mie. nov. 6th, 2024

Suntem o societate de consum. Si asta se vede de la o posta. Ajungem sa cheltuim foarte mult nu doar pe cele necesare traiului de zi cu zi, ci si pe dorinte si pe lucruri de care nu prea avem nevoie pe termen lung, pe tot felul de gadgeturi foarte scumpe la care renuntam poate dupa doar doi ani, doar ca sa ne luam altele si mai scumpe… De ce nu ne mai putem opri insa din cheltuieli si ajungem sa cheltuim enorm?

Cand vine vorba de cheltuieli excesive, peste bugetul pe care ti-l permiti lunar, psihologii au identificat mai multe tipuri de cheltuire peste limitele normale, de care nici macar nu ne dam seama.

Cheltuim foarte mult pe imaginea noastra. Vrem sa aratam bine, sa ne imbunatatim imaginea, modul in care aratam in ochii altora. Si cheltuim enorm pe branduri, servicii si produse foarte scumpe doar pentru a fi „bine” in ochii anturajului, societatii, grupului din care facem parte.

Cheltuim foarte mult in cautarea de chilipiruri. Vrem sa cumparam tot ce e la reducere, indiferent de pretul final, discounturile sunt irezistibile si ne scot din buzunar zeci sau sute de lei fara sa ne dam seama. Ajungem sa avem o obsesie dezvoltata pentru cumparaturile reduse si sa cheltuim averi pe foarte multe produse, lucruri pe care le-am putea gasi si la preturi mai bune in alte perioade din an.

Cheltuim compulsiv. Mergem la cumparaturi cand nu prea ne simtim bine si cheltuim pentru a ne simti bine iarasi. Cheltuielile foarte mari compulsive sunt deja o trasatura a societatii moderne. Nu mai stim cat cheltuim, pe ce, luam tot ce ne pica in mana si nu suntem atenti la sumele lasate in magazine.

Cheltuim pentru altii, pe altii. Vrem sa fim acceptati, sa ne integram poate intr-un grup, sa fim parte din propria familie. Si cheltuim in exces doar pentru a putea primi confirmari, validari, de care creierul nostru are mare nevoie.

Cheltuim de dragul de a cheltui. Cei care au prea multi bani ii vor cheltui doar de dragul de a vedea cum se mai duc din portofel, fara vreun motiv anume. Semnalul ca te afli in aceasta faza este regretul pe care il ai imediat sau la scurt timp dupa cumparaturile deja facute.

Ce efecte are cheltuiala peste ce ne putem permite intr-o perioada data de timp? Ajungi sa ai datorii peste datorii pe care nu le vei putea achita niciodata, e un cerc vicios la mijloc, nu vei ajunge sa poti lua credite si imprumuturi pentru ca bancile nu vor avea incredere in tine, obiectivele financiare pe termen lung nu vor putea fi atinse niciodata. In plus, nu vei fi pregatit pentru urgente, vei avea de suferit la nivel psihic, fizic, apare si stresul inutil care pune presiune pe creier si pe intreg organismul.

De ce ajungem sa cheltuim foarte mult, peste ce ne permitem? Folosim cardurile bancare si nu mai suntem constienti de cati bani am cheltuit, primim si recompense inselatoare la fiecare plata mai mare cu un card, nu avem disciplina financiara deloc, nu avem educatie financiara suficient de buna, nu stim sa ne planificam bugetul. Ne obisnuim si cu datoriile, avem venituri prea mari uneori, avem nevoi, dorinte care nu au fost satisfacute, apar si frustrarile foarte mari care duc la cheltuieli compulsive de cele mai multe ori, apare presiunea din partea partenerilor, nu mai avem rabdare, vrem ca totul sa se intample acum si aici.

Intervine si cheltuirea emotionala, sub imperiul impulsurilor de moment, cumparaturile devin impulsive mai mereu, ajungem sa cheltuim si din plictiseala.

Putem depasi aceasta nevoie de a cheltui foarte mul chiar daca nu ne permitem astfel de cheltuieli? Da, cu siguranta. Iata ce avem de facut:

  • Intelege factorii care declanseaza nevoia de a cheltui foarte mult, noteaza ce cheltuiesti si pe ce, vezi cand cheltuiesti mai mult si de ce, in ce context;
  • Amana cumparaturile cu cel putin 24-72 de ore si gandeste-te daca iti trebuie sau nu respectivele cumparaturi, asa scapi si de cumparaturile de moment, emotionale;
  • Blocheaza orice fel de oferte primite pe e-mail, da un unsubscribe la absolut orice fel de e-mail-uri de la site-uri de cumparaturi;
  • Renunta la sistemul cumparaturi cu un singur click, dezactiveaza aceasta optiune si complica procesul de achizitie ca sa ai timp sa te gandesti in legatura cu toate cumparaturile tale;
  • Elimina cardurile salvate din aplicatii, de pe diferite site-uri, evita logarea pe site-uri, in aplicatii;
  • Mergi la cumparaturi cu o lista si respecta tot ce scrie acolo, nu cumpara nimic in plus;
  • Plateste mereu cu bani cash, evita cardurile de orice fel, stabileste obiective legate de cheltuieli saptamanale, lunare si nu le depasi niciodata;
  • Treci pe „dieta” la nivel de cheluieli, incearca sa iti propui sa nu mai cheltuiesti pe nimic altceva decat pe ce ai nevoie real in viata de zi cu zi;
  • Nu folosi cardul bancar cand mergi la distractie, ca sa eviti sa cheltuiesti inutil mereu, plateste doar cash si ia putini bani la tine, cat ai nevoie;
  • Gandeste doua conturi separate pentru cheltuieli si economii, asa vezi clar cat cheltuiesti si pe ce si cat poti economisi;
  • Stabileste un buget clar lunar si respecta regula clasica 50-30-20, 50% din venituri pe nevoile zilnice, 30% pe dorinte, 20% vor fi bani economisiti lunar.

By Mimo