vin. sept. 13th, 2024

Am auzit cu totii de cele sapte minuni ale lumii, insa in afara de ele exista si numeroase minuni ale naturii. Amplasate peste tot prin lume, minunile naturale reusesc sa surprinda de fiecare data si sa fascineze profesionistii si turistii. In permanenta apar noi minuni ale naturii pe lista lunga de astfel de „minuni”, locuri fermecatoare ascunse privirii multa vreme. Cele mai recente minuni ale naturii le veti descoperi in articolul nostru.

In urma cu multi ani stiam doar de sapte minuni naturale, printre care se aflau si Marele Canion, Marea Bariera de Corali, Varful Everest, Aurora Boreala si Cascada Victoria, de exemplu. Doar ca oameni de stiinta si cercetatori si-au propus sa extinda lista si sa aduca noi minuni ale naturii in atentia publicului. Care ar fi cele mai recente?

Geoparcul National Zhangye, China. Formele de relief din geoparc sunt din alta lume, nu degeaba a fost inclus pe lista noilor minuni ale naturii si ale lumii. Formatiunile stancoase accidentate, in culorile curcubeului, sculpteaza peisajul rural Gansu, sunt niste striatii de gresie si alte tipuri de materiale deosebite, cu depozite de fier si oligominerale responsabile pentru nuantele uimitoare ce pot fi vazute acolo. Geomorfologia petrografica e unica in China, intreaga zona facand parte din Geoparcul Global UNESCO. Formatiunile muntoase sunt foarte aproape de Drumul Matasii.

Insula Jeju, Coreea de Sud. Hawaii-ul coreean, insula Jeju are o vreme placuta mai tot timpul anului, plaje si peisaje vulcanice superbe, conurile de cenusa ramase din trecut se prabusesc pe pajisti si stanci de bazalt. Sub relieful din alta lume sta cel mai mare sistem de canale prin care circula lava.

Femeile-scafandru vaneaza 10 ore pe zi dupa arici de mare si alte vietati, fara asistenta oxigenului sub apa din surse externe, iar la nivelul solului sunt multe zomne ce amintesc de Insula Pastelui. Din perspectiva UNESCO insula face parte din Situl Patrimoniului Natural Mondial, Geoparcul Global si Rezervatia Biosferei.

Wadi Rum, Iordania. Sunt foarte multe canioane care transforma tot peisajul de acolo intr-unul selenar, la care se adauga dune rosii desertice, turnuri uriase de gresie modelate de vant in forme ciudate. Taberele beduinilor, mersul cu masina in explorarea intregii zone, toate ar putea fi oricand modalitati foarte simple de a incepe sa cunosti si sa descoperi intregul teritoriu. Tot aici s-au filmat Martianul, Dune si o parte a Star Wars, Ascensiunea lui Skywalker.

Insula Yakushima, Japonia. Acolo sunt niste paduri fantastice pe care trebuie sa le vizitezi cand ajungi prin Japonia. E vorba despre paduri tropicale temperate unde se afla copaci foarte batrani, unii dintre cei mai batrani de pe Terra, cedri, chiparosi cu peste 7000 de ani de cand se afla afla pe pamant. E locul perfect pentru shinrin-yoku, o „baie” in padure. In padure e si parcul Shiratani Unsuikyo, care a inspirat filmul Studio Ghibli, Printesa Mononoke.

Raul subteran Puerto Princesa, Filipine. Are 8.2 km, trece prin muntele Sf. Paul din arhipelagul Palawan in drum spre Marea Chinei de Sud. Sistemul de pesteri subterane e splendid, te poti plimba cu barci speciale, poti descoperi formatiunile carstice si stalagmite si stalactite. La exterior ai maimute care mananca… crabi, in interior ai sute de lilieci. Doua treimi din speciile de pasari din Palawan se gasesc in acest loc splendid.

Parcul National Fiordland, Noua Zeelanda. E cel mai cinematic loc din Noua Zeelanda. Are lacurile cu apa limpede, varfurile muntoase pline de zapada, ghetari, fiorduri, dar si paduri tropicale pline de takahe, kakapo, mohua si kea nativi. Stancile spalate de cascade superbe creeaza un fundal natural perfect pentru pescarusi, pentru pinguini si pentru anumite specii de delfini. Situl Patrimoniului Mondial Te Wahipounamu se poate vizita oricand, un parc nationala imens aparut prin sculptura in milioane de ani in urma unor glaciatii succesive.

Lacul Moraine, Canada. Apele turcoaz sunt ireale, ramasitele glaciare sunt si ele prezente pentru un peisaj din alta lume. Aflat in interiorul Parcului National Banff, Alberta, lacul e si mai interesant pentru ca are in jur muntii cu inaltimi mari ce formeaza Valea celor Zece Varfuri. Din iunie in octombrie ai sansa sa vezi si culoarea turcoaz in toata splendoarea ei.

Matterhorn, Elvetia. Se afla in Alpii Elvetieni, este ca un magnet pentru cei care vor sa faca diverse activitati pe munte, catarari in special, schiat. Sculptat in zapada si gheata, Hotelul-Iglu din Zermattt este de departe cel mai mare iglu din lume. Ajungi la hotelul urias realizat doar din gheata si zapada cu schiurile sau cu snowboardul.

Desertul Atacama, Chile. Este cel mai arid desert care nu e polar de pe Terra. Se afla intre Oceanul Pacific si Muntii Anzi. Zona e plina de saline uscate zone salbatice neatinse de mana omului.

Gheizere, cel mai inalt vulcan de pe planeta, cerul de un albastru greu de imaginat daca nu il vezi, vai si izvoare, rauri, pe toate le vei vedea intr-un peisaj de poveste. Lamele, flamingo si o laguna plina de un turcoaz de la aceste pasari care te transpune direct intr-un film de lung metraj modern, plus varfurile muntoase cu inaltimi de peste 6000 m te asteapta sa le descoperi. Pasionatii de catarari si drumetii pe munte vin sa faca cunostinta cu Ojos del Salado, cel mai inalt vulcan activ din lume.

By Mimo