Temerile fac parte din viata noastra. Intr-un context social si economic extrem de complex dupa pandemie si dupa debutul razboiului din Ucraina, temerile noastre s-au inmultit. Printre multele temeri pe care le are omul modern se afla si teama de esec. Teama de esec apare pe neasteptate, nu stim ca o avem pana sa o identificam in mod corect si pana nu ii intelegem simptomatologia, manifestarile. Cum o identificam si cum o tratam?
Teama de esec este foarte usor de recunoscut, asta pentru ca va genera simptome emotionale si comportamentale. Semnele clare care anunta teama de esec sunt anxietatea, evitarea unor anumite situatii, lucruri, sentimentul de pierdere a controlului, neputinta, lipsa puterii de a actiona. Se adauga simptomele fizice, ritm cardiac accelerat, senzatie de durere in piept, stari de rau si lesin, transpiratie excesiva, probleme digestive, tremuratul in tot corpul.
Stii din start ca persoana din fata ta are teama de esec pentru ca nu poate sa isi atinga scopul, crede ca nu detine cunostinte, abilitati pentru a ajunge la obiectivul dorit, apare procrastinarea, care afecteaza productivitatea si nu permite terminarea la timp a unor sarcini.
Astfel de persoane care se confrunta cu teama de esec spun mereu ca vor esua, vad partea goala a paharului tocmai pentru a nu avea asteptari prea mari de la ei, isi subestimeaza abilitatile pentru a nu ajunge la esec, se tem mereu ca imperfectiunile si problemele minore ce apar vor duce la izolare sociala.
Si mai e si teama de a nu dezamagi daca nu reusesti sa indeplinesti x lucru, nici macar nu mai incerci ceva pentru ca stii ca vei esua oricum. Durerea, dezamagirea, jena de ce s-ar putea intampla daca apare si esecul sunt mult mai mari, persoana este practic paralizata de toate aceste idei.
Cauzele acestei temeri excesive si necontrolate de esec pot fi foarte multe, difera de la un individ la altul. Se poate discuta despre critica permanenta si lipsa sustinerii din partea familiei in copilarie tinerete, despre definitia esecului, perspectiva fiecaruia asupra esecului, uneori si genetica joaca un rol extrem de important, la fel si perfectionismul si standardele foarte inalte impuse mereu.
Trauma asociata cu esecul va duce probabil la teama de esec, consecintele negative rezultate in urma unui esec din trecut ar putea fi factori de risc pentru teama de esec. Teama de esec e considerata grava si trebuie tratata cand nu mai poti sa iti urmaresti si sa bifezi scopurile si obiectivele in viata.
Ce impact are teama de esec asupra individului si asupra vietii sale? Stima de sine e scazuta mereu, motivatia aproape ca nu exista in niciun scenariu, nu mai inveti lucruri, nu mai incerci lucruri si esti coplesit, te sabotezi de multe ori si ajungi pana la urma si la esec. Apare si rusinea, lipsa de valoare repetata iar si iar, iti protejezi sinele de dezamagiri, de regret, de suparare si tristete.
Tratamentele pentru teama de esec vor fi mereu o combinatie intre psihoterapei si medicamente specifice. Ele vor depinde de modul in care e internalizata si traita aceasta teama de esec, de pacient si de viata sa. Cel mai bun tratament ramane psihoterapia, care te ajuta sa iti controlezi emotiile, comportamentele, gandurile. Terapia cognitiv-comportamentala este folosita adesea pentru teama de esec, se schimba gandurile negative si se identifica si cauzele lor. Reducerea stresului bazata pe constientizare e o alta terapie care ar functiona pentru pacientul cu teama de esec.
Anxietatea si depresia ce vin la pachet cu teama de esec vor fi tratate cu medicamente de sinteza. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) functioneaza bine cand apare si depresia, alprazolamul si lorazepamul sunt eficiente cand avem anxietate de la teama de esec.
Strategiile de gestionare pentru teama de esec dau si ele rezultate. Te gandesti la cel mai „negru” scenariu si pui la punct un plan dinainte pentru a scapa si de anxietate si ajunge sa bifezi obiectivele personale mai usor, te concentrezi pe lucrurile pe care le controlezi. E bine sa planifici din timp, sa ai planuri alternative ca sa ai incredere in tine si sa nu mai fii atat de anxios.
Redefineste esecul, schimba modul in care te gandesti la el. Esecul e parte din viata, deci e bine sa te gandesti si altfel la el si sa inveti din fiecare experienta. Tine minte ca succesul vine dupa o serie de esecuri progresive, doar asa acumulezi informatii noi, abilitati noi, gasesti cele mai bune strategii.
Si foloseste mereu gandirea pozitiva, ajuta foarte mult cand apare teama de esec. Fii optimist ca sa ai si motivatie cat mai mare ca sa iti indeplinesti toate obiectivele in viata.
Cand teama de esec e extrema apare atichifobie, discutam despre fobie deja. Face parte din familia anxietatii aceasta fobie, se manifesta adesea prin comportamente de evitare duse la extrem, procrastinare dusa la extrem. Te paralizeaza efectiv si nu mai poti face nimic in viata personala si profesionala. Atacurile de panica si anticiparea anxioasa extrema fac parte din tabloul manifestarilor fobiei amintite.
Dincolo de tratamente si de psihoterapie, teama de esec e usor de evitat daca avem o educatie sanatoasa, o familie care se ocupa de noi si ne „modeleaza” in asa fel incat esecul sa nu fie niciodata motiv de teama si de anxietate, de depresie. Cu cat avem o familie mai implicata si intelegem de la varste fragede ca esecul este mereu „de partea noastra”, face parte din viata si trebuie sa mai si gresim, nu suntem roboti cu totii, cu atat vom reusi sa depasim mai usor si teama de esec ce va aparea in viata de adult si ne va da „tarcoale” cam toata viata daca nu o gestionam corect si o depasim rapid.