E toamna si e anotimpul perfect sa experimentezi in bucatarie si sa redescoperi cele mai delicioase retete. Nu mai e cald tare, asa ca poti gati tot ce vrei si te poti rasfata cu cele mai interesante retete cu ingrediente pe care le gasesti doar in acest sezon.
Daca nu stii ce sa le mai faci celor dragi ca sa ii uimesti si vrei sa ai o alimentatie variata si bogata in vitamine si minerale cartea de bucatare are o multime de surprize pentru tine. Dintre sutele de retete de toamna pe care le poti pregati am ales cele mai bune trei retete de toamna care vor incanta papilele gustative ale familiei si prietenilor si care sunt foarte usor de facut chiar si pentru un bucatar amator.
Delicioasa salata cu prune. Prunele nu sunt doar pentru magiun si pentru prepararea bauturilor alcoolice, le putem folosi si in mancare, in special in salate sau alaturi de carne de calitate. Salata de prune este cea mai buna alege daca ai o friptura de porc bine rumenita, niste fructe de mare sau poate o friptura suculenta de pui de tara.
Ca sa o pregatesti ai nevoie de niste prune taiate cu grija in sferturi, de rosii cherry proaspete, vreo 7-8, pe care le vei taia in jumatate, branza de capra bine faramitata, sare si ceva piper, o lingurita rasa mustar, cimbru proaspat tocat, doar o lingurita, chives maruntit sau rucola, tot o lingurita si otet balsamic, o lingura. Mai adaugi si trei linguri ulei masline, patru bucati de sfleca rosie micute si doi ardei grasi sau capia, de care iti plac.
Mai intai se coc ardeii, se curata bine si se taie felii subtiri. Se fierbe in paralel si sfecla, sa feliaza si se lasa la racit. Pentru dressing se foloseste uleiul, otetul, mustarul, cimbrul, chives, sarea si binenteles piperul. Dressingul se amesteca cu sfecla si se lasa 15 minute sa se patrunda bine aromele.
Se adauga intr-un bol sfecta cu trei linguri dressing, fasiile de ardei copt, prunele taiate sferturi, rosiile cherry, branza si ce a mai ramas din dressing. Se serveste imediat pentru a te bucura de vitamine si minerale din belsug.
Supa crema de dovleac. E vedeta toamnei si o poti pregati foarte usor. Ai nevoie doar de un kilogram de dovleac taiat mai apoi bucati, jumatate de lingura de sare, 400 ml supa de pui proaspata, doi morcovi si o ceapa mai marisoara, doua linguri unt, 200 ml smantana.
Cuburile de dovleac le pui la fiert, ceapa taiata marunt si morcovul feliat vin si ele peste cuburi, se toarna supa de pui si se lasa la fiert la foc mediu pana cand se inmoaie toate ingredientele. Se dau legumele fierte cu tot cu zeama prin blender, se adauga untul, se amesteca bine in blender totul pana cand pasta e groasa, se adauga si smantana pentru gust si consistenta.
La servire supa crema de dovleac va avea si ceva smantana si crutoane, dar si niste patrunjel verde tocat sau frunze. E o masa usoara, sanatoasa, are multe vitamine si legume si mirosul va fi demential.
Tarta cu dovleac si nuci. E desertul preferat pentru toata familia mai ales toamna, cand ai la dispozitie toate ingredientele. Ca sa pregatesti tarta vei avea nevoie de: 150 g nuca miez, un sfert lingurita sare, o lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa, un sfert coaja de lamaie, o lingurita extract vanilie, 45 g unt topit si racit apoi, trei oua batute, 100 g zahar, scortisoara dupa gust, praf de nucsoara, doua linguri smantana, un nou batut, 150 g piure dovleac, doua linguri zahar brun.
Intai pregatesti aluatul cu 200 g faina alba, sare, 115 g unt fara sare, 50 g zahar, un ou batut. Stii deja sa faci aluatul cu siguranta: untul si zahar sunt omogenizate la blender sau intr-un bol, manual, astepti sa se topeasca zaharul. Adaugi imediat oul, amesteci bine, adaugi faina omogenizand treptat compozitia. Se lasa aluatul format 30 de minute la frigider, dupa care se intinde pe tava unsa cu unt. Inteapa bine tot aluatul cu furculita, lasa iar la frigider 30 de minute inainte sa il dai la copt.
Se incinge cuptorul la 180/190 grade Celsius, peste aluatul din tava se pun greutati si hartie de copt ca sa nu creasca rapid aluatul. Coacerea are loc doar 20 de minute, se scoate, se iau greutatile de pe aluat, se mai lasa iar 5 minute la cuptor. Aluatul e scos la final din cuptor si lasat la racit.
Pentru uplutura vei folosi piureul de dovleac, smantana, un ou, doua linguri zahar brun, scortisoara si evident, nucsoara. Pe toate le amesteci bine si le omogenizezi, se pun 200 g zahar, 3 outa batute, vanilie, unt, sare, coaja si suc de lamaie proaspat stors. Se pune intai dovleacul si peste amestecul cu nuca. Totul se da la cuptor 30-35 de minute. Se scoate tava cu tarta si se lasa la racit. Se serveste cand e inca un pic calduta pentru a te bucura de arome si de textura perfecta.