Dum. mart. 3rd, 2024


Filme de actiune

Twilight

Robert-Pattinson-as-Cedric-Diggory

Publicat in anul 2005, „Twilight”, romanul de debut al trilogiei care avea sa-i aduca scriitoarei americane Stephenie Meyer succesul la nivel mondial, poate fi privit drept o pledoarie in favoarea universalitatii iubirii, intrucat, in spatele unui captivant scenariu SF, autoarea proiecteaza dragostea fara frontiere rationale, de o profunzime care nu poate echivala decat prima experienta sentimentala, prima iubire, primul fior adolescentin.

Subiectul romanului graviteaza in jurul povestii de iubire dintre Bella, o tanara de 17 ani, si Edward Cullen, un vampir nascut la inceputul secolului XX, salvat de la moarte cand era inca un adolescent, de catre doctorul Carlisle Cullen, el insusi un vampir vechi de aproape patru secole. Tanarul, de o frumusete inumana, dupa ce traieste o experienta care il transforma in vampir, este luat sub aripa doctorului Cullen si a sotiei sale, Esme, lor alaturandu-se, de-a lungul timpului, alti tineri de aceeasi conditie: Rosalie, Emmet, Alice si Jasper.

Cei sapte membrii ai familiei Cullen locuiesc in Forks, un orasel din statul Washington, in aparenta armonie Cu societatea locala, confruntandu-se, insa, cu reticenta locuitorilor rezervatiei indiene La Push, a caror mitologie ii condamna pe”cei cu sange rece”.    Bella Swan, personajul feminin principal al romanului, decide sa vina sa locuiasca in Forks, alaturi de tatal ei, dupa ce mama sa se recasatoreste, desi nu este incantata de alegerea facuta; aduce amendamente noii sale case in ceea ce priveste vremea ploioasa, monotonia provinciala, interesul locuitorilor pentru viata sa personala si spiritul comunitar pe care acestia il manifesta, uneori exagerat si agasant.

kristen-stewart

Totul se schimba, insa, dupa ce descopera pentru prima data dragostea, alaturi de Edward. Relatia celor doi are o evolutie sinuoasa, de la aparenta indiferenta, Edward pastrand distanta pentru a nu o rani pe Bella, de al carei miros se simte atras inca de la inceput, la indignare si ignorare reciproca in timpul cursurilor de biologie, unde erau parteneri de laborator, apoi gelozie si o dorinta excesiva a lui Edward de a o proteja, culminand cu o iubire care surclaseaza orice forma mde pasiune, o iubire pura, dar care, uneori, penduleaza intre un sentiment perfect slefuit si obsesie.     Drama lui Edward, acest tanar cu parul de bronz si ochi ai caror irisi variaza de la culoarea chihlimbarului spre negru, in functie de starea sa spirituala si fizica (controlate de setea de sange), centreaza conflictul interior dintre lupta pentru supravietuire si iubirea fata de Bella, de al carei sange ar putea fi tentat, in fond, o confruntare cu sine insusi, pentru a-si nega natura.

Desi membrii familiei Cullen isi reprimau apetitul pentru sangele uman, vanand doar animale salbatice, instinctul nu putea fi controlat in permanenta, doar educat pe masura trecerii timpului, motiv pentru care Edward si fratii lui preferau izolarea sociala, desi aveau toate calitatiile pentru a fi  „cei populari” la scoala; asta, desigur, pana la sosirea Bellei, careia ii va salva viata de trei ori, si de care se indragosteste irecuperabil si…pentru eternitate.

Deznodamantul acestui roman invita cititorul spre un final deschis, care va fi confirmat sau nu, de cel de-al doilea roman al seriei, „New Moon”. Va fi Edward de acord sa ii ofere Bellei nemurirea, transformand-o intr-un vampir? Daca nu, va supravietui iubirea lor in ciuda diferentelor, sau, mai mult de atat, este, oare, iubire cu adevarat? Poate fi capabil un vampir de iubire, sau, dimpotriva, iubeste pentru eternitate? Toate aceste enigme sunt elucidate de Stephenie Meyer in romanele „New Moon” si „Eclipse”, care continua evolutia acestui fascinant mit proiectat in contemporaneitate. De altfel, bestseller-ul „Twilight”, romanul care a cucerit inimile adolescentilor worldwide, urmeaza sa fie ecranizat in cursul anului 2008, avandu-i drept protagonisti pe Kristen Stewart si Robert Pattinson.

By Renata