vin. ian. 24th, 2025

Carnea de vita e o delicatesa in bucatarie. Se gateste mai greu, trebuie sa ai grija sa nu o strici si sa nu ii acoperi gustul cu alte condimente, ingrediente. Nu trebuie sa fii chef ca sa gatesti cea mai buna vita pe care o vei servi prietenilor sau familiei.

E de ajuns sa stii sa alegi carnea de vita si sa ai rabdare, sa respecti toti pasii retetelor ca sa ai preparate de top chiar si la tine in bucatarie si o familie sau prieteni multumita/multumiti de ceea ce primesc in farfurie. Daca nu stii inca cum sa valorifici bucatile de carne de vita vei descoperi in randurile ce urmeaza trei retete delicioase si simplu de pregatit pentru intreaga familie si pentru invitatii tai.

O bucata de carne in farfurie e mereu un motiv de bucurie. Daca mai e si de vita si e gatita excelent, e suculenta si frageda de se topeste in gura cu atat mai bine. Carnea de vita are vitamine si minerale din belsug, e recomandata chiar si in anumite diete ceva mai restrictive, in regim, e bine tolerata de sistemul digestiv, are o textura placuta si un miros exceptional odata ce a trecut prin procesul de gatire la cuptor sau la tigaie. Nu stii ce retete sa incerci ca sa impresionezi cu o vita gatita perfect? Iti recomandam noi trei retete delicioase in care carnea de vita e vedeta.

Friptura inabusita de vita in sos tomat putin picant. O carne de vita frageda si foarte gustoasa, gatita la un foc deloc iute mai bine de trei ore si o aroma unica. Friptura inabusita de vita in sos tomat putin picant este o delicatesa pe care o puteti pregati foarte simplu.

Aveti nevoie de 1.5 kg carne de vita de calitate, pulpa sau antricot, rasol alb, o ceapa mai mare, doi morcovi, doua foi de dafin, o lingurita de piper, 400 g rosii in bulion, o lingurita de boia de ardei dulce, o capatana de usturoi mai mare, o lingurita de cimbru uscat, doua lingurite de sare, 50 ml vin alb si 50 ml ulei.

Uleiul, vinul si condimentele usturoiul, ceapa, morcovul feliat se pun intr-o cratita mai mare. Se amesteca, se adauga si apa rece, 500 ml la inceput. Carnea de vita se adauga in marinada, se acopera bine cu apa, se lasa la marinat la frigider 48 de ore. Se mai rasucesc la cateva ore bucatile de carne de vita pentru marinare uniforma.

Cand e marinata carnea se scoate de la frigider, se lasa putin sa ajunga la temperatura camerei, se pune intr-o tava mare. Marinada e amestecata cu rosiile, cu suc de rosii gros daca vreti, se toarna apoi peste carne. Se acopera tava cu folie si se da la cuptor, 20 de minute, la foc mare, dupa care se reduce focul la 180 grade Celsius. In doua sau trei ore carnea e gata. Dupa o ora e important sa intoarcem carnea de vita pe cealalta parte, operatiunea repetandu-se la 30 de minute ca sa avem carnea frageda.

Cu 15 minute inainte de a fi scoasa de la cuptor carnea e „dezvelita” de folia care acoperea tava, se lasa focul mare pentru rumenire si se inchide dupa fix 15 minute. Carnea e stropita in tava cu sos pentru a se evita uscarea, se lasa 15 minute sa se „odihneasca”, dupa care se serveste.

Legumele stau sub carne mereu, carnea se rumeneste fara probleme, toate aromele de la legume ajung in carnea frageda. In functie de preferintese pot pune si alte legume, de la ardei gras la patrunjel sau radacina de pastarnac, ciuperci, dovlecel, vinete, conopida, chiar si niste bucati de vinete.

Se serveste calda friptura inabusita cu piure de cartofi, cartofi natur cu rozmarin si pilaf, legume trase la tigaie. Sosul e servit in sosiera, separat, nu se arunca din tava. Muraturile si salata de sezon sunt perfecte alaturi de vita la cuptor, inabusita.

Antricot de vita cu sos de ciuperci. Pentru aceasta reteta simpla si rapida ai nevoie de putina rabdare la pregatirea ingredientelor si ceva atentie. Lista de ingrediente este si ea simpla: doua bucati vrabioara, antricot de vita maturata, 40 g unt, cimbru proaspat, o crenguta rozmarin, sare dupa gust, piper, 25 ml cognac.

Pe langa ingredientele de baza se adauga ingredientele pentru sosul de ciuperci: 200g ciuperci, 50 ml smantana dulce, 30 g unt, sare, piper dupa gust, 1 catel usturoi, chili sau ulei de masline cu chili, daca se doreste un preparat mai picant, o lingurita de cognac pentru deglazare.

In 35 de minute e gata preparatul, 15 minute gatirea vitei si 20 de minute pregatirea sosului. Se incepe cu taierea ciupercilor si a usturoiului in felii foarte fine. Carnea se unge cu ulei de masline, e pusa in tigaia deja incalzita, se da la foc mediu-mare, se sigileaza cate doua minute pe fiecare parte. La 3 minute se reduce focul la mediu, se adauga unt, cimbru, rozmarin, usturoi, se acopera carnea cu unt si tot ce ramane in tigaie. Flambam carnea de vita cu tot cognacul, se scoate carnea rapid din tigaie dupa si se lasa sa se odihneasca 5-7 minute.

La sosul de ciuperci e mai simplu: se incinge bine untul pe foc mare, punem ciupercile si ustoriul, adauga sare, piper, chili optional. Se caramelizeaza bine 7 minute, se deglaseaza cu cognac-la nevoie putem pune fara probleme doua linguri de apa sau supa de pui. Smantana dulce e adaugata rapid peste ciuperci, se amesteca mereu dupa adaugare. Se mai lasa pana in 10 minute pe foc, alaturi de cimbrul care e in tigaie.

Si cam asta e tot. Scoatem vita si sosul si le servim calde cu cartofi prajiti, garnitura dorita, si sosul de ciuperci deosebit de bun si aromat.

Snitel vienez de vita. Se alege neaparat carne de vitel proaspata, de calitate, ceafa sau capac de pulpa daca se doreste, cam 1 kg. Pe lista de ingrediente se regasesc, 5-6 oua mai mari, piper, sare dupa gust, nucsoara, 400 g pesmet, 200 g faina alba, 600 ml ulei masline sau floarea soarelui.

Se taie carnea de vita cat mai fin, se feliaza daca avem posibilitatea. Se bat bucatile de carne pentru snitel cu un ciocan special, se subtiaza fiecare felie. Dupa ce avem feliile subtiri de vita le condimentam rapid cu sare, piper, nucsoara. Se lasa 30 de minute, timp in care pregatim ouale, le batem si pe ele bine cu sare. In doua boluri punem faina si pesmetul ca sa tavalim prin ele bucatile de carne. Ordinea de „tavalire” e urmatoarea: intai se dau bucatile de carne prin faina, dupa care prin ou, iar la final venim cu pesmetul, ultimul strat.

Se prajesc imediat dupa „tavalire” la foc mic in ulei incins bine. Cand vedem ca au o culoare aurie intoarcem rapid pe cealalta parte. Se scot obligatoriu pe servetele groase absorbante ca sa scapam de excesul de ulei.

Se servesc calde cu felii de lamaie, salata verde, ceva legume de sezon, rosii, castraveti, chiar ardei gras de toate culorile. Merg bine cu o salata de cartofi, cu salata de varza, cu acrituri.

By Mimo