Fructele de padure sunt gustoase, sunt pline de nutrienti, minerale, vitamine, sunt usor de gasit cam in toate sezoanele, le gasesti si congelate, dar cele mai bune sunt cand le ai proaspete. Si daca tot le ai la indemana, de ce sa nu incerci si cateva retete sanatoase cu fructe de padure, pe placul intregii familii si invitatilor tai.
Corpul nostru are nevoie de fructe, de vitamine si de minerale din surse naturale. Cat mai multe si cat mai variate. Pline de antioxidanti, de vitamine fara numar, fructele de padure sunt in topul celor mai bune fructe pentru consumul regulat, indiferent de sezon.
Nu trebuie sa fii bucatar chef pentru a pregati retete cu fructe de padure. Trebuie insa sa ai ceva inspiratie, rabdare, idei creative si ceva timp la dispozitie. In doar cateva minute ai deja reteta perfecta si un preparat final uimitor de bun.
Nu ne crezi pe cuvant? Incearca urmatoarele retete si te vei convinge singur:
Salata de sezon cu fructe de padure si branza. Vara poti sa mananci oricat de multe salate doresti pentru ca ai in piata tot ce vrei. O salata de sezon cu branza si fructe de padure, cu salata proaspata va fi o minune pentru organismul tau.
Se poate folosi si rucola, baby spanac daca vrei, dar salata e cea mai buna in acest caz. Iei o mana de fructe de padure taiate jumatati si curatate, spalate, doua nuci zdrobite, branza brie sau cheddar sau branza slaba, daca preferi asa ceva.
Le pui intr-un bol, adaugi si ulei de masline extravirgin, ceva otet dupa gust, sare si piper si masa e gata. Branza poate fi sarata, dar poate fi si dulce, daca preferi asa, ca sa ai o textura cat mai interesanta in farfurie si un gust autentic. Daca vrei un gust mai pronuntat si autentic vii si cu putina zeama proaspata de la o lamaie si deja ai o salata de vis pentru orice zi calduroasa de vara.
Pandispan cu fructe de padure. E delicios, e fresh, e bun in orice sezon si e adorat de intreaga familie si de oricine e la masa. Se prepara simplu si rapid din 4 oua, 5 linguri de zahar, putina sare, un plic zahar vanilat, 4 linguri faina, un varf lingurita bicarbonat, o lingurita zeama lamaie, fructe de padure proaspete, dupa preferinta si gust.
Crema va avea ca ingrediente de baza: 250 g mascarpone, 250 ml frisca, o lingura de zahar pudra.
Se bat galbenusurile cu zahar, sare, zahar vanilat, se pune si faina, treptat, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Pe final incorporam si albusurile batute spuma.
Blatul se da la cuptor, la foc mediu, pana la coacere si rumenire frumoasa. Intre timp se bate bine frisca, se amesteca cu branza mascaropone. Zaharul il punem dupa gust. La racirea pandispanului se taie sau se rupe in bucati mai mici. Peste fiecare bucata se pune crema din belsug, fructe de padure taiate ca sa incapa cat mai multe.
Cheesecake cu fructe de padure. E un desert potrivit pentru orice sezon, dar vara, sau toamna, cand ai si fructe din belsug, inclusiv fructe de padure, poti sa te bucuri de el si mai mult. E vorba de un blat simplu si o crema delicioasa, plus fructe proaspete din belsug.
Ca sa obtii cel mai bune cheesecake cu fructe vei folosi:
-pentru blat-150 g biscuiti tocati marunt, digestivi, 5-6 linguri unt, 25 g zahar brun, de preferat.
-pentru crema-220 g crema branza, mascarpone, fiecare ce doreste, 220 g branza de vaci slaba, 60 g smantana slaba, extract de vanilie, nu mai mult de o lingurita, 20 g gelatina, 120 g zahar pudra, 500 g fructe de padure, proaspete neaparat.
Se maruntesc pentru inceput biscuitii, se amesteca cu untul, zaharul intr-un bol. Mixul se „lipeste” prin presiune de o forma de copt, o tava pana ramane pe fundul vasului si pe pereti si se lasa forma la racit o ora macar.
Se amesteca dupa branza, crema de branza cu un mixer pana la o consistenta cremoasa. Venim imediat si cu smantana, zaharul, extractul de vanilie, gelatina cu apa.
La final se adauga fructele, dupa gust si preferinte, combini ce vrei si cat vrei, de la zmeura sau afine la capsune si mure. Crema si fructele de amesteca bine si ele cu lingura. Pentru decor mai lasa cateva fructe de padure.
Se toarna crema cu fructele in forma tinuta macar o ora si jumatate la frigider. Se lasa prajitura cheesecake la racit cateva ore, in frigider, acoperita si se serveste rece, ca desert in zilele caniculare.
Budinca de vanilie cu fructe de padure din belsug. Alt desert foarte simplu de facut si cu multe, multe fructe de padure delicioase e budinca de vanilie. E o reteta clasica, pe care o vei face fara efort.
De ce ai nevoie? Pentru budinca folosesti o pastaie de vanilie, 600 ml lapte integral de calitat, 60 g zahar, 100 g gris din grau moale, coaja si suc de la jumatate de lamaie bio, 2 oua, 2 lingurite zahar pudra.
Pentru sirop de fructe de padure, rece, se folosesc 300 g fructe de padure, suc si coaja de la jumatate de lamaie bio, ¾ l suc de coacaze proaspat, o lingurita amidon porumb.
Avem si sos de caramel sarat pentru un gust autentic, deci vei mai avea nevoie de 75 g unt, 150 ml smantana, ½ lingura sare, 150 g zahar.
Intr-o tigaie incapatoare punem pastaia de vanilie pe care am taiat-o in prealabil pe lungime, alaturi de lapte, zahar. Dam totul pe foc mediu, adaugam si grisul, fierbem totul la foc mic 5 minute, amestecand bine in tot acest timp.
Se ia tigaia de pe foc si se lasa compozitia la odihnit.
Intre timp separam ouale, incorporam galbenusul in amestecul de gris, albusurile le batem spuma pana cand spuma e tare; se pune si zahar pudra spre final.
Incorporam albusurile, coaja, sucul de lamaie in acest amestec, se toarna dupaamestecul in forme, se netezeste si se lasa la frigider 3 ore cel putin.
Fructele de padure se spala bine, se incalzesc 2/3 din ele si se adauga sucul de la lamei, sucul de coacaze, zahar in tigaie. Amidonul e amestecat cu doua linguri de apa rece pana la omogenizare, se adauga si el in suc.
Timp de 1 minut se lasa compozitia, sucul la gatit pana la ingrosare. Dupa ce e luata de pe foc, budinca de vanilie se presara cu zahar, coaja de lamaie. Se lasa la racit si se serveste ca desert oricand doriti😊.