joi. iun. 13th, 2024

Un ingredient sanatos, delicios si usor de pregatit, pestele este o alegere excelenta in orice perioada a anului. Cu nutrienti de calitate, acizi grasi esentiali si fosfor, fiecare portie de peste ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si sa avem si o alimentatie echilibrata, asta daca il consumam cu regularitate.

Pestele ar trebui sa fie nelipsit din farfuria noastra. Pe vremuri se spunea nicio masa fara peste. Astazi pretul pestelui e destul de mare, cei mai ieftini nu au o calitate nutritionala atat de buna, iar cei mai scumpi sunt aproape imposibil de avut in farfurie macar de doua sau trei ori pe saptamana. Si cu toate astea pestele poate fi oricand vedeta farfuriei familiei noastre indiferent ca suntem bucatari cu experienta sau amatori.

Daca nu mai ai idee in bucatarie si vrei sa gatesti pentru tine si pentru familia ta o reteta simpla si aromata bazata pe peste am ales pentru tine cele mai bune si mai simple retete in care pestele e vedeta incontestabila a farfuriei.

Inainte sa te apuci de gatit si de experimentat in bucatarie ar trebui sa stii ca pestele este un ingredient „delicat”, carnea sa e diferita fata de alte tipuri de carne, asa ca ai mare grija la timpii de gatire si la ce ingrediente asociezi ca sa nu ii strici gustul si textura.

Somn la cuptor cu legume. Somnul e un peste gras, dar daca e gatit cu multe legume si iti mai place si gustul sau unic, atunci cu siguranta vei obtine cea mai buna si mai spectaculoasa masa pentru intreaga familie. Ca sa faci somn la cuptor cu legume ai nevoie de 800 g somn, file de somn de preferat, patru rosii coapte, trei cepe, ardei iute, doua bucati, ardei capia, o bucata, cimbru si patrunjel proaspat, vin alb, un pahar, trei sau patru linguri de ulei de masline extravirgin, doua lingurite cimbru uscat, sare si piper dupa gust si doi catei de usturoi, optional.

Daca se foloseste file de somn nu mai trebuie sa faci nimic pentru a pregati pestele, daca e somn intreg il vei curata de solzi, de maruntaie, il vei spala bine si portiona dupa cum doresti. Pestele se va lasa pe servetele ca sa se usuce putin, dupa care trecem la condimentat cu piper, cimbru, sare, ulei de masline, o lingurita doar. Se lasa la rece 15 minute, timp in care pregatit patul de legume.

Verdeata se toaca cat mai marunt, restul legumelor enumerate sunt taiate rondele. La ardeii iuti e bine sa folosim doar jumatate daca sunt mult prea iuti. In tava tapetata bine cu ulei se pune ceapa, se pune cimbru uscat, sare piper, ardei capia, se condimenteaza iarasi, se adauga si pestele portionat, se pune restul de ulei si vinul si ardeiul iute. Rosiile taiate rondele vor veni peste peste, se pune si verdeata si usturoiul.

Se da totul la cuptorul preincins la 195-200 grade Celsius, se lasa doar 40 minute sau pana cand e facut bine peste, rosiile trebuie sa fie rumenite. Se scoate tava din cuptor, se mai presara verdeata proaspat tocata. La servire se adauga lamaie in farfurie, verdeata, dar si salata verde, mamaliga.

Tocana de peste. Toata lumea stie sa faca o tocana simpla. Insa tocana de peste e un pic diferita, dar foarte gustoasa. Pentru o tocana ca la mama acasa cu peste avem nevoie de un kilogram de peste proaspat, de preferat macrou, pentru ca e mai usor de gatit, de pregatit, trei linguri faina, doar 100 ml ulei de masline extravirgin de calitate, doua cepe, cinci catei de usturoi, 800 g rosii, doua linguri otet, jumatate de cane de apa sau vin alb, optional o lingura Vegeta sau ceva asemanator, ce preferati, sare, piper.

Dupa ce curatam pestele si il portionam il saram nu foarte tare, dupa care dam bucatile de peste prin faina. Se prajeste pestele in tigaie cu ulei incins bine doua minute pe fiecare parte, la foc mare. Se scoate pestele pe farfurie si se pune pe servetele ca sa nu avem prea multa grasime.

Uleiul ramas nu se arunca, e deja aromat de la peste, se gateste rapid ceapa, prin calire, usturoiul, cam un minut, se adauga rosiile fara pielita si taiate in cuburi. Se lasa la foc potrivit 30 minute, neaparat cu un capac deasupra.

Dupa 30 minute se adauga si pestele, vinul, otelul, vegeta, piperul. Focul ramane mic din acest moment timp de 20 de minute. Nu se amesteca deloc, dor se „agita” tigaia usor. Cand e gata pestele si tocana se presara patrunjel proaspat, tocat marunt.

Bors de peste. Un bors delicios de peste se pregateste rapid cu doua bucati de macrou sau orice alt peste doriti, un ardei rosu, un ardei verde, jumatate radacina de telina, o radacina de patrunjel, un morcov, doua rosii, 10 ml ulei, sare si piper dupa gust si nelipsitul bors de calitate, plus patrunjel verde, o legatura.

Se pune apa la fiert intr-o oala, cand da in clocot se reduce focul la minim. Se pregateste si pestele, curatat, spalat, portionat dupa cum doreste fiecare. Pestele merge imediat la fiert timp de 15 minute, la foc mic. Strecuram apa in care a fiert pestele, curatam legumele, radacinoasele rapid, le taiem in cuburi mici, se fierb si ele in apa in care a fiert pestele. Spre final, cand legumele au fiert deja adaugam si sare, piper, ulei.

Un clocot si punem borsul in functie de cat de acra vrem sa fie ciorba de peste. Se lasa la fiert cateva clocote si inchidem focul. Patrunjelul proaspat, tocat se adauga imediat ce am inchis focul la borsul de peste.

By Mimo