vin. apr. 18th, 2025

Femeile raman insarcinate si nasc fara sa se gandeasca prea mult la complexitatea proceselor din spatele acestor doua evenimente unice in viata lor. Sarcina ascunde de multe ori o multime de necunoscute si de lucruri inedite, la care nici nu te-ai fi gandit atunci cand nu erai inca gravida. Le vom descoperi impreuna in articolul de astazi.

In sarcina e imposibil sa nu vezi multe schimbari la tine si la corpul tau in general. Hormonii isi fac de cap ca sa te ajute pe tine si pe bebe sa treceti cu bine de cele noua luni de sarcina, corpul se adapteaza si el din mers la modificari majore de la luna la luna. In tot acest haos sunt multe detalii care trec neobservate si despre care ar fi interesant sa stii si pe care ar trebui sa le intelegi si sa le constientizezi. Nu le vom enumera aici pe toate, vom aduce in discutie doar detaliile cele mai interesante si utile pentru femeile gravide.

Inima isi mareste dimensiunile in timpul sarcinii. Pe tot parcursul sarcinii inima trebuie sa pompeze o cantitate cu 50% mai mare de sange, pentru mamica si pentru bebe, asa ca e firesc sa vedem o crestere a dimensiunilor sale. Inima bate mai rapid, mai puternic ca sa se asigure ca si bebe primeste mancare si oxigen, deci va avea nevoie de o dimensiune ceva mai mare ca sa suporte atat sange pompat in tot corpul. Dar tensiunea arteriala ramane neschimbata fix ca inainte de sarcina, asta cel putin in primul trimestru.

Si partenerul de viata, barbatul, poate sa experimenteze putin din ce simte mamica in sarcina. Da, ai auzit bine, si barbatii se pot „molipsi” de la femeile gravide si pot avea cam aceleasi simptome precum cele prezente in sarcina. In termeni medicali e vorba despre sarcina simpatica sau de sindromul Couvade. Printre simptomele pe care le vor avea tatii se numara si: luarea in greutate, stare de rau si greata fix ca in sarcina, varsaturi, membre inflamate, hemoroizi, constipatie, dureri de cap, tulburari de somn, urinari frecvente, crampe, dureri de stomac, arsuri gastrice, dureri de spate, pofte alimentare, nervozitate, anxietate, gelozie, schimbari frecvente de dispozitie. Chiar si cand femeia intra in travaliu barbatul reactioneaza imitand expresiile faciale, disconfortul.

Bebelusii plang inca de cand se afla in uter. Studii recente au demonstrat faptul ca bebe incepe sa planga fara sunet, desigur, de la 28 de saptamani de dezvoltare intrauterina. Si nu, nu e un raspuns firesc la niste senzatii, trairi negative, e un fel de antrenament mai degraba pentru singurul si primul mod de comunicare al copilului imediat ce paraseste corpul mamei, dupa cele noua luni de dezvoltare in uterul perfect pentru el. Poti sa iti dai seama ca bebelusul plange in uter la o ecografie 3D sau cand isi schimba dintr-odata miscarile, cand simti ca se intampla ceva cu el.

Bebelusii urineaza in uter. Nu e cazul sa iti faci griji, e perfect normal sa se intample asa pentru ca mancarica lor e doar lichid. De la 13 saptamani de dezvoltare intrauterina bebe tot bea lichid amniotic pentru ca nu are altceva la dispozitie si rinichii formati de curand incep sa functioneze normal, la fel si sistemul excretor. Ce se intampla cu urina din lichidul amniotic? O filtreaza placenta impreuna cu orice fel de reziduu ce mai apare in asa fel incat lichidul amniotic sa fie sigur pentru bebe si pentru mamica.

Poftele neobisnuite din sarcina. E aproape normal sa ai pofte in sarcina, desi nu toate femeile gravida ajung sa le experimenteze. Sa iti fie pofta de niste inghetata cu vanilie, cu menta, de nista capsune, de niste cirese sau de struguri albi nu e nimic nou. Dar 30% dintre femeile care asteapta un bebe dezvolta niste pofte cel putin ciudate. Vor sa guste creta, sapun, carbune, smoala… E o afectiune deja cand ai astfel de pofte, se numeste pica, si e cauzata de deficienta de fier pe care oricum o ai in perioada de graviditate. Asa ca al tau corp tot cauta surse de fier si de minerale peste tot in jurul lui.

Cresterea piciorului in sarcina si numerele mai mari la incaltaminte. Daca te intrebi de ce nu prea iti mai vin pantofii preferati in sarcina sau adidasii cei noi cumparati fix inainte sa ramai gravida explicatia e foarte simpla. Un hormon numit relaxina, secretat de ovare, permite ligamentelor sa se relaxeze si sa fie pregatite pentru nastere. Toate ligamentele din corp sunt afectate, nu doar cele din zona bazinului, asa ca picioarele par mai mari pentru ca oasele se „indeparteaza” usor unele de altele.

Plus ca mai apare si inflamatia piciorului in sarcina, mai ales spre finalul celor noua luni, pentru ca ai retentie de apa si sange mai mult in corp. Dupa nastere vei reveni la numerele normale de la incaltaminte, in cateva luni esti ca noua si gata sa te bucuri de bebe.

Doar 5% dintre bebelusi se nasc fix la termen. Cauza e una ce tine de matematica. O sarcina la termen e considerata cea care tine pana la 37-42 saptamani. Dar de multe ori medicii ginecologi nu pot aprecia cu precizie data fecundarii ovulului si implantarii uterine, nu au de unde sti, doar mamica stie si simte lucrurile astea. Daca nu greseste medicul poate fi vorba si de o sarcina cu probleme si o dezvoltare atipica a bebelusului in uter. Oricum ar fi trebuie sa te calmezi daca ai ajuns in ziua in care trebuia sa nasti si nu se intampla nimic. Nu grabi lucrurile, nu incerca sa induci nasterea. Cand ai insa o cezariana programata e mult mai simplu, stii clar ca in ziua respectiva vei naste, asta daca bebe a terminat cu dezvoltarea in uter si poate sa isi cunoasca parintii😊.

Mancarea preferata a mamicii devine mancarea preferata a bebelusului. Toate aromele si gusturile pe care le au alimentele si mancarurile consumate de mamica in sarcina se transmit rapid si direct copilului din uter prin lichidul amniotic ingerat de bebe. Cercetarile facute pe marginea acestui fenomen au conchis faptul ca expunerea la diferite arome, gusturi cat timp te afli in uter va avea un efect garantat si puternic asupra gusturilor si aromelor preferate de cel mic odata ce incepe sa consume mancarica solida. Deci grija mare ce mananci si ce devine mancarea ta preferata pentru ca s-ar putea sa ai un bebe care seamana fix cu tine in aceasta privinta.

By Mimo