sâm. mai 25th, 2024

Sâmbătă, 3 Decembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român din Bucureşti va avea loc un recital de pian al reputatului muzician spaniol José Luis Nieto.

Biletele s-au pus în vânzare la Casa de Bilete a Ateneului.

Eveniment organizat de Instituto Cervantes Bucureşti în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“. Muzică spaniolă în recital extraordinar José Luis Nieto.

José Luis Nieto, pianist cu o bogată activitate concertistică la nivel internaţional, este unul dintre cei mai importanţi pianişti spanioli din generaţia tânără. A urmat cursurile Conservatorului Regal Superior de Muzică din Madrid şi apoi şi-a continuat studiile în Rusia, unde a absolvit cursurile celebrului Conservator Ceaikovski de la Moscova, sub îndrumarea pianistului Mihail Voskressesnsky, luându-şi doctoratul cu pianistul Victor Merzhanov.

Creează orchestra de cameră Sinfonietta din Moscova, un proiect ambiţios al pianistului, a cărei activitate debutează în 2006 cu un prim concert la Muzeul Puşkin. Orchestra – fondată şi condusă de José Luis Nieto – are ca membri muzicieni formaţi la Conservatorul Ceaikovski, cu un înalt nivel artistic.

A concertat ca solist alături de Orchestra Camerata Baltica sub bagheta dirijorului Anton Sharoev, Orchestra de Virtuozi ai Conservatorului Ceaikovski, colaborând cu muzicieni precum Alexei Utkin sau Elena Obratszova. A realizat trei turnee în Statele Unite ale Americii, concertând la Chicago, Los Angeles, San José, New York, Albuquerque etc. În Europa, a dat recitaluri în săli precum cea a Academiei Regale Spaniole, la Roma, Auditorio Conde Duque de Madrid, Instituto Bildnerisches Denken, la Grenzach-Wyhlen (Germania), Gran Auditorio, la Lisabona, Sala Auditorio Nacional de Madrid. A oferit peste 40 de concerte şi master class în America Latină, cele mai importante fiind colaborarile cu Orchestra Simfonică din Antofagasta şi Orchestra Simfonică din Chile în Sala Gran Teatro de Oriente din capitala chiliană.

În cariera de solist, a înregistrat opt CD-uri, atât în Spania, cât şi în Rusia. Anul 2011 îl găseşte concertând în oraşe ca Sankt Petersburg, Kaliningrad, Moscova, Budapesta, Napoli, Roma, Vigo, Tarragona, Gijón şi New York. În 2012, va concerta la Tokio cu un repertoriu alcătuit din compoziţii ale lui Manuel de Falla.

Un al doilea recital al lui José Luis Nieto în România va avea loc, luni, 5 decembrie 2011, ora 19.00, la Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

În program: Manuel de Falla – Patru piese spaniole şi Amorul vrăjitor

Alexander Scriabin – Preludiile op. 17A şi Studiu op. 8, nr. 12

Concert realizat în colaborare cu Filarmonica Transilvania din Cluj.

By Mimo