joi. iun. 13th, 2024

Regizorul David Ayer nu a stat prea mult pe ganduri cand s-a gandit la actorul care sa il intruchipeze pe Adam Clay, personajul principal din The Beekeeper, cel mai recent film de actiune cu incasari uriase de la lansarea in cinematografe. Filmul de actiune e un fel de copie reusita de data asta a celebrului deja John Wick, o serie de filme care nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare.
Jason Statham este Adam Clay, un barbat in aparenta calm, tacut, care vorbeste frumos, respectuos, din New England. El se ocupa de albine, chiar are niste stupi, si o ajuta pe Eloise Parker, o doamna ajunsa la o varsta venerabila care locuieste singura intr-o casa din apropierea sa. Mierea e extrasa in magazina batranei, ea primeste miere si are mereu parte de ajutor din partea lui Clay. Intr-o seara, cand vrea sa ii lase un borcan mare cu miere de albine, Adam descopera ca batrana s-a sinucis dupa ce fusese inselata de o companie care se ocupa cu furtul de bani din conturilor persoanelor ce cadeau in capcana si pierduse toata agoniseala de-o viata.
Agentul FBI Verona Parker, interpretat de Emmy Raver-Lampman ajunge imediat la fata locului, in casa mamei sale, si il descopera pe Clay fata in fata cu batrana decedata. Adam Clay revine la rutina sa de altadata si incepe sa ii vaneze pe cei care au inselat batrana si au indemnat-o spre suicid.
Pe vremuri Clay aflam ca era un „Beekeper beekeeper”, un membru de top al unei organizatii secrete de agenti speciali care trec peste lege si peste orice cand legea nu e suficienta sau nu ajuta oamenii. Dupa acest moment totul degenereaza, asistam la scene peste scene cu arme, impuscaturi, violenta extrema, razbunari si celule ale companiei care frauda oamenii via Internet distruse in forta. Dialoguri prea multe nu sunt, cel putin in care sa fie implicat Adam Clay, e doar multa alergatura si multe scene in miscare, in care actiunea atinge cote maxime si tensiunea te ridica de pe canapea.
Firul narativ e gandit a fi dual, pe de o parte povestea razbunarii lui Clay, pe de alta parte o vedem pe Verona incercand sa isi dea seama si sa vada cine este acest Clay si ce trecut are. Nici personajele negative nu stau degeaba. Dereck, interpretat de John Hutcherson, alaturi de protectorul sau, fost director CIA Wallace Westwyld, pun si ei la cale o aparare si o echipa de exterminatori ca sa ii vina de hac lui Clay.
Motivul albinelor e doar unul functional pana la un punct, obsesia lui Clay si referintele sale legate de albine si de lumea lor sunt singurele urme ale acestei tematici generale. Actorii care sustin personajul principal sunt toti buni, insa parca e prea mult, prea multe tipete, violenta, prea multa anxietate si nervozitate.
Scenariul nu e asa de clar, confuzia se mai instaleaza in timpul filmului, nu prea intelegi toate itele din spatele povestilor expuse, dar mana de fier a regizorului David Ayer se vede in fiecare scena, asa ca per total filmul e o reusita si actiunea ajunge sa fie un pic haotica, dar foarte bine dozata. Propozitia care va ramane in mintea tuturor si care practic poate rezuma intreaga actiune e replica lui Clay: „Eu protejez stupul”, un fel de I’ll be back al Terminatorului Arnold Schwarzenegger.
The Beekeeper aspira la „tronul” lui John Wick, insa nu poate sa se ridice la nivelul sau pentru ca nu avem carisma personajului din franciza, nu avem stilul si nici macar povestea foarte bine inglobata intr-un univers absolut fascinant.
Jason Statham isi face treaba si de data asta, rolul atribuit nu este unul usor, sa recunoastem, mai ales ca sunt foarte multe scene in care mai e nevoie si de ceva conditie fizica ca sa rezisti la atatea duble. Se putea mai bine? Cu siguranta, insa s-ar fi pierdut mult din farmecul actorului din rolul principal si s-ar fi diluat povestea care te tine pana la final si iti atrage atentia din primele secvente. The Beekeeper ramane un film de vazut daca esti pasionat de filme de actiune, thriller si mai esti si fan Statham.

By Mimo