vin. apr. 18th, 2025

Dupa 50+ ani si mai ales dupa 60 de ani te vei confrunta cu foarte multe probleme de sanatate. Poate cea mai periculoasa si cea mai greu de suportat si de gestionat e boala Alzheimer. Statisticile sunt infioratoare: dintre cei 50 de milioane de pacienti diagnosticati cu dementa la nivel modnial, peste 70% au deja Boala Alzheimer.

Doar in Europa discutam de peste 9 milioane de persoane cu dementa, Alzheimer, in Romania fiind undeva la 280.000 cunoscute si in evidenta medicilor, dar numarul lor poate sa fie si dublu in realitate. Dincolo de aceste statistici sunt si informatii inedite si interesante care ar putea sa ajute la informare si la preventie uneori, informatii pe care le vei putea parcurge in randurile ce urmeaza.

Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa progresiva, care apare mai ale la batranete, dupa 60 de ani, afectand integritatea sistemului nervos central si perturband functiile cognitive, memorie, orientare temporalo-spatiala, gandirea coerenta, capacitatea de concentrare. Se ajunge rapid la pierderea autonomiei pacientului si la nevoia prezentei unei persoane pentru ingrijire zilnica.

In ultimii 10 ani, incidenta Bolii Alzheimer a crescut cu peste 87%, iar in urmatorii 10-15 ani se estimeaza deja ca peste 10% din populatia de peste 65 de ani va ajunge la dementa si 50% din cei ce depasesc 85 de ani vor fi diagnosticati sigur cu boala Alzheimer. Staticile s-au inrautatit si dupa pandemia de COVID-19 si infectari masive cu SARS-CoV-2, care a ajuns sa afecteze si creierul si Long COVID-ul ce poate avea si simptome neurologice cu afectarea functiilor cerebrale in timp.

In continuarea articolului nostru prezentam cele mai interesante informatii legate de boala Alzheimer, utile atat pentru pacienti, cat si pentru cei care vor sa isi imbogateasca cultura generala, latura medicala a ei:

Cele mai multe cazuri apar la femei. Doar in America peste doua treimi din totalul pacientilor diagnosticati cu boala Alzheimer sunt femei, iar ingrijitorii sunt femei, de regula fiicele se ocupa de mamele bolnave. Hormonul estrogen ar putea ajuta la prevenirea instalatii bolii Alzheimer. Estrogenul se poate administra dupa menopauza pentru a nu se ajunge foarte repede la Alzheimer. De ce e important estrogenul? Pentru ca ar contribui la mentinerea functiei cognitive si ar proteja creierul de imbatranirea rapida.

Pseudodementa e o realitate. De foarte multe ori poti sa confunzi dementa si Alzheimer cu simptome ale altor afectiuni, asta pentru ca apar probleme de memorie care nu sunt diagnosticate corect. In majoritatea cazurilor o diagnosticare corecta va duce la un tratament adecvat si la evitarea altor complicatii, dovedindu-se ca nu e vorba de Alzheimer sau de dementa. E vorba mai degraba despre pseudodementa, care apare mai ales in depresie. E identica din punct de vedere simptomatologic cu dementa, doar ca apare si ca urmare a deficientei de vitamina B12, din cauza hipotiroidismului, din cauza apneei in somn, consumului excesiv de alcool, din cauza unor medicamente cu efecte negative asupra creierului uman. Psihiatrul isi va da seama daca e Alzheimer sau dementa sau doar o pseudodementa ce se poate trata identificand afectiunea care a dus la aparitia simptomelor asociate.

Lipsa unui somn suficient la varsta de mijloc creste riscul de Alzheimer si dementa. Oamenii care dorm mai putin de sase ore pe noapte la 50-60 de ani vor dezvolta, probabil, dementa si Alzheimer la batranete. In timpul somnului, creierul se ocupa si de curatenie, eliminand printre altele si o proteina denumita beta-amiloid, care va forma plachete la nivelul creierului celor care sufera de Alzheimer. Daca dormi peste 7 ore pe noapte nu vei avea probleme cu aceste substante nocive si vor fi eliminate asa cum trebuie, nu se vor mai acumula. Prea putin somn pe noapte va duce si la inflamatii locale, incurajand aparitia afectiunilor neurodegenerative.

Boala Alzheimer nu se transmite mereu in familie. Chiar daca, da, exista cazuri multe in care Alzheimer si dementa se transmit pe linie genetica in familie, riscul de a dezvolta si noi boala e mai mic decat ne inchipuim. Doar 1% din oameni au o gena speciala ce va cauza Alzheimer si dementa, primele simptome apar devreme, la 40-50 de ani. Pentru unii pacienti cele doua boli grave se manifesta de abia dupa 65 de ani, fiind cauzate de un cumul de factori genetici, de mediu, factori ce tin si de stilul de viata. Gena care raspunde de aparitia Alzheimerului mai tarziu in viata, dupa 60 de ani, sau chiar mai devreme, in cazuri rare insa, e gena APOE4. Cresc sansele, asadar, daca ai aceasta gena deja, sa dezvolti o forma de Alzheimer sau de dementa, asa ca e bine sa te testezi si sa identifici prezenta ei din timp ca sa stii ce ai de facut.

Vitamina D, „aur” si cel mai bun tratament simplu pentru a preveni instalarea bolii Alzheimer. O putem avea la valori normale prin expunerea la soare, dar o putem obtine si din vitamine, alimente, ingrediente naturale. Ea reduce inflamatia din corp, previne stresul oxidativ, procese implicate direct in dezvoltarea dementei si bolii Alzheimer. Cu ajutorul vitaminei D scapi si de plachetele de beta-amiloid, caracteristice pacientilor cu Alzheimer, dementa. Riscul de dementa scade daca iti testezi frecvent nivelul de vitamina D si daca incerci sa il mentii la un nivel optim.

Legatura dintre boala Alzheimer si bolile de inima. Da, exista o legatura intre problemele cardiovasculare si boala Alzeimer. Ambele au cauze si simptome comune, simptomatologie apropiata, de la tensiune arteriala crescuta mult la colesterol cu valori mari, diabet de tip 2, accident vascular cerebral, nivel crescut de homocisteina in sange. Inflamatia si actiunea unor bacterii din intestine, determinata de circulatie deficitara, ar putea contribui la aparitia bolii Alzheimer.

Educatia ar putea sa scada riscul de aparitie a bolii Alzheimer. S-a constatat ca toti cei care ajung sa aiba studieze pana la o varsta mai inaintata, de exemplu sa faca facultatea, un doctorat poate, si sa continua studiile, specializarile, au o „rezerva cognitiva” mai mare, ceea ce reduce impactul bolii Alzheimer asupra creierului. Fiecare an in plus de educatie reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu pana la 8%. Cu alte cuvinte, educatia poate chiar anula riscul genetic existent legat de aparitia bolii Alzheimer sau a dementei.

Alois Alzheimer a dat numele bolii. Alois Alzheimer a dat si numele bolii de temut in randul batranilor in 1906. Pe cand lucra la o clinica de psihiatrie, Alzheimer a identificat simptomele bolii la o femeie, Auguste D., care avea pierderi frecvente de memorie, confuzie, halucinatii. Femeia a murit, dar la autopsie s-a continuat studierea creierului pentru a identifica anomaliile si problemele ce au dus la instalarea bolii Alzheimer. Au fost descoperite plachete si „incurcaturi” ale nervilor. Metode similare sunt folosite si astazi pentru diagnosticarea bolii Alzheimer cat pacientul e in viata sau dupa deces.

Legatura dintre boala Alzheimer si pierderea mirosului. Anosmia sau pierderea mirosului este un semn extrem de important care indica prezenta bolii Alzheimer. Cu cat ai mirosul mai slab, cu atat ai sanse sa fii diagnosticat cu boala Alzheimer dupa 60 de ani si sa ai disfunctii grave ale creierului. Fiecare punct pierdut din scorul folosit la testarea mirosului va duce la o crestere cu 22% a sanselor de a dezvolta boala Alzheimer. Proteinele periculoase, beta-amiloid, de exemplu, au fost gasite in creierul bolnavilor in zonele raspunzatoare de miros sau de memorie.

Muzica poate ajuta la ameliorarea simptomelor de Alzheimer. Muzica „activeaza” creierul si ajuta multa in terapiile specifice bolii Alzheimer. Tot muzica se va conecta cu emotiile noastre si va debloca amintirile, imbunatatind capacitatea cognitiva in timp. Aptitudinile muzicale si aprecierea muzicala sunt aptitudinile care dureaza cel mai mult la pacientii ce sufera de Alzheimer.

By Mimo