Primul film Dune a avut incasari foarte bune si a fost, la vremea sa, in 2021, o adevarata revelatie pentru iubitorii genului S.F. Dune: Partea II promite sa fie si mai bun si sa impresioneze si mai tare pe toata lumea, nu numai pe cei care au vazut deja prima parte. Cu un regizor care stie ce vrea de la actori, scenariu adaptat excelent si muzica de nota 10, Dune: Partea II este de departe unul dintre cele mai bune filme din ultima perioada daca ne gandim la genul S.F. …
Lansat in cinematografele din toata lumea la inceput de martie 2024, Dune: Partea II reinventeaza saga S.F. sub bagheta regizorala a lui Denis Villeneuve. O adaptare aproape perfecta a partii secunde a romanului Dune de Frank Herbert, Dune: Partea II se vrea o continuare a povestii din Dune, prima parte, lansat in urma cu trei ani, in 2021. Efecte vizuale excelente, performante emotionante ale actorilor implicati, actiune la superlativ si tot ce te-ai astepta de la un film blockbuster adevarat vei gasi la Dune: Partea II.
Fara prea multe scene de introducere privitorul e aruncat direct in timpul conflictelor de pe Arrakis, la scurt timp dupa evenimentele din primul film Dune. Dupa ce Harkonennii i-au eliminat brutal pe cei din Casa Atreides, Paul Atreides (Timothée Chalamet) si mama sa, Lady Jessica (Rebecca Ferguson) s-au refugiat in desertul deloc primitor. In desert se vor refugia alaturi de nativii Fremen care traiesc in nisipuri. Harkonennii ajuns sa puna stapanire si mai bine pe Arrakis, violentele escaladeaza in ciuda rezistentei din partea Fremen.
Paul se erijeaza intr-un salvator, asa cum i-a fost trasat destinul de altfel. In sufletul sau e si o dorinta de razbunare, insa lupta pare sa fie castigata pana la urma de ratiune. Relatia cu ghidul Chani de la Fremen si liderul Stilgar (Javier Bardem) complica si mai tare lucrurile. Schemele politice si toate dorintele din primul film continua sa se joace cu soarta Arrakis.
E un fel de Urzeala Tronurilor Galactica acest Dune: Partea II, doar ca dusa deja la alt nivel cu o viziune regizorala unica. Impreuna cu scopul epic avem si relatii intre personaje. Zendaya apare aproape la fel de mult precum Chani, fiind pana la urma o ancora emotionala care ghideaza intreg spectacolul de pe micul ecran.
Relatia dintre Chani si Paul dezvaluie sentimente pure, intelegem pe parcurs mizele din politica interplanetara si luptele nesfarsite pentru suprematie. Daca nu ai vazut prima parte nu e nicio problema, te poti uita linistit la Dune: Partea II ca la un film S.F. de sine statator.
Actorii dau tot ce au mai bun si jocul lor completeaza efectele vizuale care te lasa cu gura cascata. Si daca tot am amintit de efecte vizuale trebuie spus ca in Dune: Partea II e deja alt nivel, mediul S.F. este mai credibil ca niciodata, tocmai pentru ca fiecare detaliu chiar nu e lasat la voia intamplarii.
De la exterioare vaste la interioare care nu sunt pentru cei care au claustrofobie, pe toate le vei vedea foarte bine ancorate si adaptate la tematica generala a filmului. Miscarile camerelor accentueaza de multe lori dezorientarea in timpul actiunilor pentru ca asta se doreste, cele de mana, mobile aduc intimitate, permit privitorilor sa fie in mijlocul actiunii mereu.
Si peste toate vine si muzica lui Hans Zimmer pentru o experienta vizuala imersiva si interesanta. Instrumentatie exotica cu pasaje realizate la sintetizator, perfect adaptate genului. Influentele orientale si nord-africane aduc o nota de gravitate sau seriozitate momentelor din film. Percutia bine aleasa sustine scenele cu actiune adevarata, adauga adrenalina daca mai e nevoie, misticismul e garantat.
Tematica e mai profunda decat pare si e foarte bine adaptata la tot ce vedem pe ecran din punct de vedere vizual. Imperialism si manipulare religioasa cu nuante diverse, spectacol perfect echilibrat cu substanta unui fir epic care trece dincolo de relatiile dintre personaje si scenele de actiune, iata din ce se compune universul Dune: Partea II.
Dune: Partea II e printre putinele filme care merita vazute in cinema si nu acasa, pe un ecran mic. E pacat de atatea efecte vizuale si de sunetul exceptional, foarte bine adaptat pentru cinematograf. Un S.F. corect pe care ar trebui sa il vezi oricand doresti in timp ce ruleaza in salile de cinema.