E vara, temperaturile urca lejer pana la 38 de grade si chiar depasesc de multe ori, asa ca nu vrei sa stai in bucatarie cu orele si sa gatesti ceva foarte complicat. Din fericire, cu cateva ingrediente si ceva rabdare vei avea o masa perfecta pentru orice ora din zi. Tot ce ai de facut este sa cauti ingrediente de calitate si sa incerci sa gatesti cat mai simplu si mai gustor. Retetele de mai jos sunt perfecte pentru zilele toride de vara si vor fi apreciate de intreaga familie.
Ce faci vara cand ti-e pofta de un desert sau de un fel de mancare cat mai lejer si plin de vitamine. Cauti rapid cele mai bune retete si le pui in practica. Totul e sa aiba ingrediente simple, sa se gateasca rapid si sa nu ajungi sa pierzi prea mult timp in infernul unei bucatarii incinse de aragaz si de cuptor.
Pentru bucatarii amatori si pentru gospodinele care cauta ceva inspiratie in on-line am pregatit cele mai tari retete racoritoare si bune de vara:
Prajitura delicioasa cu cirese si ricotta. E o prajitura simplu de facut, foarte usoara pentru digestie, este perfecta pentru perioada verii si trebuie neaparat sa o incerci si tu. Pentru ea ai nevoie de sase albusuri de ou, sase linguri de zahar, sase linguri ulei de maslin, sase linguri faina, sase linguri bune de ricotta scursa. Mai adaugi pe lista si o lingurita de praf de copt, cateva picaturi de esenta de migdale, 750 mg cirese cu samburi scosi, un cubulet unt, o lingura de faina, o lingurita optionala de zahar pudra.
Dupa ce ai preincalzit cuptorul bine la, 180 grade Celsius, daca ai cu ventialite, daca nu la o treapa mai mare a cuptorului obisnuit, tapetezi tava cu unt si faina si treci la treaba. Bati albusurile cu mixerul pana cand ai compozitie pufoasa, adaugi si zaharul treptat, galbenusurile ramase de la oua, esenta de migdale si uleiul. La mixer inlocuiesti telul cu paleta, adaugi si branza treptat, praful de copt, faina. Se mai pun si ciresele fara sa ai mixerul in functiune, se amesteca incet cu o spatula curata.
Toata compozitia se va pune cu atentie in tava, se da la cuptor nu mai mult de 45-60 minute, in functie de cuptorul avut. Prajitura se va lasa la racit dupa ce s-a copt bine si s-a rumenit frumos. Se poate adauga zahar pudra inainte de servire si e delicioasa si sanatoasa, ideala pentru zilele toride de vara.
Pate de sardine. E o reteta simpla, adaugi si fenicul si capere ca sa o faci mai deosebita. Vei avea nevoie de urmatoarele: 300 g sardine proaspete, curatate bine, o ceapa mai mare, jumatate bulb fenicul, doua linguri capere sarate, 100 g unt, din care 50 g pentru pate, 50 g merg la sigilare, sare, piper negru, ulei masline extravirgin, lamaie.
Cat timp se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius se pun sardinele in tava de copt cu pielea in sus, se pun si caperele, coaja de la lamaie, feniculul. Se adauga sare si piper, ulei masline. Se da la copt tava 10 minute si se lasa mai apoi la racit.
Sardinele se pun in blender, se adauga ceapa, zeama de lamaie, 50 g unt, se blendeaza pana cand avem o pasta fina. Se asezoneaza compozitia, iar pateul se pune la pastrat in vase speciale.
Celelalte 50 g unt se topesc intr-un vas la foc mic, grasimea sau partea lichida separata se va folosi la sigilare, la vasele unde ai pateul, 0.5 cm de unt clarificat adaugam in fiecare. Pateul se lasa la racit bine 3 ore sau mai mult. Se va servi la temperatura camerei dupa ce e scos de la frigider cu 15 minute inainte de servire.
Sardine cu praz si varza. E o reteta foarte rapida si extrem de buna, se poate servi atat seara, cat si la pranz sau chiar dimineata, daca vreti ceva mai consistent. Ai nevoie de 4-6 sardine, 3 fire de praz proaspat, jumatate de varza, 50 g mazare, 3 fire de marar, 125 ml smantana dulce, 15 g unt, ulei de masline extravirgin, piper, sare, zeama de la o jumatate de lamaie mai mare.
Ca sa obtii cea mai buna mancare cu sardine tai prazul rondele cat mai fine, varza o tai si pe ea fasii de 1 cm. Caleste ce ai taiat in unt, foc mediu, 5 minute, ca sa se inmoaie putin. Adaugi mazarae, lasi sa se mai caleasca 3-4 minute.
Se adauga sare, smantana, dupa care continua gatirea 3 minute. Spre final punem si mararul tocat marunt.
Ne ocupam si de delicioasele sardine, se curatam, spalam, tamponam cu hartie. Se condimenteaza cu piper, sare, dupa gust. Intr-o tigaie cu ulei bine incins prajim putin sardinele, 3-4 minute, foc mare neaparat. Pentru ca sunt mici, subtiri, nu se vor praji pe ambele parti, nu e nevoie.
La momentul servicii avem verdeturi, sardine, zeama de lamaie si ceva marar proaspat tocat si nu ai nevoie de nimic altceva.