sâm. dec. 7th, 2024

De obicei, cand te gandesti la un thriller care mai e si true crime, iti vin in minte scenele tipice cu sange, violenta, cu femei care sunt abuzate. Woman Of The Hour, in regia acritei Anna Kendrick, nu se incadreaza in aceasta imagine dezolanta si infricosatoare. Este unul dintre filmele din acest gen complicat pe care le poti vedea pana la ultima secunda fara sa inchizi ochii sau sa renunti din cauza violentelor imaginate de scenarist.

Lansat la nivel international in septembrie 2023, Woman of The Hour sau Femeia momentului cum a ajuns pe marile ecrane din Romania, reprezinta debutul regizoral cunoscutei acrite Anna Kendrick. Filmul e un true crime si un thriller pe cinste, descrie un episod socant din istoria televiziunii americane intr-un mod care aduce aminte de filmele clasice din genul crime story.

In centrul actiunii si povestii este o tanara actrita cu visuri mari, din Los Angeles, iar perioada de timp in care se petrece actiunea este situata prin anii 1970. Un criminal in serie care nu fusese prins ajunge sa se intalneasca cu acrita si sa interactioneze pe platourile de filmare ale unei celebre emisiuni tv, The Dating Game. Nu, nu e despre violenta si scene cu femei ucise, in tot filmul nu vedem nicio femeie ucisa.

Scenariul ii apartine lui Ian McDonald, filmul este inspirat dintr-o poveste reala, a violatorului in serie si criminalului Rodney Alcala, care chiar a aparut in emisiunea The Dating Game in 1978. Anna Kendrick o interpreteaza pe inteligenta si romantica Sheryl, personaj ce ajunge sa fie perechea potrivita pentru criminal. Rodney Alcala fusese deja condamnat pentru crime in trecut, dar care scapase ca prin urechile acului. In realitate nu s-a intamplat nicio intalnire intre cele doua personaje principale, insa in film regizorul a imaginat cum ar fi decurs aceasta si ce ar fi ajuns sa se intample.

Woman Of The Hour nu este despre violenta impotriva femeii, asa cum vedem in mai toate filmele tru crime thriller, reuseste sa faca insa un lucru important, pe care multe filme nu l-au reusit atat de bine: sa puna accent pe criminal, pe metoda si pe mintea bolnava a acestuia si mai putin pe o violenta centrata exclusiv pe femei.

Telespectatorii si spectatorii pot sa isi dea seama si sa vada ce se afla in spatele violatorului in serie, in mintea sa, fara sa asiste la scene de o violenta extrema. Cu toate astea, prin niste artificii regizorale si de filmare Anna Kendrick reuseste sa redea exact gandirea si ce simteau femeile atacate sau care urmau sa fie atacate de Rodney Alcala, jucat excelent de actorul Daniel Zovatto. Chiar si in afisul filmului o vedem pe Anna Kendrick in rolul actritei aspirante la un rol mult mai important stand pe un scaun si Rodney in spatele sau, dar fara a i se vedea chipul.

Structura filmului nu este una liniara, cam toata actiunea se concentreaza pe ce se intampla pe platourile de filmare si pe interactiunea dintre cele doua personaje principale. S-au facut si schimbari de scenariu, in sensul ca, in realitate, Cheryl adresa niste intrebari pornind de la multe stereotipuri, probleme de sexualitate, dar in film personajul principal, actrita, adreseaza intrebari inteligente, personale, feministe.

In afara de ce se intampla la filmari mai descoperim si povestile a doua fete care au fost deja in preajma violatorului si au trecut prin iad si prin secvente de o brutalitate extrema, cu tente sexuale. O tanara care scapa de violator, supravetuitoare puternica si foarte inteligenta, reuseste sa ii conduca pe politisti si anchetatori la Rodney Alcala si acesta e arestat. O alta tanara din public il recunoaste pe violator dintr-o alta intalnire dramatica si incearca sa ii avertizeze pe producatori, dar degeaba, nimeni nu vorbeste cu ea…

Poate cea mai puternica si mai interesanta secventa din film e cea in care Sheryl ii intreaba pe cei trei pretendenti pentru ce sunt fetele, femeile. Raspunsurile la inceput sunt sexiste clar, sunt pentru baieti, barbati si pentru distractie, spune primul burlac, sunt pentru vin si masa, pentru servit asadar, spune al doilea burlac. Insa Rodney, violatorul in serie, are un raspuns aproape perfect si cumpatat, departe de orice fel de stereotipuri, depinde de fata, de femeie, de ce vrea femeia, fata sa fie cu alte cuvinte.

Se ajunge si la o intalnire la un bar intre cei doi, dar lucrurile nu merg asa de bine.

Woman Of The Hour e un film bun, bine regizat, cu scenariu solid, despre misoginismul casual si despre partea fatala a violentei de gen. Poate pe viitor vom asista la mai multe lansari de filme facute de femei despre problemele femeilor si nu spre violenta…

By Mimo