sâm. dec. 7th, 2024

O avem la fiecare masa, e satioasa, gustoasa, e potrivita oriunde ne aflam si vrem sa mancam ceva bun. Painea, despre ea e vorba astazi, este un preparat de baza obtinut din aluat proaspat si alte ingrediente adaugate pentru gust, copt pentru o perioada de timp fixa in cuptor si servit alaturi de feluri principale sau diferite supe, ciorbe, chiar si deserturi uneori.

O paine buna porneste intotdeauna de la o reteta buna, completa, nu neaparat complexa. Orice paine are nevoie de timp pentru crescut, de drodjie de calitate, de rabdare si de framantare sau nu, de faina buna, de sare si de ceva zahar. E simplu in teorie sa faci paine, dar complicat in practica.

Daca painea de casa clasica o face oricine are putina experienta in bucatarie, specialitatile sunt mult mai complicat de facut, cu toate ca reteta e aproape identitica. Daca vrei sa impresionezi familia sau invitatii poti sa incerci sa pregatesti patru tipuri de paine cu un gust autentic si o aroma unica:

Bagheta. Este un tip special de paine, se consuma mai ales in Franta, are crusta crocanta si textura deosebit de aerata. Merge de minune cu unt, ierburi aromate si usturoi, se poate si praji putin pentru o aroma deosebita.

Ca sa obtii cinci baghete pentru o masa in familie vei avea nevoie de 500 g faina alba de calitate, 10 g sare, 10 g drojdie uscata, 370 ml apa rece, ulei masline.

Se amesteca faina cu sarea si dojdia, se framanta cu ajutorul mixerului in cazul acestei specialitati. Se adauga si ¾ din apa si se mixeaza incet, cu paleta de framantat. Cand aluatul e deja omogen se adauga si apa ramasa, se mareste viteza de mixare si se asteapta aparitia elasticitatii aluatului.

Se lasa aluatul la dospit o ora, o ora si jumatate, pus intr-un vas uns cu niste ulei. Cand a crescut bine se imparte aluatul in 5 parti egale, se modeleaza usor cu mana, se ruleaza pentru forma alungita. Fiecare bagheta se va aseza in taxa, se acopera cu folie alimentara si se lasa iarasi la crescut o ora cel putin. Nu uita sa crestezi banghetele cu un cutit.

Cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius le va astepta. Se da tava cu apa fierbinte pentru abur la cuptor, dupa care se pun si baghetele. In 25 de minute painea e gata, culoarea va fi galbena aurie deasupra.

Paine cu nuci. Are gust placut, e consistenta, te saturi cu ea, textura e densa, gustul foarte bogat. Ai nevoie pentru painea cu nuci de 1 kg faina integrala, 650 ml apa calda, 30 g drojdie proaspata, 2 linguri zahar, 1 lingura sare, 200 g nuci. Se amesteca jumatate din cantitatea de apa cu drojdie, faina, zahar, sare si se amesteca incet. Se incorporeaza toata faina si ce apa a mai ramas.

Cand aluatul e deja format se pun si nucile maruntite bine, se framanta 4-5 minute, pana la elasticitate cat mai mare. Se lasa aluatul la dospit cu folie alimentara peste el pana isi dubleaza volumul. La final se modeleaza alautul si se lasa la crescut iar 30 de minute. Painea se da la cuptorul incins la 180 grade Celsius 25-30 de minute. Cand e gata se scoate si se acopera cu cu prosop curat si se lasa la racit pana la servire.

Paine fara gluten. Sunt si persoane care nu consuma nimic cu gluten, deci au nevoie de o paine speciala. Pentru a o pregati acasa vei avea nevoie de 500 g faina fara gluten, 500 g apa calda, 25 g drojdie proaspata, 5 g zahar, 12 g sare, 40 g ulei.

Se dizolva drojdia in apa cu zahar, se lasa 5 minute, se adauga faina fara gluten si sarea. Se framanta bine 4 minute la viteza mica daca ai robot, daca nu la mana, se adauga si uleiul intre timp. Se framanta inca un minut si aceasta etapa e terminata. Aluatul e moale, pastos, seamana cu o crema.

Aluatul se toarna intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt si se niveleaza totul cu spatula curata. Nu umpleti forma pentru ca aluatul va creste mult. Se lasa la dospit 45-60 minute.

Se preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius, se adauga si o tava cu apa fierbinte pentru abur. Painea crescuta in forma se poate baga la cuptor dupa ce e unsa cu ulei si se mai pun si niste fulgi de ovaz optional, seminte de floarea soarelui sau orice doriti. Timpul de coacere e de 20-25 minute la 220 grade Celsius, dupa care se reduce temperauta la 200 grade Celsius si se mai coace 40 de minute.

Se scoate painea fara gluten din cuptor, se lasa la racit cu un prosop curat peste ea. Ca textura miezul va fi pufos, aerat, coaja crocanta, rumenita uniform.

Paine de casa fara framantare. Da, ai citit bine, nu e nevoie de framantare pentru aceasta paine. Ai nevoie doar de 1 kg faina, 700 ml apa, 20 g zahar, 50 g drojdie proaspata, 20 g sare, 50 g ulei.

Se pun intr-un castron adanc apa calda cu zaharul si drojdia, se pune si ulei si intreaga cantitate de faina, dar si sarea. Se amesteca bine cu lingura de lemn pana incepe sa se transforme totul in aluat. Se lasa la dospit cu o folie alimentara sau punga timp de o ora. Se mai amesteca dupa 20-30 secunde cu lingura de lemn. Cand aluatul e bine legat se lasa iar la dospit 30 minute.

Se lucreaza cu aluatul pe blat, pe masa si i se da forma dorita. Se pune intr-o forma si se cresteaza cu un cutit ascutit, se lasa la dospit pentru ultima data o ora.

Se incinge cuptorul la 240 grade Celsius, se adauga si un vas cu 6 l apa pentru abur. Se deschide cuptorul cand apa fierbe in oala si se arunca painea, aluatul in apa, se pune capacul si inchidem cuptorul. Se reduce temperatura din cuptor la 230 grade Celsius, lasam painea fara framantare 30 de minute sa se coaca uniform.

Dupa cele 30 de minute se ridica capacul si se coace iar painea 15 minute la 200 grade Celsius. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit macar o ora si de abia dupa o feliem cum dorim. Coaja e crocanta usor, interiorul e pufos si gustos.

By Mimo