Thu. Feb 9th, 2023

Programul Prima CasaAvans de 5% pentru programul “Prima Casa” si dobanzi limitate

Potrivit Romania Actualitati, primul credit prin acest program se semneaza marti si este acordat de BRD unei familii din Bucuresti, care va achizitiona un apartament de doua camere in valoare de 54.000 de euro.

Pentru un credit de 60.000 de euro, rata pe 25 de ani este de 460 de euro

Pentru un credit ipotecar de 60.000 de euro, pe o durata de 25 de ani, rata lunara este de circa 460 de euro, luand in considerare o dobanda anuala efectiva (care include toate comisioanele) de 9%. In acest caz venitul minim lunar solicitat de banca este de circa 750 de euro, in functie si de scoringul pe care il realizeaza banca clientului. Venitul minim se calculeaza plecand de la gradul maxim de indatorare, care urca pana la 65% din venitul net. Acest lucru inseamna ca rata lunara de 460 de euro nu trebuie sa depaseasca 65% din venitul lunar din care se scad cheltuielile de subzistenta. La contractarea unui credit, majoritatea bancilor pot lua in calcul si venitul sotului sau al sotiei. In cazul in care creditul ar fi contractat in moneda nationala pe aceeasi perioada, rata lunara ar fi de 3.460 de lei
(823 de euro), luand in calcul o dobanda anuala efectiva de 18%. Avansul minim pe care il solicita o banca la contractarea unui credit ipotecar in valuta este de 20-25%. Avand in vedere orizontul lung de timp pe care este contractat un credit ipotecar, de cele mai multe ori acesta este contractat in valuta, mai ales ca Romania si-a planificat sa adopte euro peste cinci ani, moment la care toate contrac­tele vor fi schimbate in euro.

Dobanzile variaza intre 5 si 14% pentru imprumuturile in euro.

Deci la cea mai mica dobanda o familie cu venituri de 1800 de lei poate imprumuta cu usurinta 30.000 de euro pentru care va plati o rata lunara de 184 euro. Pentru un imprumut de 60.000 de euro, venitul minim necesar este de 3100 de lei, cu o rata de 370 euro.

Pentru imprumuturile in lei, ofertele bancilor pleaca de la 13% si ajung la 24%. Asa ca la o dobanda de 13%, pentru echivalentul in lei a 30.000 de euro, banca va cere un venit minim de 2200 de lei. Iar pentru echivalentul a 60.000 de euro o familie trebuie sa castige cel putin 4500 de lei din care va da la banca in fiecare luna aproape 2300.

“Nu detin in proprietate o locuinta si nici nu au in derulare un credit ipotecar precum si sotii care nu detin in comun sau individual o locuinta si care nu au un derulare un credit ipotecar”, a declarat Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.

In urmatoarele doua saptamani, Guvernul va selecta si ce banci se califica.

Traian Basescu le-a reamintit miercuri bancherilor ca autoritatile au facut totul posibil pentru a relansa creditarea si ca pasul urmator trebuie facut de banci.

In cadrul programului “Prima Casa” bancile nu vor cere un avans mai mare de 5% din valoarea creditului si nu vor percepe comisioane de rambursare anticipata.

“Astazi, daca vrei sa-ti cumperi o locuinta de 50.000 de euro, venitul minim necesar în situatia actuala, pentru un credit pe 25 de ani, ar fi trebuit sa ai cam 863 de euro venitul lunar. În situatia noastra, venitul minim pentru Prima Casa ajunge la 595 euro. Daca ai vrea sa-ti iei de 60.000 de euro, pentru o dobânda de 10%, venitul necesar este de 1.036 de euro, dar în situatia noastra este de 714 euro. Rata lunara la o locuinta de 50.000 de euro, daca se plateste avans 5%, va fi 297 euro. Daca sunt persoane care au posibilitatea de a plati mai mult avans, de 20%, atunci rata lunara va scadea la 250 de euro”, a spus Pogea.

Întrebat de presa daca pot fi cumulate doua credite, unul garantat de stat si unul nu, pentru achizitionarea unei case în valoare de peste 60.000 euro, ministrul Finantelor a raspuns negativ, aratând ca diferenta trebuie suportata “cu bani de acasa”.

Surse bancare au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul va fixa dobânzi si comisioane maxime practicate de banci în cadrul programului “Prima Casa”, iar pentru locuintele mai scumpe de 60.000 de euro, suma garantata de stat, cumparatorul va acoperi diferenta din resurse proprii.

“Noi vrem sa încurajam achizitia de locuinte si oamenii sa poata sa îsi cumpere locuinte la nivelul efectiv al salariilor lor, nu la dorinte. Ca asa, marginal, sunt si oameni care îsi cumpara locuinte cu 300.0000, 400.000 de euro, ei nu or sa stea în treaba aceasta”, a spus Pogea.

Conform deciziei Guvernului, în favoarea statului va fi instituita o ipoteca de rangul I asupra locuintei, care nu poate fi înstrainata timp de cinci ani de la data dobândirii. Institutia bancara va verifica îndeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata contractului.

Bancile trebuie sa aiba o acoperire teritoriala la nivel national si/sau judetean pentru a participa la acest program care se va adresa tuturor persoanelor care nu detin în prezent o locuinta. Lipsa locuintei va trebuie certificata prin declaratie pe propria raspundere la notariat.

Pentru achizitionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor trebuie achitat un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, daca pretul este mai mare de 60.000 euro. Durata maxima a creditului este de 30 ani.

Contractul de credit nu va contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a întelegerii, iar bancile nu trebuie sa perceapa comision de rambursare anticipata.

By Renata