Sun. Dec 3rd, 2023

Carnea de vita este o carne usoara, foarte buna, se gateste lent si se poate folosi la foarte multe preparate din bucataria traditionala si internationala. De la vita putem sa manacam inclusiv coada, mai ales ca are un gust foarte bun si o textura deosebita cand e gatita corect. Coada de vita sau de vitel este un ingrediente foarte versatil, este usor de pregatit, nu trebuie sa te chinui prea tare la gatire, iar supele si ciorbele obtinute din ea sunt delicioase si pe placul intregii familii.

E dificil sa pregatesti mereu diverse feluri de mancare pentru familie care sa fie si pe placul tuturor si sa fie cat mai simplu de facut. In momentul in care nu mai ai idee ce fel de supe sau ciorbe sa faci poti sa iti faci rost de o coada de vita sau de vitel si de legume proaspete pentru o supa sau o ciorba cu un gust unic.

Carnea de vita e si asa plina de nutrienti si de vitamine, are o textura placuta dupa gatire, e foarte hranitoare si usoara, insa coada de vita sau de vitel aduce ceva in plus in farfurie prin textura unica si gustul inconfundabil. Daca stii sa o gatesti si ai rabdare vei obtine cea mai buna supa sau ciorba pe care ai mancat-o pana acum.

Ca sa faci cea mai buna ciorba din coada de vita vei avea nevoie de cateva ingrediente simple. In primul rand coada de vita taiata este necesara, cam 1.2 kg, o ceapa, un morcov sau doi, trei cartofi mari, o rosie, trei linguri zarzavat facut in casa, jumatate de kilogram de bors de casa, taitei, sare si piper, patrunjel verde pentru gustul final inconfundabil.

Dupa ce ai adunat toate ingredientele se spala coada bine, carnea si se pune la fiert in apa cu sare, se da in clocot bine. Se arunca o apa, se spala oala, se spala si carnea, punem iarasi carnea la fiert, coada de vita. Coada de vita se fierbe mai greu decat orice carne, deci va fi nevoie de 90 de minute ca sa fie patrunsa bine.

Cand totul fierbe bine se poate adauga si ceapa, morcovul tocate, taiate mai mic, dupa un clocot se adauga si cartofii taiati in cubulete mici, rosia sau rosiile taiate tot in cuburi si lingurile de zarzavat de casa. La final, cand totul fierbe bine se poate pune borsul dupa ce a fost dat in clocot in prealabil si taietii, sarea. Se lasa la foc mic 20 de minunte si la inchiderea focului se pune si patrunjel pentru o aroma perfecta. La servire se recomanda smantana, daca vrei sa ai o ciorba mai grasa sau poti sa o servesti fierbinte si fara smantana.

Daca preferi supa in loc de ciorba din coada de vita, foarte gustoasa si ea, o poti pregati rapid cu doar cateva ingrediente proaspete de baza. Desigur, si aici incepi cu o coada de vitel de preferat, ca sa fiarba mai repede, adaugi opt morcovi pe masa si doua radacini de patrunjel proaspete, doi cartofi mari, o telina, o ceapa rosie, niste piper, o lingurita, sa fie boabe si doua foi de dafin. Inchei lista de ingrediente pentru supa din coada de vitel cu doi catei de usturoi, patrunjel verde proaspat tocat, iar pentru galuste, pentru ca e foarte buna daca le ai si pe ele, vei avea nevoie de trei oua, o lingura de ulei, cinci linguri de gris si niste sare.

Curatam si spalam bine legumele, coada o spalam si o fierbem bine portionata ca sa incapa in oala. Intr-o oala incapatoare adauga sarea, legumele, carnea de vitel, condimentele. Se lasa la fiert, de preferat intr-o oala cu presiune ca sa nu te complici prea tare cu ore intregi de fiert. Daca preferi varianta de fierbere clasica va trebui sa schimbi o apa si sa fierbi coada cel putin trei ore ca sa fie moale la servire.

Pentru galuste vei bate ouale spuma, se adauga ulei, sare, gris, se amsteca si se da totul la rece, se fierb galustele formate fara sa fie sfaramate in supa. Galustele facute se duc pe fundul oalei. Se opreste la final focul si se toaca si patrunjelul, care va fi presarat in ploaie fix dupa ce se opreste fierberea. Se poate pune la supe, ciorbe din coada de vita, vitel si orez, suc de rosii de casa pentru gust si culoare, taitei cumparati sau de casa. Ciorba merge bine si cu ardei iute pentru cei care prefera ceva mai picant.

Nu iti fie teama sa incerci retetele de ciorba sau supa din coada de vita sau de vitel din cauza timpului de fierbere ceva mai mare ca la o carne obisnuita. Poti sa folosesti oale din inox sau oale sub presiune, oale speciale de gatit electronice ca sa te ajute cu timpii de gatire. Insa daca ai timp e si pacat sa nu o gatesti lent si sa descoperi la final ca tot efortul tau a meritat si gustul obtinut e perfect, iar cei care o mananca te vor aprecia cu siguranta pentru ce ai facut pentru ei.

By Mimo