mie. mart. 19th, 2025

Epidemii, pandemii, gripe, toate pot fi prevenite foarte usor astazi prin intermediul vaccinarii. Vaccinurile sunt sigure, imunizarea nu mai are efecte adverse ca la inceputurile acestui procedeu, programele de vaccinare sunt deja implementate in fiecare tara pentru a asigura sanatatea cat mai buna pentru intreaga populatie. Desi se cunosc destul de multe despre vaccinurile moderne si despre vaccinare exista si cateva informatii interesante despre ele pe care ar fi bine sa le cunoasteti pentru cultura dvs. generala.

De la primele vaccinuri pana la cele mai moderne si mai complexe tipuri de vaccinuri din prezent, vaccinurile au fost in permanenta in atentia oamenilor de stiinta si in atentia populatiei, autoritatii. Ele ne-au ajutat sa scapam de pandemia de COVID-19, de epidemiile din trecut si tot ele ne vor ajuta si cand va mai aparea alta pandemie sau epidemie.

Informatii despre vaccinuri sunt foarte multe, cultura noastra generala contine si ceva informatii despre ele, insa in randurile ce urmeaza ne propunem sa discutam despre informatiile mai putin cunoscute si stiute si despre cele cu adevarat interesante despre vaccinuri si vaccinare.

Conceptul de vaccinare si de folosire a vaccinului are o vechime mai bine de 1000 de ani. Primele forme de imunizare au aparut in China si India prin anul 1000 d.Hr., folosindu-se variolarea, adica expunerea la cruste de variola in mod voluntar ca sa fie declansat raspunsul imunitar. Imbolnavirea era la ordinea zilei in acele vremuri, asa ca expunerile repetate se soldau de multe ori si cu forme grave ale bolii si cu multe complicatii, dar cine scapa avea imunitate excelenta.

Vaccinurile salveaza milioane de oameni in fiecare an. In fiecare an se salveaza peste 2-3 milioane de oameni doar prin vaccinare. Boli precum rujeola, difteria si tetanosul sunt acum usor de prevenit printr-un vaccin facut la timp. Vaccinarea este pentru toata lumea, se produc vaccinuri suficient de multe si de calitative ca sa ne putem imuniza fara probleme ori de cate ori avem o problema sau vrem sa prevenim imbolnavirea.

Imunitatea de turma protejeaza un numar mare de oameni. Cat a fost pandemia de COVID-19 s-a tot discutat despre imunitatea de turma. Cand un numar foarte mare de oameni ajung sa fie vaccinati, raspandirea virusului, bacteriilor e redusa, cei care nu s-au vaccinat inca, nou-nascutii, oamenii care au anumite afectiuni profita si ei de pe urma imunitatii de turma. Imunitatea de turma sau de grup e cea mai eficienta metoda prin care poti preveni epidemii globale, regionale, locale si pandemii.

Poliomielita este aproape istorie datorita vaccinurilor. Prin 1988, erau peste 350.000 de cazuri de poliomielita in toata lumea. Astazi, dupa ce s-a produs vaccinul pentru aceasta boala si a fost administrat pe scara larga, numarul de cazuri diagnosticate a scazut cu peste 99%. Aproape ca am eradicat si poliomielita, a doua boala despre care nu se va mai auzi in curand dupa variola. Cu fiecare vaccin facut suntem mai aproape de eradicarea poliomielitei la nivel global.

Vaccinurile evolueaza cu ajutorul tehnologiilor moderne. Am vazut prea bine in timpul pandemiei de COVID-19 ce inseamna tehnologia si cat de rapid se poate produce un vaccin nou pentru o boala noua. Vaccinurile mARN au fost o adevarata revolutie pentru a lupta de la egal la egal cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinurile noi folosesc informatie genetica ca sa invete corpul uman sa lupte cu virusul de unul singur, oferind modalitati mai rapide, mai flexibile de a avea vacccinuri pentru mai multe afectiuni mai putin comune in viitor.

Inceputurile vaccinarii moderne au fost undeva pe la 1796. In 1796, Edward Jenner a pus lichid din pustulele de la variola vacii pe mana fiului de opt ani James Phipps. Vacile din zona nu au facut niciodata variola, insa faceau mereu variola vacii. Copilul nu a facut variola deloc, care la vremea respectiva ucidea peste 400.000 de oameni anual, inocularile succesive s-au dovedit a fi de succes. Pana la 1980 deja variola devenise aproape istorie.

Pana la 1877 microbii erau o necunoscuta. Louis Pasteur a schimbat lucrurile cand a venit cu o teorie clara potrivit careia bolile sunt cauzate de raspandirea si proliferarea microorganismelor care nu se pot vedea cu ochiul uman. In 1881, Pasteur a facut si un experiment public, in care a inoculat 24 de oi, o capra si sase vaci pentru a preveni antraxul, in vreme ce alt grup de animale nu a primit vaccinul. Dupa cateva saptamani toate animalele au fost expuse la antrax, o bacterie periculoasa si mortala. Toate animalele vaccinate nu aveau nimic, cele care nu primisera vaccin au murit. In urmatorii cinci ani acelasi Pasteur a creat si un vaccin pentru rabie.

Difteria descrisa de Hipocrate pe la 400 i.Hr. a ajuns sa aiba un vaccin dezvoltat de abia in secolul 19. In secolul 19 am avut o antitoxina, un fel de stramos al vaccinului modern, care putea sa lupte cu infectia fatala. Emil von Behring castiga Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina in 1901 pentru aceasta descoperire cruciala.

Epidemia de poliomielita din SUA, din 1952, a dus la aparitia vaccinului cu forme „moarte” ale virusului si, ulterior, a vaccinului cu forme atenuate, vii ale virusului. Erau deja peste 57.000 de cazuri de poliomielita, la sapte ani dupa cea mai faimoasa victima a bolii, chiar presedintele Franklin Delano Roosevelt. Dupa trei ani, doctorul Jonas Salk a venit cu un vaccin care folosea forme „moarte” ale virusului ca sa stimuleze un raspuns imunitar puternic. Si doctorul Albert Sabin dezvolta un vaccin cu forme atenuate, vii ale virusului. Combinate, ambele variante de vaccin au reusit pana in 1994 sa scape emisfera vestica de poliomielita.

Pfizer a lansat in 1963 vaccinul impotriva rujeolei. Rujeola era foarte periculoasa pentru copii si erau cazuri extrem de mult in toata lumea. Pfizer a venit cu acest vaccin, insa la trei ani CDC-ul a anuntat o campanie ampla de eradicare a rujeolei la nivel global, inspirata de Pfizer si eforturile sale. In doar doi ani de la declansarea campaniei infectarile si diagnosticarile cu rujeola au scazut la peste 90%.

Generalul George Washington a insistat ca toti soldatii sai sa fie vaccinati prin „variolare” impotriva variolei in 1777. Motivul era simplu: nu a putut sa ia Quebecul de la britanici din cauza unei epideii de variola in randul propriilor soldati. Nu avea cum sa lase o boala sa ii stea in cale, asa ca toata armat sa a primit vaccinarea prin variolare si lucrurile au mers in continuare foarte bine si pentru oameni, dar si pentru campania sa.

Doctorul Maurice Hilleman si vaccinul impotriva oreionului in 1967, impotriva pojarului in 1968 si impotriva rubeolei in 1969. Hilleman e un adevarat erou si magician al vaccinurilor, le-a combinat pe toate intr-un vaccin mai departe, numit MMR, in 1971. Un singur vaccin facut pe baza a trei vaccinuri a salvat milioane de oameni in toata lumea. In total doctorul Hilleman a creat peste 40 de vaccinuri in timpul vietii sale.

Prima vaccinare in lumea occidentala a aparut ca urmare a eforturilor depuse de Lady Mary Montagu, al carei sot era diplomat in Turcia. Pe la 1715, Lady Montagu era desfigurata de variola, asa ca si-a vaccinat fetita de doi ani public in Anglia, in 1721, dupa ce asistase la aceeasi practica in cazul localnicilor turci. Pe atunci, vaccinarile aveau loc toamna in Turcia.

In China secolului 10 protectia impotriva variolei era obtinuta in cel mai ciudat mod posibil. Se adunau cruste de la bolnavii de variola, se ingropau in praf si se inserau dupa in nasul indivizilor sanatosi. Si ciudat sau nu practica aceasta dadea roade, imunitatea celor care primeau tratamentele era mai buna si nu se imbolnaveau de variola.

Potrivit UNICEF, vaccinurile sunt cea mai buna investitie la nivel global. Fiecare milion de dolari investiti in imunizare va aduce 44 milioane dolari in economie si in beneficii sociale. S-a vazut asta si in timpul pandemiei de COVID-19, cand vaccinurile au generat miliarde de dolari si au fost vandute statelor care si le doreau pe bani grei.

By Mimo