mie. oct. 2nd, 2024

Ne-am invatat sa nu ne gandim prea mult la ce vedem in jurul nostru, sa luam lucrurile asa cum sunt si sa trecem cat putem de repede peste ele, peste orice, aproape mecanic, instinctiv. Insa daca am sta si ne-am gandi putin, le-am analiza cu atentie, am descoperi ca multe lucruri aparent banale si obiecte banale au o utilitate la care nu ne-am gandit deloc pana atunci…

Lucrurile si obiectele banale ascund de cele mai multe ori cele mai interesante „comori”. Tocmai pentru ca ne-am obisnuit cu ele si nu prea le dam atentie, lucrurile si obiectele obisnuite tind sa fie lasate deoparte si uitate chiar, omise atunci cand vine vorba de latura practica.

De la gaurile de la chiuvetele de la baie la marginile de la caiete, orificiile din capacele de stilou sau stickerele de pe fructe sau chiar legume, toate au o utilitate in viata reala pe care o veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Gaura de la chiuveta de la baie. Daca ai fost atent, orice chiuveta de baie are si o gaura. Desi foarte multa lume o considera inutila, aceasta gaura are doua scopuri: sa previna umplerea chiuveti si scurgerea apei si sa permita aerului sa iasa rapid si sa se evite problemele cu apa care ajunge in chiuveta si in scurgere. Se va evita astuparea ei sau chiuvetele care nu o au pentru ca functionarea unei astfel de chiuvete va fi afectata imediat.

Canelurile, santurile de la scobitori. Unele tipuri de scobitori au niste santuri, caneluri in zona unde se pot tine. Nu sunt puse doar de frumusete acolo, utilitatea lor e una practica, pentru a semnaliza scobitoarea deja folosita. Se rupe si partea folosita se pune peste acea zona ca sa nu atinga masa. E o abordare ciudata pentru multi, insa tine si de igiena si de calitatea si siguranta folosirii unor scobitori in viata de zi cu zi.

Biciclete pentru femei. Ai observat cu siguranta ca unele biciclete pentru femei sunt ceva mai joase decat cele pentru barbati, dar nu pentru ca sunt destinate unor femei mai scunde. In trecut, astfel de biciclete erau pentru doamnele care purtau rochii si fuste, asta ca sa poata fi purtate tot timpul si sa nu incomodeze bicicleta deloc, sa nu fii nevoita sa dai jos accesoriile vestimentare sau sa tii mereu poalele rochiilor cat timp erai pe bicicleta.

Peticele patrate de pe rucsac. Nu sunt intamplatoare, in trecut puteai sa treci o ata prin ele si sa agati unelte, sa le fixezi bine cat timp mergeai in drumetie, te catarai. Astazi nu mai au nicio utilitate practica, se adauga doar pentru moda si aspect alfel si pentru a defini mai bine stilul vintage.

Linii in relief de pe tastele F si J. Daca te uiti cu atentie la orice fel de tastatura, simpla sau complexa, pe tastele literelor F si J vei vedea niste linii in relief, orizontale, la baza tastei. De ce sunt acolo? Ca sa ne ajute sa tastam mai rapid si sa nu ne uitam mereu la taste. Ele sunt doar pentru localizarea tastelor si pentru amplasarea corecta a degetelor pe tastatura.

Fluierul de la rucsac. Rucsacul pentru calatorii, drumetii are si un fluier agatat de structura sa, in zona pieptului. Utilitatea sa e evidenta, in caz de pericol, daca vrei sa atragi atentia fluieri cat te tin plamanii ai ai sanse as fii salvat, sa alungi animalele.

Marginile caietului. La multe caiete sunt doau linii rosii pe fiecare parte a paginii. Si daca ai stiut toata viata de scolar ca acele zone erau pentru profesori, pentru notite pe langa textul scris te-ai inselat. In trecut, cartile erau mancate de sobolani, roase, pe margini si liniile trasate erau plasate acolo pentru a se evita scrierea pe partile care oricum urmau sa fie roase de rozatoare.

Gaurile din lacate. Orice lacat obisnuit are doua gaurele pe margine, la baza. De regula folosesti lacate ca sa inchizi o camera, porti, soproane, spatii din exterior. Cu timpul, din cauza ploii, umiditatii, nu prea mai functioneaza sa le deschizi cu cheia. In loc sa iei alt lacat nou torni niste ulei de motor prin gaurile respective si lacatul va fi ca nou, va functiona imediat ca in prima zi.

Orificiul din capacul stiloului. E ceva mai geniala inventie. Cand inventatorii stilourilor moderne au vazut ca elevii tineau mereu capacele in gura s-au gandit la ce e mai rau, daca erau inghitite? Gaura respectiva este pentru copilul sau adultul care foloseste capacul si il inghite, nu se blocheaza caile aeriene superioara, respiratia continua pana la venirea medicilor.

Autocolante, stickere de pe fructe. In Kenya, de exemplu, stickerele se pun pe mere, insa astazi cam toate fructele din comert au acest tip de etichetare. Pe stickere apare regiunea, tara de origine a fructelor, legumelor chiar, producatorul, metoda de productie. Patru cifre daca apar pe ele, daca prima cifra e 4 stii ca fructul a fost tratat cu pesticide, daca sunt cinci cifre si primul numar e 8, fructele suferit modificari genetice, iar daca sunt cinci cifre si prima e 9, fructele sunt de origine organica si sunt foarte bune pentru consum in intregime.

Marginile crestate de la monede. Nu, nu e vorba de estetica sau de ceva fancy la care s-au gandit producatorii monedelor. Marginile crestate, canelurile de la monede au aparut prin secolul 16. Pe atunci, monedele erau batute in diferite metale, cu anumite greutati care reprezentau adevarata lor valoare. Marginile erau fara niciun fel de caneluri. Oamenii radeau marginile ca sa reduca greutatea si deci valoarea scadea, iar din ce ramanea dupa radere se fabricau noi monede. Marginile crestate aratau celui care dorea sa vada cat de autentica e moneda si daca s-a umblat la ea daca fusese deformata sau nu.

Gratarul negru, mic, de la cuptorul cu microunde. E un scut Faraday, perfect pentru a nu permite microundelor sa iasa din interiorul cuptorului, interiorul devine o cusca Faraday. Mancarea se gateste mai bine fara ca microundele sa se indrepte spre usa cuptorului. Unele cuptoare de proasta calitate lasa sa mai iasa din energia uriasa declansata cand deschidem cuptorul si vrem sa pregatim mancare. Si nu, cuptorul cu microunde nu iti „strica” ADN-ul, e vor de microunde cu radiatii neionizante.

By Mimo