sâm. mart. 2nd, 2024

A avut loc premiera filmului Avatar!
Joi, 17 decembrie, de la ora 23.45, a fost proiectat – in avanpremiera la Bucuresti si Cluj-Napoca – filmul AVATAR, cea mai asteptata productie a sfarsitului de an.

avatar_xlg
James Cameron, regizorul laureat cu Oscar pentru filmul Titanic, a conceput filmul cu 15 ani in urma, atunci cand mijloacele pentru a realiza viziunea sa nu existau inca. Acum, dupa patru ani de productie, Avatar ofera un nou gen de experienta cinematografica. In Romania filmul ruleaza 3D si in format IMAX. Vezi aici programul si cinematografele in care il poti urmari.
Este un film de actiune cu o noua generatie de efecte speciale, in care tehnologia revolutionara inventata pentru a face acest film se pierde in emotia personajelor si ineditul povestii.

„Am vrut sa creez un soi familiar de aventura intr-un mediu nefamiliar”, explica Cameron, „prin plasarea povestii clasice a unui nou-venit pe un teritoriu si intr-o cultura straina – o planeta extraterestra. Povestea e clasica in linii mari, dar avem multe rasturnari de situatie pentru public. Am visat sa creez un film ca acesta, intr-o alta lume de mare pericol si frumusete, de cand eram copil si citeam SF-uri de duzina si tone de carti de benzi desenate. Stateam la ore si desenam pe spatele caietelor creaturi si extraterestri. Cu Avatar, am avut in sfarsit aceasta sansa”, spune regizorul filmului.
Avatar ne duce intr-o lume spectaculoasa, Pandora, unde un soldat de pe Pamant (Sam Worthington) porneste intr-o aventura epica, luptand – in cele din urma – pentru a salva lumea extraterestra pe care abia a cunoscut-o.
Patrundem in lumea extraterestra prin ochii lui Jake Sully (Sam Worthington), un fost puscas marin paralizat, tintuit intr-un scaun cu rotile. In ciuda handicapului sau, Jake are inca o inima de razboinic. E recrutat sa se deplaseze la ani lumina departare, la un avanpost al pamantenilor de pe Pandora, unde un consortiu corporativ extrage un minereu rar, care este cheia solutionarii crizei energetice de pe Pamant. Deoarece atmosfera Pandorei este toxica, acestia au creat Programul Avatar, in care „piloti” umani isi conecteaza constiinta la un avatar, un corp biologic teleghidat, care poate supravietui in aerul letal.
Aceste avatare sunt niste hibrizi construiti genetic din ADN uman amestecat cu ADN-ul localnicilor de pe Pandora, Na’vi.
Renascut in avatarul sau, Jake poate merge din nou. Primeste misiunea de a se infiltra printre Na’vi, care au devenit un obstacol major in exploatarea pretiosului minereu. O frumoasa Na’vi, insa, – Neytiri (Zoe Saldana) – ii salveaza viata, iar asta schimba totul. Jake este luat in sanul clanului ei si invata sa devina unul dintre ei, ceea ce implica multe teste si aventuri.
In timp ce relatia lui Jake cu profesoara lui, Neytiri, se adanceste, el invata sa respecte calea poporului Na’vi si, in cele din urma, e acceptat printre ei. Curand, se va confrunta cu testul final, cand va ajunge sa-i conduca intr-o batalie epica care va decide soarta unei lumi intregi.
„Daca intrebati animatorii de la Weta, vor spune ca avatarele si Na’vi sunt animate. Daca-l intrebati pe Jim Cameron, el va spune ca personajele au fost interpretate de actori. Adevarul este ca ambii au dreptate. A fost nevoie de indemanare in animatie pentru a se asigura ca personajele interpreteaza exact ca actorii. In acelasi timp, nu si-au permis alte libertati in aceste interpretari. N-au fost infrumusetate sau exagerate. Animatorii au cautat sa fie cat mai fideli muncii actorilor, facand nici mai mult, si cu siguranta nici mai putin decat Sam, Zoe sau Sigourney. Fireste ca au adaugat un pic la miscarea cozilor si urechilor, miscari pe care actorii nu le puteau face ei insisi. Dar chiar si aici, obiectivul a fost de a ramane in concordanta cu emotiile redate de actori in timpul captarii originale” declara un oficial al 20th Century Fox.
AVATAR plaseaza aceste personaje fotorealiste intr-o lume care este generata pe calculator, dar pare complet reala. Fiecare planta, fiecare copac, fiecare piatra este creata si redata in calculatoarele de la Weta Digital din Noua Zeelanda. Progrese semnificative de iluminare, umbre si de redare a permis studioului Weta sa creeze o lume foto-reala, care e straina in detalii, dar care frapeaza prin naturalete. Peste un petabit (o mie de terabiti) de stocare digitala a fost necesara celor de la Weta pentru toate componentele CG din film … plante, animale, insecte, roci, munti si nori. Pentru a compara, Titanic a necesitat 2 terabiti ca sa creeze (si scufunde) vasul si miile de pasageri, aproximativ 1/500 din cantitatea utilizata pentru Avatar.
In plus fata de toata aceasta complexitate, Avatar a fost facut in 3D stereoscopic. Deci, nu numai ca Weta a trebuit sa lucreze in 3D creand scenele generate pe calculator, dar si scenele de actiune au trebuit sa fie filmate de asemenea in 3D. Pentru asta, Cameron a folosit un sistem Fusion Camera pe care l-a co-dezvoltat cu Vince Pace.
A fost nevoie de sapte ani de dezvoltare pentru a crea sistemul Fusion, care e cel mai avansat sistem stereoscopic de filmare din lume. Aparatele de filmat au functionat fara cusur pe platoul de filmare, permitand scenele filmate live sa se imbine fara probleme cu scenele generate pe calculator. „Avatar e cel mai greu film pe care l-am facut vreodata”, spune scenaristul/regizorul James Cameron. Si e o declaratie cu greutate, avand in vedere faptul ca James Cameron este realizatorul Titanic-ului si al filmelor The Terminator, Terminator 2: Judgment Day, Aliens, True Lies si The Abyss – toate pelicule fara precedent, un amestec de spectacol, naratiune si personaje convingatoare, pe langa maiestria tehnica.

By Renata