Il gasim pe fiecare masa de sarbatoare, alaturi de cozonac si prajituri, il putem face rapid si cand ne e pofta de ceva dulce si bun, simplu de pregatit in doar cateva minute. Checul, despre el e vorba, este o prajitura „universala”, cu o compozitie pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Are doar faina, unt, oua, ceva zahar, praf de copt si alte ingrediente „secrete” pe care le adauga fiecare dupa gusta.
Forma checului nu e atat de importanta, unele gospodine fac chec in forme dreptunghiulare, altele in forme rotunde, ovale. In chec punem si cacao multa, fructe confiate, rahat sau nuci, chiar si stafide sau alte fructe de sezon.
Cele mai bune retete de chec si cele mai gustoase sunt cele cu ingrediente cat mai putine si coacere lenta. Ca sa nu mai cautati retetele perfecte de chec data viitoare cand vreti sa va indulciti familia si prietenii, invitatii, am pregatit cele mai bune, simple si gustoase retete de chec clasic.
Chec fara praf de copt reteta bunicii. Iese pufos, are gust foarte bun, daca vrei pui si fructe proaspete, uscate, fructele din compot merg de minune. Iei zece oua, zahar, 300 g cantarite, unt sau ulei 100 g, faina de calitate, 250 g, cacao, 250 g, lapte cu continut redus de grasime, 100 g. Adaugi la lista de ingrediente sarea si aromele necesare, vanilie, portocala sau chiar rom.
Se sparg ouale, se adauga sarea peste galbenusurile separate, se bat bine, dupa care se bat si albusurile cu zahar adaugat, asteptam pana se formeaza o spuma care trebuie sa fie tare si sa straluceasca. Revenim la galbenusuri, punem coaja de portocale rasa, vanilie, zahar vanilat si amestecam totul bine. La galbenusuri punem unt sau ulei, ca la maioneza, treptat, dupa care vine si randul laptelui sa fie adaugat. Peste albusuri se adauga acest amestec minunat si se omogenizeaza totul.
Compozitia alba are nevoie de 180 g faina, cea neagra, colorata are nevoie de 70 g faina si cacao. Se pune amestecul pe rand in tava cu hartie de copt, in straturi, unul cu o compozitie alba, altul cu o compozitie colorata. Tava se da repede la cuptorul incins la 200 grade Celsius, preincalzit neaparat. 40 de minute si e gata. La final se scoate si se pudreaza din belsug cu zahar vanilat.
Chec cu nuci si dovleac. E ceva mai complexa decat precedenta, asa ca ai nevoie de patru oua, de faina alba, 60 g, zahar, 150 g cantarit bine, unt topit 50 g, sare, jumatate lingurita praf copt, vanilie, lapte degresat 50 ml, dovleac ras, 200 g cantarite, miez de nuca de calitate, 100 g.
Pregatirea checului e la fel ca la reteta anterioara pentru inceput. Separam albusul de galbenus, galbenusurile se bat cu sare, albusurile se bat bine pana la spuma, se adauga zahar, pana cand avem o spuma batuta bine, tare si stralucitoare. Revenim la galbenusuri, care se amesteca cu unt topic, vanilie, lapte, scortisoara, daca avem, lapte, nuca, dovleac. Jumatate din albusul spuma se toarna acum peste galbenusuri si se amesteca, dupa care vine si restul de albus spuma si se omogenizeaza totul.
Se pune si faina, praful de copt, aluatul e deja gata si e fin. Nu ne mai ramane decat sa turnam compozitia in forma dorita, cu hartia de copt aferenta, sa dam la cuptor checul, cuptorul sa fie preincalzit si adus la 200 grade Celsius. Se gateste 30-40 de minute la foc lent. Checul se verifica doar dupa 25 de minute de coacere. La final pudram bine checul cu zahar pudra, cu ceva scortisoara daca vrem, si se decoreaza, dupa gust, cu frisca, alte tipuri de creme rapide. Cu niste inghetata de vanilie si niste frisca vanilata este bestial!
Chec delicios cu portocale proaspete. Pentru aceasta delicatesa e nevoie de ceva timp pentru pregatirea aluatului si de sase oua, unt, 50 g, zahar, 180 g, faina de calitate, 230 g, suc de portocale natural, stors, 100 ml, coaja de portocala, praf de sare, o lingurita de vanilie. Stii deja schema pentru chec: separi albusul si galbenusul, galbenusul e amestecat cu sare, albusurile se bat bine pana se fac spuma, adaugi zahar si il dizolvi bine in albusuri. Revii la galbenusuri, pui unt topic, amesteci ca la maioneza, pui si vanilie, suc de portocale stors. Iei albusurile spuma si le pui usor peste galbenusuri.
Razi coaja de la o portocala zdravana, adaugi rapid peste albusuri si galbenusuri, dupa care amesteci totul pana la omogenizare. Vii si cu faina si amesteci iar, mereu de jos in sus, tine minte asta. Cand avem aluatul perfect in turnam in forma unsa bine si tapetata din belsug cu faina, cu hartie de copt, dupa preferinte.
Se da compozitia in cuptorul preincalzit la temperaturi de 180 grade Celsius sau 190 grade Celsius, foc mediu, depinde ce cuptor ai. De abia dupa 30 de minute se verifica usor checul daca e facut, patruns bine. Daca vrei il pudrezi bine cu zahar… pudra, pui si glazura de cicolata, din ciocolata topita si unt in proportii 50 g, respectiv 25 g, sau si mai bine adaugi glazura din suc de portocale-iei zeama de portocale, amesteci cu zaharul pudra de calitate pana cand ai o crema. Glazura, oricare ar fi ea, trebuie lasata la intarit. Deasupra se rade si ceva coaja de portocala, dar e optional. La interior poti sa pui si frisca batuta vanilata sau ceva crema de vanilie de casa. Nici la acest chec nu e nevoie de praf de copt, doar de albusurile foarte bine batute si iti va iesi delicios de perfect😊.