sâm. mart. 2nd, 2024

soarele apuneCalculul momentului cand soarele rasare sau soarele apune se bazeaza pe situatia ideala in care, in locul geografic pentru care se calculeaza, nu exista munti sau dealuri, iar orizontul este plat si se afla la aceeasi altitudine cu observatorul.

soarele rasareSoarele la rasarit resprezinta momentul in care partea de sus a discului solar devine vizibila, iar soarele apune reprezinta momentul in care Soarele dispare complet sub linia orizontului.

Atmosfera Pamantului refracta lumina solara astfel incat Soarele este mai multa vreme vizibil pe cer decat in cazul in care Pamantul nu ar avea atmosfera. Coeficientul de refractie depinde de conditiile de presiune atmosferica si de temperatura. Acest algoritm foloseste conditiile standard de presiune (101.325 Pascali) si de temperatura (15 grade Celsius). Pentru o presiune atmosferica mai mare decat standard si pentru temperaturi mai mici de 15 grC, refractia atmosferei va fi mai mare si, ca atare, soarele va rasari mai devreme si va apune mai tarziu. Influenta conditiilor atmosferice asupra rasaritului si a apusului este destul de mica, variatiile de timp in functie de factorii atmosferici mai mici de un minut.

Pentru Polul Nord si Polul Sud, calculele nu se pot efectua corect, Soarele fiind aproape de linia orizontului tot timpul in perioada de vara si sub linia orizontului pe timpul perioadei de iarna.

By Renata