Grecia e destinatia de vacanta favorita pentru romani si pentru multi alti turisti din diferite tari. Ai mare, munte, plaja si cazare de calitate, mancare si bautura buna, numeroase modalitati de relaxare si distractie si ajungi rapid pe taram grecesc. Daca de obicei mergi in destinatiile clasice din Grecia, in insule si orase unde sunt foarte multi turisti, anul acesta ai putea sa alegi locuri mai putin cunoscute si frecventate care pot ascunde comori naturale si zone perfecte pentru o vacanta linistita si relaxanta cu adevarat.
Obiectivele turistice mai putin cunoscute din Grecia sunt si o oportunitate sa descoperi adevarata Grecie, o tara care iti poate oferi o multime de motive sa revii an de an. Ai liniste, poti sa mergi in drumetii si sa inoti, sa te bucuri de mai putin zgomot sau deloc si sa fii in permenanta inconjurat de natura, de arhitectura, cultura si istorie locala unica.
Indiferent de alegerile facute trebuie sa stii un lucru: Grecia merita descoperita vacanta cu vacanta daca iti doresti sa fii un explorator care stie totul despre aceasta tara superba. Iata in continuare cateva variante mai putin populare de obicetive turistice, destinatii turistice pe care le poti testa odata ce te-ai hotarat sa iti petreci concediul in Grecia:
Spetses. Este o insula mai putin cunoscuta, perfecta pentru o vacanta sau pentru un city break. Peisajele superbe, strazile pietruite, arhitectura neoclasica, zonele pentru inot, pe toate le vei avea la dispozitie cand ajungi pe insula. Insula parfumurilor sau Pityousa nu permite intrarea masinilor, doar taxiuri si masini de livrari mai vin din cand in cand, plajele cu nisipul fin, porturile superbe, dar si plaja Agia Paraskevi, cu biserica sa unica, ar putea fi oricand destinatii de vis odata ce esti pe insula. Poti vizita Muzeul Bouboulina, Grand Hotel Poseidonion, portul vechi. Ai peste proaspat la discretie, fructe de mare, de care te vei bucura intr-o taverna traditionala.
Lacul Vouliagmeni. Aici ai un adevarat centru pentru sanatate cu spa, bai cu ape minerale, dar si o laguna superba. Laguna e „alimentata” de curenti adusi din si filtrati prin Muntele Hymettus, poate fi folosita fara probleme pentru hidroterapie si fizioterapie. Eczeme, dureri de cap, artrite si lumbago, sciatica, alte afectiuni pot fi ameliorate cu ajutorul apelor lagunei. Nu e un obiectiv turistic pentru aventurieri si pentru cei care vor neaparat adrenalina, dar cu siguranta te vei simti mai relaxat si mult mai bine odata ce ai trecut si pe la acest lac natural si ai testat si apa din laguna.
Tinos. Este inima Cicladelor grecesti. Ai auzit pana acum de Santorini, Naxos, Mykonos, dar Tinos e unic, e un paradis natural care te lasa cu gura cascata mereu si te cucereste de cand ajungi acolo. Poeti, scriitori, filosofi au fost atrasi de Tinos si de peisajele linistite, de sarmul sau unic. Grecii crestin ortodocsi considera insula ca fiind sacra.
Iar pentru cei care sunt in cautarea plajelor goale, Isternia, Apigania si Koumelas vor fi pe lista de favorite cu siguranta. Rohari e o varianta pentru cei care cauta restaurante si baruri si mancare si bautura locala excelenta. Satele cu arhitectura originala, Pyrgos de exemplu, ofera turistilor lectii de arhitectura, istorie si arta, cultura se poate vizita si casa monument a celebrului sculptor Yannoulis Chalepas, dar si Muzeul Mestesugului in Marmura.
Insulele Diapontia. Ai fost poate in Corfu si esti satul de tot ce ofera, il cunosti foarte bine. Othoni, Erikoussa, Mathraki sunt insule din apropiere care merita vizitate, unde e si liniste si nu e aglomeratie deloc. Othoni e recunoscuta pentru vegetatia luxurianta si maslinii de peste 400 de ani, poti inota in zona Aspri Ammos si explora pesterile Calypso. Erikoussa are doar 5 km lungime, deci poti merge in plimbari si te poti relaxa cat doresti in aer curat.
Mathraki este printre cele mai retrase insule din Grecia, este excelenta pentru inot, dar poti sa faci si drumetii-si daca ti-e foame, ti se face sete ai restaurante si baruri mai multe spre deosebire de celelalte doua insule.
Itaca. Da, e acea Itaca din Odiseea lui Homer si daca o vizitezi afli de ce a durat atat de mult ca personajul principal sa gaseasca o cale de intoarcere. Ajungi acolo cu iahtul, capitala e Vathy, pe vremuri cel mai mare port natural din Mediterana. De la cumparaturi si sesiuni de cumparaturi autentice la restaurante cu meniuri locale si internationale, la arhitectura unica, pe toate le vei vedea si admira in Itaca. Muzeul de arheologie te asteapta pentru o incursiune in istoria locuriilor.
Pestera lui Nymph este un obiectiv care nu trebuie ratat. Potrivit legendei, Odiseu a ascuns comorile pe care le-a avut din Razboiul Troian fix in pestera respectiva, deci cine stie, poate gasesti si tu ceva comori. Itaca e paradisul navigatorilor, asa ca vei vedea si ambarcatiuni daca esti pasionat de ele.
Pesterile Amorgos si epavele. Face parte tot din ansamblu de insule Ciclade, are plaje albastre ireale si e locul ideal pentru snorkelling. Peisajul stancos e completat de pesteri ascunse, epave, golfuri superbe, la toate ajungi cu barca sau inotand. Poti sa pescuiesti, peste e destul, poti sa mergi in drumetii pe insula, si daca tot te plimbi nu uita sa vizitezi manastirea Panagia Hozoviotissa, o biserica din secolul 11 construita pe stanca, 304.8 m deasupra nivelului marii. Pentru relaxare si mese cu de toate, localnici primitori mergi la Chora, cel mai mare orasel de pe litoral.
Vergina. E locul in care au avut loc inmormantari ale regilor macedoneni, ajungi rapid acolo daca pleci din Thessaloniki, in cam o ora. Poti vedea tumuli, un fel de morminte in forma de movile, din secolele 11-8 i.Hr., dar si un palat din secolul 4 i.Hr. cu sali de banchet regale si mozaic pe jos.
Muzeul mormintelor regale, construit in 1993, are trei morminte din 300 i.Hr., vezi excavarile facute, picturile de pe ziduri, dar si celebrele artefacte din aur, sticla, fildes, marmura si lemn. Mormantul lui Filip II, tatal lui Alexandru cel Mare, are o fatada in stil doric cu usa din marmura, friza e ionica, pictura principala infatiseaza o vanatoare la care participa Filip si Alexandru Cel Mare si e una dintre putinele picturi grecesti de acest fel ce a supravietuit timpului si degradarii.
Gytheion. E la trei ore de Atena daca mergi cu masina, este un port-oras micut, pe marginea Muntelui Koumaros. Cand ajungi acolo simti ca esti in Grecia reala, mergi pe stradutele inguste, vezi cladiri cu arhitectura superba neoclasica, pe balcoanele oamenilor ai multe flori si ghivece, glastre. Restaurantele si cafenelele sunt in numar foarte mare, ai sansa sa mananci si caracatite la gratar cu un pahar de ouzo la o taverna buna din zona.
In partea sudica a orasului e o insulita micuta, cu pini, Kranai, unde gasesti Muzeul Etnologic, gazduit intr-un turn otoman, si un far de 25 de metri inaltime. In cealalta parte a oraselului descoperi un teatru antic datand din secolul 1.