mie. mart. 19th, 2025

Nu vrei sa te complici in bucatarie si vrei in acelasi timp si ceva gustos si satios, care sa iti ofere nutrienti de calitate, vitamine, minerale. Ciulamaua poate fi alegerea cea mai inspirata daca vrei sa termini rapid de gatit si sa nu te complici prea tare. O poti face cu ce ai la indemana prin frigider, cu sau fara carne, dar neaparat cu niste ciuperci sau legume de calitate.

Ciulamaua e cea mai populara reteta cu ciuperci sau fara, venita tocmai din Franta, cu accente orientale. Este gustoasa, sanatoasa, are si multa verdeata, ceva grasime din smantana, poate sa fie si cu niste bucatele de carnita slaba de pui, dupa preferinte. Nu ai nevoie de prea multa experienta in bucatarie ca sa iti iasa cea mai buna ciulama, asa ca ti-am pregatit mai jos cateva retete excelente daca vrei sa impresionezi invitatii, familia, prietenii:

Ciulama de pui. E o reteta clasica de ciulama ceva mai consistenta, pentru ca folosim si carne de pui. Pentru a pregati gustoasa ciulama de pui avem nevoie de 500 g pulpe pui, inferioare de preferat, o radacina patrunjel mai mare, 1 morcov, o ceapa mai mare, sare si piper dupa gust, 75 g unt gras, 75 g faina, 500 ml lapte, patrunjel tocat, 1.5 l apa.

Pregatim intai supa de pui, cu pulpele si legumele, morcov, ceapa si patrunjel radacina adaugate intr-o oala incapatoare si lasate la fiert in 1.5 l apa, plus ceva sare. Se spumeaza si se fierbe bine 1 ora cel putin.

Se scoate carnea fiarta, se strecoara supa si se pastreaza doar 700 ml.

Trecem la sosul pentru ciulama. In tigaie topim untul, punem faina si amestecam pana avem pasta. Se adauga treptat si 500 ml lapte, se evita cocoloasele. Adaugi si supa de pui treptat peste aceasta compozitie. Se pun la final pulpele fierte, sare, piper, se lasa pe foc mediu 5 minute si se amesteca energic.

La servire se pune peste pulpe sosul alb si mult patrunjel proaspat tocat, alaturi de care va veni o mamaliguta aburinda. Un lucru important, sosul de la ciulama e tip Bechamel, deci atentie cum il pregatiti sa iasa sos Bechamel nu altceva.

Ciulama de ciuperci. Ciulamaua de ciuperci este reteta tipica, fara carne, de post sau preferat de cei care nu consuma deloc carne. Se poate face simplu si rapid cu 500 g ciuperci taiate, o ceapa tocata mai mare, 200 ml lapte, 3 linguri smantana, o lingura faina, 2 linguri unt, ulei, ce avem, 2 catei usturoi zdrobiti, marar proaspat si sare dupa gust.

Ciupercile se spala, se curata, se toaca feliute sau cuburi mici. Se curata ceapa, se toaca, se caleste 2-3 minute cu untul. Adaugam si ciupercile peste ceapa, se caleste in continuare pana la evaporarea apei de la ciuperci.

Dizolvam o lingura faina in 200 ml lapte, se adauga totul peste ciupercute, se adauga si usturoi. Se lasa compozitia pe foc mic pana la ingrosare, dupa care se adauga si smantana. Finalul e pentru marar proaspat tocat adaugat rapid peste si ceva sare.

Se va servi calda, cu paine proaspata facuta in casa, daca te pricepi, si cu lipii calde, daca ai la indemana.

Ciulama de teci. Da, ai citit bine, e un alt tip de ciulama. Practic e ciulama cu fasole galbena pastai. Ai nevoie de 500 g pastai fasole galbena fara ate, patrunjel proaspat, marar proaspat, o ceapa alba mai mare, 1 legatura ceapa verde, 4 linguri faina, 1 l lapte proaspat, 1 lingura ulei, sare, 300 ml apa.

Pregatirea ciulamalei de teci e usoara: tai intai ceapa, verdeata, pastaile fasole galbena. Se caleste ceapa, verdeata, fasolea un minut in ulei cu ceva sare, se adauga si o canuta de apa, se lasa la inabusit totul. Se mai completeaza intre timp cu apa cand scade prea mult nivelul. Se lasa la fiert 20 de minute, ca sa fie fasolea fiarta.

Ca sa nu pierdem timpul punem laptele la fiert, il luam de pe foc cand da in clocot.

Dupa fierberea fasolei se adauga in oala faina, se stinge cu lapte compozitia. Laptele va fi adaugat treptat ca sa nu avem cocoloase. Se lasa putin pe foc si se ia cand avem compozitie ceva mai groasa.

Se serveste cu mamaliguta calda facuta din malai de tara sau malai premium.

Ciulama de dovlecei. Si mai interesanta e ciulamaua de dovlecei. Gustul e fresh, e foarte buna in orice sezon. Ca sa poti sa te bucuri de ea ai nevoie de 4-5 dovlecei mai mari, 1 ceapa, 1 morcov, 2 catei usturoi, 1 ardei gras, 200 g smantana, 1 lingura faina, sare si piper dupa gust.

Ceapa si usturoiul, legumele se toaca, patrunjelul, doar cozile, se adauga si ele, se calesc toate in tigaie, oala. Se adauga dovlecei taiati cubulete, sare, piper, se calesc rapid pana la inmuiere, ca sa ramana crocanti, asta e important.

Intre timp se amesteca smantana cu faina, sare, usturoi pisat, apa, si toata compozitia se va turna rapid peste dovlecei. Se fierbe tot la foc mediu pana la ingrosarea sosului. Se adauga pe final si patrunjel proaspat tocat.

Se serveste de preferat cu niste crutoane de paine facute in casa, la cuptor.

Ciulama de ciuperci cu pui. Practic e o combinatie gustoasa intre ciulamaua de pui si ciulamaua simpla de ciuperci. Vei avea nevoie de un piept de pui mai mare, fara os, 500 g ciuperci, 400 g smantana, 2 linguri faina, 50 ml ulei, 1 legatura patrunjel, sare, piper, dupa gust, 300 ml apa.

Se curata, taie feliute pieptul, se da in tigaie la rumenit putin, 2-3 minute, dupa care se lasa deoparte. Se taie si ciupercile, se adauga in uleiul in care a stat puiul, se lasa la calit bine la foc iute, pana iese apa din ele, dupa care se adauga faina si se amesteca in continuare.

Venim cu cei 300 ml apa, se amesteca compozitia, se ingroasa treptat si se mai dilueaza daca devine prea groasa.

Carnea de pui calita la inceput se adauga in sosul cu ciuperci, se lasa la foc mic timp de 5 minute. Vine randul smantanii spre final, se adauga si ea, se amesteca, se mai fierbe pret de 3 minute.

Se adauga la final sare, piper, dupa gust, dar si patrunjel proaspat, tocat. Se va servi cu mamaliga calda.

By Mimo