Fri. Jun 2nd, 2023

Exista doua metode pentru recoltarea unei cantitati suficiente de celule stem pentru un transplant, iar ambele se aplica in mod egal atat donatiilor autologe sau alogene. Odata recoltate, acestea sunt numarate pentru a va asigura ca exista un numar suficient de celule stem pentru viitoarele interventii si ele sunt apoi inghetate si depozitate in laborator pana in momentul in care aveti nevoie de ele.
Prelevarea de celule stem din maduva osoasa
Pentru procesul de recoltare celule stem din maduva osoasa, intre jumatate de litru si pana la 1,5 litri de maduva osoasa sunt indepartati din spatele osului pelvian prin intermediul unui ac. Cantiatea necesara este stabilita de la un caz la altul, in functie de concentratia celulelor stem, care sunt mai apoi inlaturate in laborator si pregatite pentru diferite proceduri care se doresc a fi puse in practica. In schimb, aceasta este o procedura destul de complicata, care presupune ca donatorului i se administreaza un anestezic general si, de obicei, petrece cel mult doua zile in spital sub observatie.
Totusi, exista posibilitatea ca dupa procedura pacientii sa se confrunte cu dureri usoare sau vanatai in zona respectiva, insa acestea vor trece de la sine sau, dupa caz, pot fi tinute in frau cu ajutorul medicamentatiei adecvate. Deoarece administrarea de anestezic general alaturi de orice interventie chirurgicala implica si cateva riscuri, printre care cel al infectiilor, o optiune mult mai simpla, mai sigura si mai comoda este recoltarea de celule stem din sange.
Recoltarea celulelor stem din sange
Avantajul recoltarii celulelor stem din sange in loc de maduva osoasa este ca nu necesita utilizarea unui anestezic general si nici nu este necesara internarea in spital. Sangele contine, de obicei, foarte putine celule stem, astfel incat patru pana la cinci zile inainte de efectuarea procedurii se injecteaza un medicament special care are rol de stimulent, fiind un factor de crestere a numarului de celule stem din sange, facilitand miscarea mai multor celule stem din maduva osoasa in sange.
Dupa cateva zile, cand numarul de celule stem ajung la cantitatea dorita, sangele este prelevat dintr-o vena de la nivelul bratului si este trecut printr-un tub intr-o centrifuga speciala numita masina de afereza, unde are loc procesul de recoltare celule stem. Sangele este apoi returnat in corp printr-un alt tub care intra intr-o vena in celalalt brat, iar aceasta procedura se desfasoara in cel mult trei ore. Procedura de inlaturare a celulelor stem din sange se efectueaza, de obicei, intr-un cadru ambulatoriu si, cu toate acestea, pentru a obtine suficiente celule stem din sange, procedura trebuie adesea repetata o data sau de doua ori in zilele urmatoare, insa o alta sursa posibila de celule stem este sangele din cordonul ombilical si sangele recoltat din placenta.

By Mimo