nelipsit de pe masa de Paste si e foarte usor de facut. Ce ai nevoie pentru un drob de miel delicios? Un kilogram de organe de miel, inima, plamani, rinichi si ficat, un prapur, patru ora, doua cepe mai mici, ceapa verde, patru fire, 2 fire usturoi verde, o legatura buna de patrunjel, una de marar, una de leurda. Se adauga pe lista niste felii de paine uscata, unt pentru tava de copt, piper si sare.
Dupa ce ai adunat toate ingredientele incepi cu organele de miel, le cureti bine, le speli, le tai bucati mari si se tin in apa si otet, o parte otet, trei parti apa, pentru 20 de minute. Le clatesti bine si la lasi in apa rece.
Intre timp te ocupi si de parpur, il lasi in apa rece o ora, schimbi de doua ori apa. Organele le fierbi in apa bine 20 de minute, iei spuma ca la pui cand e nevoie, se scurg bine si se lasa la racit.
Treci la legume. Cureti si speli, toci ceapa, sotezi in ulei, iei ceapa verde si usturoiul verde, leurda, patrunjel si marar si toci cat mai mic. Bati si ouale. Dai carnea de miel prin masin a de tocat, inmoi painea in lapte, adaugi peste carne. Peste carne si paine vine ceapa, usturoiul, verdeturile. Condimentezi dupa gust cu sare si piper, pui oua batute pana cand ai amestec omogen.
Untul il folosesti doar la tapetat forma in care faci drobul, uniformizezi compozitia si se pune si prapurul, daca ai optat si pentru ei. Se da totul la cuptorul preincalzit neaparat la 180-190 grade pentru 40 de minute. Cand e gata si rumen se scoate si se lasa la racit.
Drob de pui cu ficat, pipote, inimioare. E gata intr-o ora si 40 de minute. Pentru el ai nevoie de: 500 g ficatei proaspeti, 300 g inimi si pipote, 200 g carne pui, pulpe fara os, piept, doua legaturi ceapa verde, doua fire usturoi verde, doua cepe, o legatura patrunjel si una de marar. Nu uita de 50 ml ulei, sare si piper dupa gust, 4 oua, 50 g unt moale pentru uns forma, o lingura de pesmet tot pentru forma, dar si de 5 oua fierte mai tari.
Se curata, indeparteaza vene la ficatei, se taie si se curata bine inimile si pipotele, se alege de preferat pulpa fara os pentru ca e mai moale. Inimile si pipotele se gatesc primele pentru ca au textura mai complicata fata de pulpa de pui.
Dupa ce ai toate organele fierte bine adaugi ceapa veche tocata bine, cam doua cepe, pui sare, piper proaspat, se calesc toate bine, organele si ceapa se fierb apoi 50 de minute minim. Se calesc ficateii si carnea de pui separat. Se soteaza ca sa fie ficatul rumen, se pune ceapa, usturoi verde, sare piper, se pun si pipotele si inimile pe care le calesti separat.
Cand se gatesc si se racesc organele de pui se racesc bine si se dau prin masina de tocat. Peste ce a rezultat de la tocat se adauga ouale, verdeata, putina sare si piper daca mai vreti. Cuptorul poate fi preincins acujm la 180 grade sau 200 grade, depinde de cuptor, treapta medie e buna.
Se unge forma dorita cu 25 g unt moale, se tapeteaza cu pesmet, se pune apoi jumatate de compozitie de drob de pui. Deasupra vin ouale fierte tari si se adauga si restul de compozitie ramasa pentru un drob delicios. Ce a mai ramas din unt se distribuie uniform peste drob.
Se da la cuptor forma cam 50-60 minute. Se scoate tava din cuptor si se lasa la racit doua ore.
Drob de peste cu somon si ton. Bogati in acizi grasi Omega-3, tonul si somonul sunt excelenti si in drob. Pentru pregatirea acestui drob delicios ai nevoie de 500 g somon proaspat, 500 g ton proaspat de calitate, patru oua, trei linguri ulei, o legatura patrunjel si marar, o legatura ceapa verde, sare si piper dupa gust.
Se incepe cu o curatare minutioasa a pestelui, de oase si piele. Se toaca apui pestele cu cutitul, la fel si ceapa verde, cea normala si se caleste ceapa in ulei, cu sare si ceva piper. Se adauga rapid si pestele cand ceapa e calita, se lasa doar 10 minute cat sa se patrunda bine pestele si aromele sa fie unele perfecte.
Se toaca verdeata rapid, se pune si ea la calit peste peste si legume, se adauga si ouale crude. Compozitia se va lega frumos cat timp omogenizam incet, incet. Se pune piper si sare dupa gust.
Se tapeteaza o forma, tava cu hartie de cop, se preincalzeste cuptorul la 180 grade si se lasa la facut 50 de minute sau pana la rumenirea frumoasa a drobului de peste. Se lasa la racit la final si se serveste cu orice ocazie in care va doriti un drob mai usor, original.