Painea a devenit din ce in ce mai nesanatoasa si mai periculoasa pentru organism. Asa ca am putea sa o inlocuim foarte usor cu o paine de calitate facuta in casa. Dar daca painea e prea complicata de facut in casa o solutie mai simpla ar fi sa pregatim lipii si turte. Usor de facut la cuptor sau tigaie, lipiile si turtele merg cu orice fel de mancare, se pot consuma si la gustari sau la micul dejun si vor fi nelipsite din casa odata ce inveti sa le faci simplu si rapid.
Le-ai vazut pe la restaurante, prin meniurile restaurantelor cu specific oriental si poate le-ai si gustat. Lipiile si turtele sunt printre cele mai simple si mai bune, usoare preparate pe baza de aluat, asemanatoare cu painea. Lipia este bogata in vitamina B, poate avea si fier, fosfor, potasiu sau mangan, seleniu. Este in practica o paine plata, cu dospire rapida, este subtire, flexibila, se ruleaza usor, se coace in cuptor la temperaturi foarte mari sau pe o plita speciala. Merge de minune a fi folosita in pregatirea unor sendvisuri, wrap-uri, cu toate felurile de mancare si cu deserturi diverse, textura fiind mereu pufoasa.
De cealalta parte, turta este mai groasa, mai putin flexibila, este coapta pe plita incinsa, direct pe jar in mod traditional, dar se poate face si la tigaie incinsa bine. Este mai densa, mai compacta, in mod traditional este din aluat nedospit, fara drojdie, temperaturile de coacere sunt moderate, textura e mai ferma, mai crocanta spre deosebire de lipie, nu apar acele buzunare de aer de la lipie in momentul coacerii.
Acum ca stii exact diferentele dintre lipie si turta poti incepe sa le pregatesti pentru mesele in familie sau pentru afacerea ta. Iti propunem astazi patru retete delicioase de lipii si turte.
Lipie arabeasca pufoasa, frageda. Lipia arabeasca se deosebeste de alte tipuri de lipii prin aluatul foarte pufos si fraged si prin gustul tipic. Ca sa obtii cea mai buna lipie arabeasca ai nevoie de apa calda, 360 ml, de 7 g drojdie uscata de preferat, 1 lingurita zahar, 1 lingurita rasa sare, 500 g faina alba, 2 linguri bune de ulei.
Se amesteca apa cu zaharul si drojdia uscata, se lasa pana ce drojdia deja face spuma, vreo 10 minute, se adauga sarea si faina toata si se amesteca pana la omogenizare. Se adauga pe final si uleiul si se framanta aluatul cu mainile. Odata ce aluatul devine uniform si elastic, nu se mai lipeste deloc de maini, masa, plat nu mai e nevoie de framantare.
Se lasa la crescut intr-un bol cel putin 60 de minute. Se incinge intre timp cuptorul la 250 de grade, se pune tava de cuptor cu fundul in sus si se asteapta punerea aluatului. Aluatul se imparte in opt bucati egale, dupa care se lasa la odihnit coca portionata in acest fel. Se trece fiecare bila presata prin faina, se intinde cu facaletul pana la grosime de 6mm. Atentie sa nu fie foarte subtiri pentru a nu se deforma la coacere si a se strica. Se presara faina pe fundul de transfer al aluatului si se lasa la copt. Dupa 3-4 minute de coacere lipia e gata, are buzunarul perfect format si deja miorase foarte bine.
Asa se procedeaza cu toate bucatile de aluat si la final, cand se scoate din cuptor, se va intepa usor cu scobitoare pentru a iesi aerul din „punga” aparuta pe lipie.
Se acopera toate lipiile cu un prosop curat si se lasa la „aburit”, ca sa fie moi si caldute la servire. La servire e bine sa fie taiate in jumatati si sa fie umplute cu tot ce doriti, adica falafel, legume sau chiar sos tahini, iaurt, carne, chiftele, salata de varza, legume la gratar.
Lipie greceasca, ideala pentru Gyros. Daca in reteta anterioara am vazut cu se pregateste lipia arabeasca clasica acum vom trece la alt preparat delicios, lipia greceasca nelipsita de la Gyros. Pentru ea avem nevoie de 500 g faina alba de calitate, 50 g drojdie proaspata, 25 g drojdie uscata daca nu avem proaspata, 300 ml apa, 1 lingurita zahar, 1 lingurita sare, 80 ml ulei de masline extravirgin de calitate.
Se amesteca apa cu drojdia, zahar si 100 g faina, se amesteca si sa lasa 15 minute pana face spuma tipica drojdia. Se adauga in continuare sare, ulei, restul de faina, se framanta aluatul cu lingura la inceput dupa care cu mainile pe o masa, pe blat pana la uniformizare si netezire.
Aluatul trebuie sa creasca 1 ora cel putin la caldura, sa isi tripleze volumul. Se taie la final in opt bucati, se formeaza bilele de coca, se lasa 10 minute sa se odihneasca aluatul. Bilele se intind bine cu facaletul pana la 24-26cm diametru.
Se coc in tigaia incinsa, cu ceva ulei adaugat ca sa nu se lipeasca. Focul e mediu, se inteapa cu furculita cand apar bule de aer, se coc pe ambele parti. Dupa ce se scot din tigaie se pun una peste alta, se acopera cu material textil curat pana terminati toate lipiile.
Se servesc caldute cu Gyros sau cu orice fel de umpluturi, ingrediente, feluri de mancare preferate.
Turte la tigaie, pufoase si gustoase. In 35 de minute le-ai si gatit si sunt delicioase alaturi de mancarea preferata. Se vor folosi 550 g faina de calitate, 25 g drojdie proaspata, 375-400 ml apa calda, 1 lingura zahar, 8 g sare pentru coca, 50 ml ulei la framantat, 5 g sare pentru coacere.
Se amesteca ingredientele, fara ulei, in castron, se framanta aluatul 5 minute cu robot sau 10 minute cu mana, se adauga si uleiul, se continua cu framantatul 3-5 minute. Se lasa bila de aluat la dospit la cald pana la dublarea volumului sau, 45-60 minute.
Se iau bilele portionate de aluat, se aplatizeaza si se aduc marginile spre mijloc, se lipesc capetele si se intoarce cu lipitura spre masa. Se intind turtele obtinute cu facaletul pana la 1 cm grosime si diametru 18-20 cm.
Se ia un ceaun curat, se pune sare pe fund, se aseaza o turta si focul e dat la minimum. Se coace turta cate 7-10 minute pe fiecare parte. Turtele se pun una peste alta, se acopera putin pentru aburire si fragezire.
La servire se pot unge si cu smantana sau se mananca alaturi de telemea, branza de burduf su cascaval ras, dar si cu gem, dulceata si celebrul magiun.
Turte cu chefir. Sunt foarte aromate, usor de facut, gustoase si vor face senzatie la orice masa de sarbatori sau cand aveti oaspeti. Vei avea nevoie de 750 g faina, 350 g chefir, 200 ml apa, 35 g drojdie proaspata, 3 linguri ulei, 1 lingura zahar, jumatate lingurita rasa de sare.
Se asmesteca drojdia cu zaharul, se lasa la lichefiat, se incalzeste si apa intre timp, dupa care punem sare. Se toarna apa calda peste chefir si amestecam bine totul.
Drojdia se amesteca cu apa, chefir caldut, se adauga peste faina, se amesteca totul apoi cu mana.
Incorporam uleiul treptat cand aluatul e deja pe blat si e la framantat. Se lasa bila de aluat la crescut pana la dublarea volumului, la cald, 1 ora sau 2 ore. Aluatul se framanta, se portioneaza si se obtin bile din el, vreo cinci. Fiecare bila de aluat va fi intinsa cu facaletul si va avea 12-15 cm diametru.
Prajim turtele cu chefir in tigaia incinsa cu putin ulei. Se coace fiecare turta 3-4 minute, pana la rumenire, se intoarce pe ambele parti. Pana la servire se invelesc intr-un material textil curat si se lasa sa se abureasca un pic.
La servire se poate pune branza, cascaval ras, turtele cu chefir pot fi reci sau calde.