vin. mart. 29th, 2024

Doresti sa beneficieazi de conditiile preferentiale din cadrul programului „Prima Casa”?

Banca Transilvania ofera credite in Lei si in Euro, in cadrul acestui program.
Avantaje
Cat costa?
Cum aplici?
Aplica online

Valoarea maxima
Pana la 95% din valoarea investitiei, max. 57000 Euro sau echivalent Lei
Perioada de creditare
Pana la 30 de ani

Comision de analiza
Comision de rambursare anticipata

Avantaje
•    Grad de indatorare de pana la 60%
•    Flexibilitate in analiza dosarului
•    Costuri foarte avantajoase
•    Nu se solicita asigurare de viata/deces
•    Evaluarea va fi realizata gratuit de catre un evaluator al BT
Cat costa?
•    Avans: – 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 Euro
– 3.000 eur (in echiv.lei) plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 EUR, daca pretul este mai mare de 60.000 EUR (in echiv.lei)

•    Depozit colateral pentru garantarea dobanzii: 3 rate de dobanda
•    Dobanda: – ROBOR 3M + 0 pp = 10,23%, pentru creditul in Lei;
– EURIBOR 3M + 4,00 pp = 5,099%, pentru creditul in Euro
•    Taxa de gestiune lunara: 0,2%/luna pentru creditul in Lei;
0 pentru creditul in Euro
•    Comision de rambursare anticipata: 0
•    Comision de gestiune datorat FNGCIMM: 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii
•    Comision unic de analiza pentru emiterea unei promisiuni de garantare*: 0,15% aplicat la valoarea promisiunii unilaterale de creditare emisa de banca
•    Asigurare imobil**

* Se solicita doar pentru imobilele in constructie aflate in rosu
** Asigurarea locuintei achizitionata impotriva tuturor riscurilor. Drepturile de despagubiri vor fi cesionate in favoarea Statului Roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.

In calculul dobanzii se ia in considerare EURIBOR 3M/ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior. Actualizarile ulterioare ale ratei dobanzii se vor face trimestrial, in functie de EURIBOR 3M/ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.
Garantii:
•    Ipoteca de rang I asupra locuintei finantate prin credit, cesionata in favoarea Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor.
•    Depozit colateral la BT pentru garantarea dobanzii, valabil pe toata perioada de creditare, in valoare egala cu 3 rate de dobanda
Cum aplici?
Documentele necesare:

•    Declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, data in forma autentica privind faptul ca la data intrarii in vigoare (04.06.09) a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima casa”, nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar (in original)
•    Cererea de credit
•    Bugetul de venituri si cheltuieli al familie
•    Copii ale actului de identitate (BI/CI) al solicitantului si al sotiei/sotului, si dupa caz, codebitorului
•    Certificat de casatorie (daca este cazul)
•    Declaratia pe proprie raspundere, privind valoarea angajamentelor de plata ale acestuia si ale familiei sale si in mod special a celor devenite exigibile si neonorate la scadenta si litigiile cu tertii, la care se pot solicita copii ale unor documente cum sunt: contracte de credit, contracte de leasing, contracte de cumparare in rate a unor bunuri de folosinta indelungata, copii ale altor angajamente de plata si declaratia privind apartenenta la grup – sot/sotie, si dupa caz, codebitor (in original)
•    Acord consultare CRB – solicitant si sotie/sot (chiar daca nu participa cu venituri) si dupa caz, codebitor
•    Acordul de transmitere, prelucrare si consultare a informatiilor la Biroul de Credit solicitant si sotie/sot (chiar daca nu participa cu venituri), si dupa caz, codebitor
•    Declaratie pe propria raspundere, semnata in fata functionarului BT, prin care isi asuma obligatia de indeplinire a criteriilor de eligibilitate ale programului ( numai pentru beneficiarii care achizitioneaza locuinte care urmeaza sa se construiasca sau locuinte aflate in faza de constructie „constructii la rosu”- la momentul solicitarii promisiunii unilaterale de creditare) – in original
•    Documente care sa ateste veniturile luate in considerare
•    Fisa fiscala
•    Documente care sa ateste existenta aportului propriu
•    Documente din care sa rezulte valoarea bunului pentru care se solicita creditul:
– Copia actului de proprietate al vanzatorului asupra imobilului ce face obiectul vanzarii;
– Extras de Carte Funciara (in original);
– Declaratie pe proprie raspundere a vanzatorului in care sa se precizeze, ca imobilul nu este revendicat conform Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, si nu exista alte litigii in desfasurare in legatura cu acesta (original);
– Antecontractul de vanzare – cumparare a locuintei/contractul de constructie incheiat cu o societate de constructii (dupa caz) – (copie certificata);
– Contractul de vanzare cumparare autentificat, incheiat cu persoana fizica sau juridica care vinde locuinta, in care se precizeaza valoarea la care s-a efectuat vanzarea, adresa acesteia / amplasarea acestuia, modalitatea de plata si valoarea achitata ca avans ;
•    Raportul de evaluare a imobilului cu care se garanteaza creditul
Programul „Prima Casa” respecta toate normele Uniunii Europene privind acordarea garantiilor de stat, sistem prevazut si in Legea bugetului de stat, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
„Ne incadram in toate normele Uniunii Europene”, a spus Boc raspunzând unei intrebari a presei pe aceasta tema.
intr-o conferinta de presa sustinuta ulterior, seful Guvernului a aratat ca astfel de informari intre autoritatile române si oficialii CE reprezinta o procedura fireasca si ca statul va pune la dispozitia Comisiei toate datele solicitate.
Comisia Europeana a cerut, recent, autoritatilor române informatii referitoare la programul „Prima Casa” , a declarat, joi, purtatorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, adaugând ca „nu este vorba despre vreo problema, ci de o solicitare de rutina”.
Primul contract de achizitionare a unei locuinte prin programul „Prima Casa” a fost semnat miercuri, reprezentantii Guvernului anuntând ca vor semna in aceasta saptamâna conventia de garantare a creditelor cu toate bancile selectate.
Peste 20 de banci sunt interesate si si-au depus ofertele finale la Ministerul de Finante.
Dobanzile variaza intre 5 si 14% pentru imprumuturile in euro.
Deci la cea mai mica dobanda o familie cu venituri de 1800 de lei poate imprumuta cu usurinta 30.000 de euro pentru care va plati o rata lunara de 184 euro. Pentru un imprumut de 60.000 de euro, venitul minim necesar este de 3100 de lei, cu o rata de 370 euro.

Pentru imprumuturile in lei, ofertele bancilor pleaca de la 13% si ajung la 24%. Asa ca la o dobanda de 13%, pentru echivalentul in lei a 30.000 de euro, banca va cere un venit minim de 2200 de lei. Iar pentru echivalentul a 60.000 de euro o familie trebuie sa castige cel putin 4500 de lei din care va da la banca in fiecare luna aproape 2300.
Ce conditii ar trebui sa indeplineasca toti cei care vor sa isi ia un astfel de credit?
„Nu detin in proprietate o locuinta si nici nu au in derulare un credit ipotecar precum si sotii care nu detin in comun sau individual o locuinta si care nu au un derulare un credit ipotecar”, a declarat Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.
In urmatoarele doua saptamani, Guvernul va selecta si ce banci se califica.
Traian Basescu le-a reamintit miercuri bancherilor ca autoritatile au facut totul posibil pentru a relansa creditarea si ca pasul urmator trebuie facut de banci.
In cadrul programului „Prima Casa” bancile nu vor cere un avans mai mare de 5% din valoarea creditului si nu vor percepe comisioane de rambursare anticipata.
Avantajele si dezavantajele programului „Prima casa”
Nu este de ajuns sa obtii un credit care sa acopere pretul de vânzare al locuintei. Achizitia unei locuinte presupune o serie de cheltuieli suplimentare. Programul „Prima casa” a permis reducerea acestor costuri insa presupune si plata unui comision in plus fata de un credit ipotecar clasic.
Fondul National de Garantare a Creditelor percepe un comision de administrare a creditului ipotecar „Prima Casa” de 0,37% pe an din imprumutul contractat, adica 210 euro pe an pentru imprumutul maxim, de 57 000 de euro.
in cazul unui credit normal acest cost nu exista. La un credit de 57.000 de euro, taxele notariale pot ajunge la 850 de euro. Onorariile percepute pentru locuintele din programul „Prima Casa” sunt cu 30% mai mici, ceea ce inseamna o economie de circa 250 de euro.
Evaluarea imobilului trebuie suportata de beneficiar si costa pâna la 150 de euro indiferent daca imprumutul este sau nu garantat de programul „Prima Casa”. Asigurarea locuintei se plateste, de asemenea, in ambele cazuri si costa in jur de 180 de euro pe an.
Comisioanele bancii sunt mult mai mici in cazul creditului „Prima Casa”, adica 50 de euro pe luna in loc de 85 de euro. De asemenea nu se mai plateste comisionul de rambursare anticipata. E unul dintre principalele avantaje ale programului „Prima Casa”. Plata in avans a unui credit de 50 000 de euro ajunge la 1500 de euro, bani platiti fara a obtine nimic in schimb.
Garantia statului pentru creditele contractate prin Programul „Prima Casa” se va aplica, in limita sumei de 60.000 euro, nu doar pentru locuinte finalizate si inscrise in Cartea Funciara, ci si pentru case neterminate, aflate in faza de constructie, sau in stadiu de proiect si care urmeaza sa fie construite.

In situatia achizitiei unei case care urmeaza sa fie construita sau a unei constructii „la rosu”, beneficiarul va depune la banca participanta la program o cerere de finantare insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei sau va prezenta contractul incheiat cu o societate de constructii. Banca va emite in acest caz o promisiune unilaterala de creditare, respectiv un document prin care finantatorul isi exprima disponibilitatea de a acorda o finantare unui beneficiar care, la data acordarii, trebuie sa se incadreze in conditiile de eligibilitate ale programului. Documentul va avea valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar care nu va depasi 18 luni. In cadrul programului nu sunt acceptate locuintele construite in regie proprie.
Radu Zilisteanu, analist imobiliar, considera ca, desi programul a fost extins, sansele de obtinere a creditului sunt mici pentru noile categorii incluse. „Termenul mentionat in normele de aplicare ale programului, de 18 luni pentru perioada de constructie, nu ii avantajeaza pe cei care au casele in stadiu de proiect. Oricum, finantarea cade cumva tot in sarcina dezvoltatorului imobiliar.

Sumele necesare construirii sunt avansate de dezvoltator si abia la sfarsit, in baza procesului-verbal de receptie, se dau banii de catre banca. E mai usor sa achizitionezi de pe piata o locuinta gata finalizata, prin Programul «Prima Casa», decat sa aplici in cadrul aceluiasi program pentru o locuinta in faza de proiect sau neterminata”, a precizat Zilisteanu. In momentul in care locuintele sunt finalizate, promisiunile de creditare si de garantare se transforma intr-un contract de garantare, iar beneficiarul intra in posesia banilor pentru a putea plati constructorului locuinta, care devine ipoteca de gradul I in favoarea Ministerului Finantelor.

Persoanele care vor lua credit prin Programul „Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an la credite in euro, respectiv ROBOR plus maximum 2,5%. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Pentru achizitionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor, va trebui achitat un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro. Daca pretul locuintei depaseste 60.000 euro, beneficiarul va achita un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro.

By Renata