mie. nov. 6th, 2024

Prieteni adevarati ai omului, cainii sunt niste animale de companie minunate si mereu dispuse sa ofere dragoste si sa ajute stapanii sa aiba o zi perfecta. Desi credem ca stim foarte multe despre aceste fiinte necuvantatoare sunt atat de multe lucruri uimitoare pe care nu le cunoastem incat ne-am decis sa le aducem in atentia dvs. pe cele mai importante si mai interesante dintre ele.

Cainii vor fi mereu un mister pentru oamenii de stiinta, mai ales ca apar rase tot mai destepte si mai usor de dresat, caini care pot face o multime de lucruri fara prea mare efort. Stim deja povesti celebre legate de cainii care au ramas fideli stapanilor pana la moarte si chiar dupa decesul celor care i-au crescut, caini care pot rezolva rapid orice fel de mistere pe care oamenii si anchetatorii nu prea reusesc sa le descifreze. Sunteti curiosi sa aflati informatii inedite despre patrupezi si despre ce pot face? Le veti putea parcurge in randurile ce urmeaza.

Nasul cainilor este umed tot timpul ca sa poata absorbi substantele chimice din diferitele mirosuri intalnite. Nasul cainilor secreta mereu un mucus special care este foarte util cand vine vorba de mirosuri speciale de depistat sau de cele obisnuite. Cainele isi va linge nasul ca sa ia o „proba” si sa inteleaga mai bine ce miros este cel depistat.

Cantecul The Beatles A Day in The Life are o frecventa ascunsa pe care doar cainii o pot auzi. O recunoastea chiar Paul McCartney in 2013, intr-un interviu. Frecventa respectiva este la finalul melodiei si orice caine care o va auzi va reactiona imediat si se va bucura si el de ceva inedit alaturi de stapanul sau.

Cainii care au supravietuit tragediei scufundarii Titanicului. In momentul in care Titanicul s-a lovit violent de un aisberg trei caini se aflau la clasa I, inclusiv un Pomeranian care a fost folosit de stapana ca sa scape de pe nava de croaziera. Cum anume? L-a infasurat intr-o paturica si a spus ca are un bebe si asa a fost lasata sa urce in celebrele barci de salvare. Lui i s-a alaturat al Pomeranian si un pechinez, salvati si ei rapid de pe nava uriasa care tocmai incepea sa se scufunde.

Mirosul ogarilor, proba in justitie. Daca vrei neaparat sa ai o proba incontestabila in justitie si te afli pe teritoriu american atunci poti apela la ogari. Mirosul lor si acuratetea fantastica pot sa fie mereu probe de luat in seama in proces. Ogarii pot sa urmareasca anumite urme, mirosuri si la mai bine 300 de ore de la producerea lor, aparitia lor si pot sa se tina dupa urma unui raufacator peste 209 km.

Cel mai inalt caine din lume. Are 112 cm inaltime, este un Mare Danez sau dog german, si il cheama Zeus. Masuratoarea a fost facuta pe 4 octombrie 2011 si e detinator al recordului absolut la aceasta categorie, inscris deja in Cartea Recordurilor.

Cainii Basenji nu latra. Stim ca nu e caine care sa nu latre in felul sau. Dar aceasta rasa intelege total diferit latratul, si in loc de sunetele tipice la care te-ai fi asteptat vei auzi un yodel de toata frumusetea. Uneori striga sau tipa!? ceea ce e si mai ciudat. Asa ca apreciati si mai mult faptul ca animalul de companie mai latra cand se intampla sa aiba vreo pasa proasta sau sa se teama de ceva, cand vrea sa va arate ceva, sa va protejeze.

Un orb si cainele sau de ghidare au urcat fara probleme pe Traseul Appalachian. Opt luni, atat a durat ascensiunea, s-a intamplat in 1990. Bill Irwin si Orient, cainele sau, au facut ceva unic in istorie si au reusit sa duca pana la final acest traseu dificil si pentru cei care au vederea foarte buna. Nu au avut probleme mari si au revenit in siguranta in locul de unde au plecat.

30% din totalul dalmatienilor din lume nu aud cu o ureche. Mai grav este ca un procent de 5% din dalmatieni sunt surzi, nu aud cu ambele urechi. De vina e genetica si o gena care le ofera si albul superb si ochii albastri. Dar daca animalele de companie au petele negre mai mari pe corp sansele lor sa fie si surzi scad semnificativ.

Saluki, cea mai veche rasa de caini din lume. Rasa detine si recordul absolut, dateaza din 329 i.Hr. si cainii ce apartineau rasei erau animale de companie regale in Egiptul Antic. Pana si in sudul Irakului s-au descoperit sculpturi ce par a fi caini din rasa respectiva datand din 7000 i.Hr.

Cainii au trei pleoape. Doua pleoape au si oamenii si alte mamifere, dar cainii au vrut sa fie mai deosebiti si au trei pleoape. La ce foloseste a treia pleoapa? Pleoapa in plus protejeaza ochiul si asigura o lubrifiere excelenta. E un fel de membrana mai groasa care garanteaza sanatatea ochilor patrupezilor si o vedere perfecta.

Cel mai batran caine din lume a ajuns la 30 de ani. Bobi il chema, era portughez, a fost incoronat in februarie 2023 cel mai batran caine din lume cu 30 de ani traiti si 266 de zile. In octombrie 2023 a murit, din pacate. Cum a trait asa de mult? Familia sa a precizat ca a trait intr-un mediu calm, linistit, a facut tot ce a vrut si nu a fost stresat, a avut libertate totala de miscare, a explorat padurile din jur, ferma si tot teritoriul din jurul ei.

Cainele e mai destept decat crezi. Cainii pot intelege si recunoaste peste 250 de cuvinte si gesturi. Dar daca sunt antrenati si dresati corespunzator pot sa recunoasta si sa raspunda la peste 1.000 de cuvinte. Ceea ce e fantastic, dar foarte greu de atins mai ales cu rasele mai greu de dresat si ceva mai… temperamentale.

Amprenta nasucului unui caine e unica la fel cum avem si noi, oamenii, amprente unice. Amprentele nasurilor cainilor sunt foarte complexe si sunt folosite de multe ori pentru a identifica mai usor cainii. Finlanda e o tara in care orice fel de caine fara stapan, care a fugit sau e pierdut, va fi identificat dupa amprenta nazala si nu dupa microcip.

Laika nu a fost singurul caine care a zburat in spatiu. Au mai fost si Belka si Strelka, trimisi frumos pe orbita Pamantului in 1960. Au ajuns inapoi pe Terra in 27 de ore fara sa aiba nicio problema. Au fost de altfel primele creaturi complexe si apropiate de om, mamifere care au reusit sa supravietuiasca unei calatorii in spatiu.

Cainii au un instinct natural de a sapa oriunde. Vara sapa ca sa se mai racoreasca si sa se simta bine, sa stea in zona respectiva, iarna isi fac un culcus caldut ca sa doarma bine. Si cum stim deja unde sapa mai pun si mancare ca sa o aiba pentru mai tarziu, sa o ascunda. Destepti tare cainii, nu?

Si cainii viseaza. Avem deja dovezi stiintifice ca patrupezii nostri viseaza. Daca te uiti la cainii care dorm vezi ca au expresii faciale diferite in somn si miscari diverse. Ce viseaza cainii? Ei viseaza ca se joaca sau petrec timp cu stapanii. Si da, cainii au si ei vise urate sau cosmaruri si stii ca viseaza asa ceva pentru ca se trezesc speriati si uneori agitati, enervati.

Cainii percep trecerea timpului si pare ca inteleg timpul. Daca ai un caine ai vazut, probabil, ca, atunci cand se apropie ora mesei, devine agitat si nerabdator. Cainii au un mecanism intern complicat care le permite sa perceapa trecerea timpului, un ritm circadian foarte bine pus la punct ce le permite sa stie cand e ora pentru masa sau cand trebuie sa vina stapanul de la munca, asta chiar daca rutina sau rutinele lor sunt perturbate de alte evenimente.

By Mimo