Mircea Badea va trebui sa stea izolat, fiind suspect de gripa porcina. Desi este ferm convins ca nu este infestat cu virusul AH1N1, Badea a semnat un „angajament” prin care se obliga sa stea in casa. In consecinta, in aceasta seara nu va prezenta „In Gura Presei”, insa va intra in direct, prin legatura telefonica, in cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, dar si la radio.
Prezentatorului i-au fost recoltate probe, din care au rezultat unele simptome ale bolii, iar altele s-au infirmat. Rezultatul analizelor le va primi abia maine in jurul pranzului. „Sunt aproape convins ca nu am gripa porcina si ma enerveaza foarte rau ca trebuie sa stau izolat”, scrie Mircea Badea pe blogul sau.
Publicatia US News&World Report a pregatit o lista cu lucrurile care se stiu pana acum cu certitudine despre epidemie si ce e de facut pentru a preveni infectarea sau pentru a trata imbolnavirea.
1. Cum difera gripa porcina de cea „obisnuita” si de cea aviara?
Aceasta este o gripa noua, care include segmente de virus uman, porcin si aviar. De vreme ce este noua, oamenii nu au imunitate la ea.
2. Care sunt simptomele?
Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculaere. In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile. Cei mai expusi sunt cei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, a caror sistem imun puternic reactioneaza virulent la virus.
3. Cum iti dai seama daca cineva care sta langa tine are gripa porcina?
Nu poti sa-ti dai seama. Daca stai langa cineva care tuseste sau are simptomele prezentate mai sus, e mai bine sa pastrezi o distanta sigura – cam la 2 metri, spun expertii, departe de picaturile de saliva expulzate atunci cand cineva tuseste, stranuta sau vorbeste.
4. Ai nevoie de o masca precum cele purtate in Mexic?
Doar daca ingrijesti o persoana bolnava de gripa porcina sau ai contractat.
*************************************************************************************************************************************************************************************
10 Reguli pentru a incerca sa evitati gripa
1. Dormiti mai mult!
Cu cat portia de somn e mai scurta, cu atat imunitatea este mai scazuta. In timpul somnului, organismul nostru se lupta si elimina microbii care pot afecta sanatatea. Unui adult ii este recomandat sa doarma cel putin opt ore pe zi in aceasta perioada, iar un copil are nevoie de 12-13 ore de somn. Puneti-va familia la culcare mai devreme si o sa aveti o toamna linistita din punct de vedere medical!
2. Incepe dimineata cu o inviorare ca la carte!
Exercitiile fizice cresc puterea celulelor care combat bolile. Puteti incepe cu cateva genoflexiuni, pentru ca apoi sa trecem la exercitii mai complicate, sau sa dansati pret de cateva minute.
3. Declarati razboi bacteriilor!
Asigurati-va ca atat voi, cat si intreaga familie aveti in permanenta mainile curate, spalate cu sapun dezinfectant. Renuntati la produsele de igiena foarte cremoase, foarte hidratante, dar care nu lupta atat de eficient impotriva microbilor. Optati insa pentru sapunuri care au strict scopul de a dezinfecta! Mai mult, incearcati sa mentineti sapunul pe maini timp de 10 secunde, iar in buzunare este de preferat sa aveti mereu cateva servetele umede.
4. Beti mai multe lichide!
Toata lumea stie ca atunci cand esti bolnav trebuie sa bei foarte multe lichide. Dar, eficient este sa le bei pentru a preveni boala. Consumand cat mai multe fluide, veti mentine tesuturile cailor respiratorii moi, prevenind astfel ca microbii sa patrunda in corpul dvs. Hidratarea stimuleaza si imunitatea corpului tau, facandu-o sa functioneze perfect!
5. Aerisiti incaperea!
Deschideti geamurile zilnic si improspatati casa. In aerul inchis se aduna particule de praf, dezvoltandu-se in microbi. Geamul permanent inchis este raspunzator pentru migrene, pentru piele aspra si, in final, pentru gripa.
6. Lasati temperatura mai mica!
O casa supraincalzita promoveaza aerul uscat, mediul perfect pentru virusuri. Atunci cand membranele nasului, gatului si gurii sunt uscate, ele pot mentine microbii foarte bine. Foloseste un umidificator in casa, care iti va oferi aerul necesar sanatatii tale. Se gasesc in orice farmacie sau, ca o ultima solutie, poti pune un vas cu apa pe calorifer.
7. Relaxati-va!
Iesiti la plimbare in parc alaturi de familia dvs. sau mergeti pe jos pana la serviciu sau la magazinul alimentar, daca distanta nu este greu de parcurs. Putina meditatie, relaxare si un pic de exercitiu va vor oferi, pe langa o minte limpede, si un organism puternic.
8. Mancati mai sanatos!
Consumati morcovi, kiwi, stafide, fasole verde, portocale, capsuni, iar acestea iti vor stimula fitonutrientii de vitamina C si carotenoide! Legumele precum broccoli, varza de Bruxelles si conopida sunt surse dezinfectante ale trupului.
9. Consumati mai putine dulciuri!
Zaharul produce acid in corpul tau, iar acesta va fi preocupat in lupta cu acesta, decat in lupta cu microbii. Mancati mai putine dulciuri, suplimentand nevoia de zahar cu fructe.
10. Luati suplimente!
Doctorii spun ca majoritatea copiilor nu primesc micronutrientii de care au nevoie din ceea ce mananca, deci organismul lor este mai slabit decat ar trebui sa fie. De aceea, atat copii, cat si adultii, au nevoie de suplimente zilnice de vitamina C, de calciu si de magneziu.