Sunt gustoase, aromate, se prepara usor, nu ai nevoie de multe ingrediente si sunt adorate de intreaga familie, indiferent de varsta membrilor ei. Clatitele, un dulce accesibil oricui si usor de pregatit, pot sa se transforme in adevarate deserturi de revista si sa fie consumate si de cei cu probleme de sanatate sau de cei mai pretentiosi daca schimbi putin reteta si ingredientele.
Primele clatite din lume se crede ca au aparut undeva prin epoca neolitica, erau din seminte macinate si apa si se coceaua pe pietre fierbinti. Egiptenii au venit cu painea dospita de abia prin 6000 i.Hr. Grecii au inceput sa pregateasca clatitele moderne impreuna cu alte produse de patiserie, urmand romanii.
Un cronicar grec, Athenaeus, a listat ingredientele pentru clatitele antice: 500 g faina, 60 ml vin alb, 60 ml lapte acru si jumatate lingurita de sare. Clatitele se serveau pe atunci doar dimineata si neaparat erau calde. Se turna miere si seminte susan, branza peste ele sau in ele.
Din anii 1943 avem si retete scrise de clatite in carti de bucate. Clatita asa cum o cunoastem astazi vine din nordul Frantei, din Bretania. Clatitele la francezi erau servite neaparat alaturi de cidru, aveam clatite dulci si sarate deopotriva. Francezii au si La Chandeleur, o sarbatoare ce pica anual pe 2 februarie si care e cunoscuta drept Ziua Clatitelor. Cu 47 de zile inainte de Paste englezii au si ei sarbatoarea lor pentru clatite, Pancake Day, Pancake Tuesday sau Shrove Tuesday-este si ziua internationala a clatitelor in foarte multe tari.
Dincolo de istorie si de ingrediente diferite, retete diferite moderne si traditionale, clatitele au nevoie si de ceva imaginatie ca sa iasa foarte bune. Iata in continuare 4 retete de clatite care cu siguranta ii vor impresiona pe cei ce le servesc.
Clatite fara lapte. Stiati ca poti obtine cele mai gustoase clatite si fara sa ai nevoie de lapte? Ca sa le pregatesti acasa ai nevoie de o cana de faina de calitate, 1.5 cani apa, o lingura de ulei de calitate, o lingura de zahar, ceva sare dupa gust si doua oua potrivite.
Pui toate ingredientele in blender, le mixezi bine, adaugi si ingredientele uscate si mixezi pana cand ai compozitie mai fina.
Ungi o tigaie cu ulei, o lasi la incins pe aragaz. Iei cu polonicul aluatul pentru clatite, portionat, si il torni in centrul tigaii, lasand la copt doar un minut pe fiecare parte. Focul e mediu mereu. Si asta e tot. Ai cele mai bune clatite fara lapte. Le poti face si cu sifon sau apa minerala adaugata in loc de lapte daca le vrei mai pufoase. Ai grija sa nu fie foarte groase si sa le coci uniform. Se pot umple cu dulceata, gem, creme facute in casa, cu ciocolata, frisca, orice doresti tu, dar si cu fructe proaspete de sezon, din compot etc.
Clatite cu bere. Sunt niste clatite deosebite, mai ales ca adaugi si alcool, berea in ele. Ai nevoie de 3 ore medii, 330 ml bere, 500 ml lapte, 50 g unt, un sfert lingurita sare, o lingurita zahar, coaja de la lamaie bio, coaja de la portocala, 350-400 g faina de calitate.
Se da laptele la incalzit, se topeste untul in el, dupa care se adauga coaja de la citrice. Se amesteca untul cu laptele si se omogenizeaza.
Ouale se vor pune in mixer si se amesteca bine, se adauga treptat si laptele cu untul, se omogenizeaza si incorporeaza treptat cele 350-400 g faina cu sare si zahar. Doar la final se adauga si berea.
Spre deosebire de alt aluat pentru clatite, cel cu bere se lasa la „odihnit” 10-20 minute ca sa dispara bulele de la bere.
Se trece mai departe la copt in tigaia incinsa si unsa cu putin ulei. Se toarna aluatul portionat cu un polonic in tigaie si se asteapta cate un minut pentru rumenirea pe ambele parti. Dupa ce le-ai copt pe toate le poti rula si umple cu ciocolata, dulceata, crema, fructe, cu ce vrei tu.
Clatite cu branza multa, la cuptor. Pentru reteta delicioasa vei avea nevoie de 250 g faina, 1 lingurita mica de sare, 5 oua, 500 ml lapte, dar sa nu fie de la frigider, 40 g unt topit, ceva ulei pentru tigaie, 300 g branza de vaci proaspata, 50 g zahar, coaja de la lamaie bio, 150 g smantana cu 30% grasime.
Ouale se combina si se bat cu sarea. Se toarna si laptele incet, incet, faina treptat se pune si ea si se amesteca bine. Doar la final se adauga untul topic si se mai amesteca. Lasi compozitia 30 de minute cel putin la frigider si dupa te apuci de copt.
Pui in tigaie putin ulei, o incingi si coci tot aluatul, portionand cu polonicul. Dupa ce ai facut clatitele amesteci si branza in bol, cu zahar, doua oua ramase si coaja de la lamaie. Dupa rulare si umplere clatite se pun intr-o tava si se da totul la cuptor, nu inainte de a turna smantana pentru toate si a presara si un pic de zahar.
Cuptorul se seteaza la 230 grade si se lasa la copt clatitele cu branza 15 minute. Se recomanda servirea cat sunt caldute, doar ce scoase de la cuptor si lasate putin la linistit.
Clatite cu iaurt si mere, poate si putina scortisoara. Da, ai citit bine, poti sa faci si clatite gustoase cu iaurt si mere si pentru un plus de gust sa adaugi si scortisoara din belsug. Ai nevoie de 2 mere curatate si rase, 2 oua, 2 iaurturi naturale potrivit de mari, 1 lingurita zahar, 1 lingurita praf copt, 1 lingurita sau doua de scortisoara, 7-8 linguri faina, 2 linguri unt topit, cateva bucatele de ciocolata, optional.
Pentru aluat se amesteca rapid merele rase cu ouale batute, se adauga iuart, zahar, scortisoara, unt, praf de copt, faina se incorporeaza si ea tot acum.
Se unge o tigaie cu unt, se adauga compozitia portionata cu un polonic pana cand facem toate clatitele. In centru adaugam niste ciocolata, dupa care se pune compozitia cu mere si iaurt. 2-3 minute de copt pe ambele parti si ai terminat cu ele.
La final le presari din belsug cu scortisoara si miere de albine. Sunt bune pentru gustarile de peste zi si pentru micul dejun.
Pofta buna si inspiratie sa aveti!