mie. nov. 6th, 2024

Mancaruri Sanatoase

  • Mancarea ar trebui sa fie cea mai sanatoasa investitie pentru sanatatea familiei tale.
  • De ce mancarurile sanatoase nu ingrasa. Cei care mananca sanatos, consumand legume, fructe, portii mici de carne de pui.

mancare sanatoasa

Spanacul si somonul sunt doua dintre exemplele de supermâncaruri. in afara acestora, dintre superalimente mai fac parte si unele care in timp au capatat un renume prost, precum ouale.Nu exista o definitie pentru cea mai sanatoasa mâncare iar consumatorii sunt rugati sa nu ia in seama produsele care au imprimate pe ambalaj astfel de mesaje de promovare.
Iata cele mai importante zece superalimente, potrivit nutritionistilor citati de Forbes:
Ciocolata bruta
Mai precis, orice fel de ciocolata care contine cacao in proportie de peste 70 la suta are o valoare nutritionala ridicata. in afara acizilor grasi omega 3, care ajuta la scaderea riscului de boli cardiace, ciocolata contine magneziu, fier si feniletilamina, care produce o senzatie de euforie, similara cu cea simtita de indragostiti.

Mierea bruna
Mierea este considerata ca un aliment hiperglicemic insa cea bruna neutralizeaza nivelul zaharurilor, potrivit nutritionistului Steven G. Pratt. De asemenea, are proprietati anti-inflamatorii si contine anti-oxidanti, care ajuta creierul dar si inima.

Avocado
Fructul este bogat in potasiu (care ridica riscul hipertensiunii arteriale), vitaminele B si E (lupta impotriva bolilor cardiovasculare), si vitamina K (care imbunatateste sanatatea oaselor).
Dovleacul
Contine antioxidanti precum carotenoidul, luteina si zeaxantin, care ajuta la prevenirea cataractelor.
Ceaiul negru
Cu toate ca ceaiul verde este considerat mai sanatos, ceaiul negru, folosit cu preponderenta de cultura vestica, previne dementa si coboara nivelul colesterolului.
Oul
Acest aliment a fost asociat multa vreme cu nivelul ridicat al colesterolului, insa, studii recente au descoperit ca acest lucru este complet fals, sustin specialistii citatti de Forbes. Un ou contine in medie 1,5 grame de grasime saturata, vitamina D (pentru intarirea oaselor), sulf si alte minerale, excelente pentru unghii si par.
Scortisoara
Ajuta la incetinirea procesului de imbatrânire.
Pasta de tomate
Ajuta la prevenirea cancerului de prostata.
Afinele inghetate
Fructele sunt pline de vitamina C si de antioxidanti care ajuta la o mai buna functionare a creierului.
Wasabi
Wasabi este o radacina mica si verde, un condiment puternic, consumat de obicei cu sushi. Are proprietati antibacteriene si care previne ulcerul, astmul, cariile dentare.

Invata sa-ti echilibrezi viata

Cheia unei mai bune stari de sanatate consta in aflarea diferentei dintre nutrientii sanatosi si cei nesanatosi. Facand doar cateva schimbari usoare in alegerea alimentelor, vei reusi sa aduci o imensa imbunatatire starii de sanatate, a nivelului energetic si iti vei prelungi viata.

  • proteinele sanatoase asigura organismului nostru amino acizii de care acesta are nevoie pentru a construi si a reface masa musculara, pielea, parul si unghiile si au un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si substante chimice. Cele mai bune surse sunt: somonul, fasolea, legumele, produsele din soia, semintele (de floarea soarelui si dovleac), alunele, migdalele, nucile si untul de arahide.
  • proteinele nesanatoase sunt pline de grasimi saturate, colesterol, hormoni sau antibiotice – cum ar fi carnea de vita, de miel, sunca, salamul si cremwurstii. In timp ce furnizeaza organismului amino acizi, aceste alimente ingroasa arterele si compromite buna functionare a sistemului imunitar.
  • grasimile sanatoase sunt grasimi nesaturate (mono si poly) si acizii grasi omega 3 si omega 6. Cele mai bune surse ale acestor grasimi sunt: uleiul de masline extravirgin, nucile si semintele de in. Acestea ajuta organismul sa absoarba micronutrientii antioxidanti cum ar fi vitaminele A, E, D si K si licopenul.
  • grasimile nesanatoase sunt grasimi saturate cum ar fi: untul si margarina. Aceste grasimi contribuie la aparitia afectiunilor inimii, infarturilor, nivelului crescut de colesterol si a nivelui de trigliceride, hipertensiunii si obezitatii.
  • carbohidratii sanatosi sunt bogati in fibre si sunt considerati carbohidrati complecsi. Cele mai bune surse includ: ovaz, orezul brun, cerealele integrale, broccoli, dovlecel, legumele cu frunze verzi, cartofii, fasolea si toate fructele. Acestea ajuta la scaderea colesterolului, ajuta digestia, regleaza nivelul de zahar din sange si a nivelului de insulina si reduce consumul de calorii.
  • carbohidratii nesanatosi sunt bogati in zahar si se numesc carbohidrati simpli, cum ar fi bomboanele, painea alba, apa gazoasa, inghetata, tortul si prajiturile. Acestea cresc nivelul zaharului in sange si al insulinei si ajuta la absorbtia caloriilor.

By Renata